Politik

Cyberkrig: filmen The Interview, Kim Jongun får fnatt, Hollywood kapitulerar, Vita Huset tar revansch?

The_Interview_2014_poster

Detta har hänt: två amerikanska regissörer, Evan Goldberg och Seth Rogen, beslutar sig för att göra en typisk Hollywoodfars med namnet The Interview som handlar om två amerikanska journalister som ska försöka mörda Nordkoreans diktator Kim Jongun. Det här ska bli en en sån där Hollywoodfilm som de flesta tonåringar kommer att tycka är larvig, m.a.o. en typisk storfilm till den amerikanska julen.

Av någon okänd anledning så tyckte inte Kim Jongun att det här var en bra ide. Och hoten mot Hollywood och USA haglade mer än vanligt i somras. Men Hollywood är inte en av de viktigaste hörnstenarna i USA:s omtalade mjuka makt för inte och trots groteska hot från Pyongyang så spelades filmen in av Columbia Pictures.

Vad man inte hade väntar sig var att Kim Jongun skulle få fnatt och sätta in en sofistikerad cyberattack mot Sony Pictures, som äger Columbia Pictures. Man stal ett antal filmer som ännu inte har släpps och hotade med terrorattacker mot de biografer som vågade visa filmen.

Nu finns det fler vassa armbågar i Hollywood än på de flesta andra platser i USA utanför Wall Street och Pentagon. Men helt oväntat så kapitulerade Sony och Columbia och drog in filmen som aldrig kommer att visas. I alla fall inte så länge som Kim Jongun lever.

En storseger för den lille trinde diktatorn med det löjliga håret alltså. Och ett häpnadsväckande nederlag inte bara för Hollywood utan för hela USA.

Washington Post skriver på Ledarplats: North Korea’s intimidation of Hollywood cannot go unanswered

THE CYBERATTACK on Sony Pictures Entertainment has taken an even more disturbing turn. First it demonstrated how cyberthieves can raid a company’s most valuable trade secrets. Now it has escalated into a blatant terrorism threat by a group linked to North Korea and an assault on the freedom of speech directed from a capital of totalitarianism. Both the cyberattack and the coercion are unacceptable and cannot go ­unanswered.

According to news reports, the U.S. government has determined that a group in North Korea, or one sponsored by it, broke into Sony Pictures’ networks in retaliation for the studio’s production of a comedy depicting the assassination of leader Kim Jong Un. Sony Pictures hastily withdrew the film from theatrical release after the same hackers threatened theaters. We’ve never been wild about the widespread comical treatment of Mr. Kim; he may have a funny haircut, but there is nothing funny about the gulag where hundreds of thousands of Koreans have been condemned to slavery and death. Still, the canceled movie, “The Interview,” shouldn’t be judged without being seen — and whatever its merits, the method of its demise should ring alarm bells everywhere.

USA har själv legat i täten på cyberkrigsfronten med den sofistikerade Stuxnet-attacken mot Irans atomprogram. Att Nordkorea nu kan tysta Hollywood är inte något man kan eller bör tolerera.

Nu vill Hollywood och Vita Huset ha revansch, som Peter Baker skriver i New York Times, det här är ingenting man kan tolerera. och Vita Huset sägs planera ett motdrag. U.S. Weighs Response to Sony Cyberattack, With North Korea Confrontation Possible

A White House official said on Thursday that the administration was considering a “proportional response” against those who hacked into Sony Pictures computers, a retaliation that could thrust the United States into a direct confrontation with North Korea.

Officials would not describe what such a response might entail, but they stressed that the episode had become a major concern at the upper levels of government, including President Obama, who lately has been discussing the issue with aides every day.

“This is something that’s being treated as a serious national security matter,” Josh Earnest, the White House press secretary, told reporters. “There is evidence to indicate that we have seen destructive activity with malicious intent that was initiated by a sophisticated actor.”

United States officials have privately concluded that North Korea was “centrally involved” in the hacking even as Sony canceled the release of a comedy that features the fictional assassination of the North Korean leader, Kim Jong-un, and that apparently prompted the cyberattack. Mr. Earnest would not confirm the North Korean role at his daily briefing but he did not deny it either, saying that investigators would ultimately report on their findings.

Precis hur Obama svarar är mindre viktigt än att Nordkorea idag faktiskt har byggt upp cyberkrigkapacitet som kan få Hollywood att censurera sina egna filmer.

Ett symboliskt men inte desto mindre historiskt nederlag för supermakten USA mot en liten struntmakt som Nordkorea.

Vilket i sanning är häpnadsväckande om det inte hela historien vore så skrattretande, mest av allt likt en typisk Hollywoodfars.

Pressklipp:

AB,AB,SvD

[tags]The Interview, Hollywood Kim Jongun, Kim Jongun Hollyood[/tags]

7 thoughts on “Cyberkrig: filmen The Interview, Kim Jongun får fnatt, Hollywood kapitulerar, Vita Huset tar revansch?

 1. Peter Andersson

  Christer W har en poäng – det kan vara marknadsföring för att blåsa upp en annars antagligen rätt menlös rulle som skulle ha bonkat i biljettbåsen på sina egna meriter utan hjälp från en påstådd kulturell konflikt med Nordkorea.

 2. Christer W

  eller så är allt infernalisk marknadsföring av en dålig film.
  Och om egotrippade pojkvaskern i Pyongyang är störd av filmen så finns det väl inget bättre grepp än att låta all världens illegala nedladdningbaser få den på underfundiga vägar, och Sony och us kan två sina händer och säga att mörka krafter stal den innan vi hann stoppa den.

  1. Lennart

   Christer: Nej att det rör sig om en hackerattack är ställt utom allt tvivel. Dessutom är filmen verkligen barnslig. Ungefär som Jönssonligan.

 3. Bossebus

  Skrattretande att världens mest avancerade spionnation inte kan skydda sig mot ett sk primitivt rövarland dessutom bestående av okunniga “kommunister”. 😀

  (Ja ,jag vet att Sony är japanskt åtminstone formellt).

  1. Lennart

   Bossebus: Jo det är verkligen genant för både Sony och USA. Vilket är varför den här historien nu toppar öppningen mot Kuba.

 4. Peter Andersson

  Kan det finnas något samband med den officiella raiden mot The Pirate Bay häromdagen? Att USA beordrat Sverige (igen) att stoppa den i alla fall över jul så att inte just den här filmen läcker ut just när alla säkerhetsexperter i hela västvärlden om varandra skall gå på jullov?

Comments are closed.