Politik

Löfven Palestina, Obama Kuba: nästa steg Obama Palestina och Obama Iran?

President Obamas kubanska överraskning har redan hunnit retat gallfeber på republikanerna och förändrat kalkylerna för 2016 års presidentval. Orsaken är att medan de åldrande exilkubanerna vill se fortsatt bojkott av Kuba så är deras barn och barnbarn betydligt mer intresserade av en öppning mot den ö som de fortfarande har släktband med. Obamas erkännande kommer därför att ge Hillary Clinton draghjälp för att vinna den viktiga delstaten Florida, där de flesta exilkubaner och deras efterlevande bor. Och republikanernas förmodade presidentkandidat Jeb Bush kommer att få det svårare att vinna där.

Likheterna med Stefan Löfvens erkännande av Palestina är slående. I båda fallen har en misslyckad politik fått fortsätta decennium efter decennium, stödd av en högljudd lobby. Tills en modig politiker slutligen säger att nog får vara nog.

Peter Baker skriver i New York Times: Obama Announces U.S. and Cuba Will Resume Relations

WASHINGTON — The United States will restore full diplomatic relations with Cuba and open an embassy in Havana for the first time in more than a half-century after the release of an American contractor held in prison for five years, President Obama announced on Wednesday.

In a deal negotiated during 18 months of secret talks hosted largely by Canada and encouraged by Pope Francis, who hosted a final meeting at the Vatican, Mr. Obama and President Raúl Castro of Cuba agreed in a telephone call to put aside decades of hostility to find a new relationship between the United States and the island nation just 90 miles off the American coast….
Senator Marco Rubio, a Republican from Florida and a son of Cuban immigrants who may run for president in 2016, denounced the new policy as “another concession to a tyranny” and a sign that Mr. Obama’s administration is “willfully ignorant of the way the world truly works.”

“This entire policy shift announced today is based on an illusion, on a lie, the lie and the illusion that more commerce and access to money and goods will translate to political freedom for the Cuban people,” Mr. Rubio said.

USA:s växande latinamerikanska befolkning blir allt viktigare i kongress och presidentvalen, och president Obamas utspel ger därför draghjälp åt Hillary Clinton, som allmänt väntas bli demokraternas kandidat i 2016 års presidentval.

Den långvariga och brutala Castro-regimen har alltid varit betydligt mer lik andra latinamerikanska militärdiktaturer än svenska vänsterpolitiker med Olof Palme i spetsen har velat erkänna. Vilket inte betyder att exilkubanerna är mindre otäcka. Som så ofta så finns det inga hjältar i en sån här situation.

Förhoppningsvis kommer öppningen till USA att hjälpa till att steg för steg minska kommunistpartiets makt och leda till ett demokratiskt Kuba.

Och den som vill veta mer om hur det är att leva under kommunistregimen på Kuba bör läsa Yoani Sanchez internationellt kända blogg Generation Y.

Man undrar nu om president Obama mot slutet av sin presidentperiod också kommer att erkänna Palestina och sedan Iran. Hans utrikespolitik har sannerligen inte varit någon framgång. Och om hans sanktioner tillsammans med de fallande oljepriserna också kan leda till Putins fall så kanske han har fortfarande har tid på sig att lämna efter sig ett litet mer positivt eftermäle.

USABloggen.se
USABloggen på Twitter

Pressklipp:
Aftonbladet,SvD,SR,SvT

[tags]Obama Kuba, Kuba Obama, Kuba USA, USA Kuba, Castro USA [/tags]

22 thoughts on “Löfven Palestina, Obama Kuba: nästa steg Obama Palestina och Obama Iran?

 1. Ann-Katrin Roth

  Christer, se där, nu vart du rakt på sak, du kan.

  Ja, det kan man ju fundera över, men bäst fundera så det inte bara passar den egna världsbilden, för dig – och mig.

  Om Hamas som terrororganisation efter allt de lovat, stadgat, utfört och firat, får se vilka indicier EU tar del av när de ser på frågan igen. I min syn är Hamas Israels ISIS.

 2. Ann-Katrin Roth

  God Jul Lennart! Såg filmen Wild du skrev om igår och det var sannerligen fina vyer från PNW, såg öken, regnskog och fjälliknande vyer.

 3. Ann-Katrin Roth

  Bossebus:
  Har du haft mässlingen är du nog rätt gammal, såvida du inte vaccinerades när vaccinet kom, och borde ha anskaffat lite folkvett, eller? Så jag frågar igen då:

  Bossebus, vad är så indoktrinerat i detta:
  “Hoppas det så småningom leder till demokratisering och mänskliga rättigheter efter alla år av förtryck. Efter bröderna Castro kommer någon annan ledare. Kan vi hoppas det inte blir en diktator som kväser folkets vilja?”

  Och så Go’ Jul!

 4. Ann-Katrin Roth

  Christer: Fortsätter att tala nedåt? Arrogans och översitteri ger mogen och bra diskussion? Allt svart-vitt? Hördududu! Du har en del att lära.
  Du har lite information om hur Hamas sociala del kom in i Gaza och hoppar genast på att Hamas medvetna mord därmed skulle vara israelernas fel. Jag har sett detta till leda och det är partsinlaga.

  Du verkar ostörd över vad Hamas terroristiska del fortsatte med och fortsätter med idag? Tusentalet dödsoffer efter medvetna attacker mot civila, enbart från Hamas – stolt utropade, firar i dagens läge slaktare av judar med godis – och än fler för livet skadade verkar inte beröra?

  Om EUs bedömning att beläggen för terrorstämplingen var knapphändiga – från media och internet eftersom detaljer sas vara hemligstämplade – så kommer en ny omvärdering. Det kan hända att en ny omvärdering använder sig av bättre och mer aktuella källor och indicier, av vilka det finns massor, och att terrorstämplingen fortgår. Och det kan lika väl hända att EU gör motsatsen. Det skulle inte förvåna mig. Men läs här om den mer komplicerade nyheten:
  http://nyheter.paulwiden.se/?p=2689

  Så jag avvaktar och du antog falskt om min s.k. frustration. Ska jag också läsa in vad dina tankar är när du skriver om Tyskland och “tagelskjortan”? Brukar du tala om “offerkoftan” också? Vad vet du egentligen, undrar jag. Men nog läser jag in fientlighet mot oliktänkande, arrogans och lite mer. Kanske du inte är så anti som du framstår i kort text.

  God Jul Christer: Kanske kan du skriva om lite julsånger så de passar dig bättre, såhär t.ex.: “Natt över sionistiska entiteten, natt över Sion, f’låt Palestina…” 😉 Detta var raljant, om du inte fattar det heller.

 5. Bossebus

  A-K:

  “Är du, Boossebus, immun? ”

  Självklart! Jag har haft mässlingen och vattenkopporna mm. 😉

 6. Christer W

  Ann-Katrin, undersök vilka som låg bakom hamas tillkomst. Det är mer effektfullt att du finner det själv än att någon annan gör det åt dig
  Du kan också söka på vilka som låg bakom “koranskolorna” i pakistan för blivande talibaner.
  När du ändå är i farten kan du titta på vem som hade Madison Grant på nattduksbordet och hade hans bok som politisk ledstjärna.
  Det kanske får dig att fundera över ett annat.

  För övrigt gick det inte utläsa någon form av ironi eller sarkasm i ditt inlägg utan bara frustration över att europas ledare har börjat omvärdera hamas.
  Det är nog bara en tidsfråga tills tyskland gör det också, de har börjat tröttna på tagelskjortan.

 7. Ann-Katrin Roth

  Bossebus, vad är så indoktrinerat i detta:

  “Hoppas det så småningom leder till demokratisering och mänskliga rättigheter efter alla år av förtryck. Efter bröderna Castro kommer någon annan ledare. Kan vi hoppas det inte blir en diktator som kväser folkets vilja?”

  Usch så hemskt.

  Visst, jag kom i en raljerande mood, mina oförstående herrar, och opposition till vissa terrorgrupper tas som jag ser inte emot väl. Sarkasm är ju lite vanskligt förstås. Vem är den som bestämmer vilka som är indoktrinerade? Är du, Boossebus, immun?

  Christer, ja i detta sällskap är en syn på en viss rasistisk typ av MÖ-terror inte välkommen. So call me stupid. Men jag säger som Forrest Gump: Stupid is as stupid does. 🙂 Tänka sig två personpåhopp som svar på posten. That’s progressive?!

 8. Bossebus

  A-K:

  Du är verkligen en totalt indoktrinerad person. Åt något håll,lite svårt att veta.

  ISIS rimmar litet med USAF kanske?

  Is… osv.

  Ja ja

 9. Ann-Katrin Roth

  Om Kuba: Hoppas det så småningom leder till demokratisering och mänskliga rättigheter efter alla år av förtryck. Efter bröderna Castro kommer någon annan ledare. Kan vi hoppas det inte blir en diktator som kväser folkets vilja? Pro-republican eller pro-democrat, who cares. BTW, Kuba har skickat vapen till Nord-Korea. Lika bra vi stöder regimen i NK också.

  Och medan de håller på kan de väl erkänna ISIS också? Vad är skillnanden mellan ISIS, Irans bödlar, Hamas metoder och rasistiska och jihadistiska mål för dem som utsätts? Hänga homosexuella i lyftkranar, stena kvinnor, skära huvudet av folk, stolt ta ansvaret för yxmord på civila, kasta folk från hustak, skjuta dem i knäna. Löfvén har ovillkorligt stött slikt, om han fatta’t eller ej. Hamasledare blev mycket glada i alla fall.

 10. Peter Andersson

  Den mest troliga utvecklingen är väl att ytterligare några miljoner kubaner passar på att skaffa pass och “åka” över till USA. Om jag var kuban skulle jag tänka “bäst att passa på” innan det här tövädret går över igen. Sedan vad det leder till på lång sikt är ju en helt annan sak.

  Man får minnas att östblockets kollaps 1989 började med att en enda gränsövergång öppnades mellan Ungern och Österrike, att ryktet spreds, att först folk från hela Ungern flydde, sedan folk från Tjeckien och Östtyskland och de andra länderna som hade möjlighet att åka till Ungern på semester och då bara liksom i förbifarten “råkade” göra en avstickare bort mot den del av Ungern där den där öppna gränsövergången låg.

  Säg att det kommer två miljoner nya kubaner till Florida, flyktingar som har en demokratisk president att tacka för chansen. På kort sikt gynnar det GOP (tradionell flyktingproblematik, därav också att det inte kunde göras i våras före valet 2014), på lång sikt (när dessa två miljoner väl har fått uppehållstillstånd och RÖSTRÄTT) så kanske det gynnar Demokraterna redan 2016, senast 2018 och 2020.

  1. Lennart

   Peter: Jag tror faktiskt inte att det kommer att bli någon större emigration från Kuba. Då tror jag mer på att vi kommer att se ökad liberalisering och en växande BNP till följd av ökade amerikanska investeringar. Men jag är den förste att erkänna att jag inte har någon aning.

 11. roger

  Hej vad det svänger, i Februari var det viktigt att inte lätta på Kubasanktioner eftersom man då skulle förlora i Florida. (http://www.usabloggen.se/2014/02/27/glom-wikileaks-ukrainas-yanukovychleaks-org-publicerar-dokument-fran-viktor-janukovytjs-gomstallen/comment-page-1/#comment-50515) medans det idag är ett politiskt vinnardrag?

  Det är i många fall extremt ineffektivt med sanktioner,:
  Tror knappast det gått/går ngn nöd på de styrande i NordKorea, Ryssland eller Kuba. Däremot dess oskyldiga befolkning, vilka tvärtemot västs förhoppningar om att vända sig emot sin ledare gör det rakt motsatta.

  1. Lennart

   roger: Obama har uppenbarligen räknat ut att det här initiativet kommer att hjälpa demokraterna. Man kan samtidigt ställa sig frågan om han skulle ha erkänt Kuba om det hade stärkt republikanerna i Florida. Jag tror inte det.

   Det ska bli mycket intressant att se hur Kuba utvecklas under de närmaste åren och hur regimen där kommer att hantera den nya öppenheten.

 12. Bossebus

  L:

  “…också kommer att erkänna Palestina och sedan Iran.” ?

  Har någon förnekat att Iran finns som stat?

  Du kanske menar sanktionerna?

  (Gulashbaronerna i Iran vill ha sanktionerna kvar eftersom tex en Jack Daniels går att sälja för ca 1000Sek….)

  ps:

  Undras om muren mot Mexico nu skall rivas av bara farten? (Obs ironi).

 13. San

  Sjukvårdsreform, immigrationsreform, ett aggressivt Ryssland är på knä och normaliserade relationer med Kuba och därmed förbättrade relationer med hela Latinamerika där USA:s framtid ligger. Om 20 år kommer Obama att ses som en av de absolut bästa presidenter vi någonsin har haft.

Comments are closed.