Politik

Gentrifieringen löper amok, San Francisco blir hem till en allt större mängd IT-miljonärer

Silicon Valley genomgår idag en större social revolution än någonsin tidigare. Miljardrullningen skapar fler multimiljonärer och miljardärer än man kan räkna och de nyrika vill alla bo i San Francisco och inte i tråkiga Silicon Valley.

Detta gäller inte bara IT-miljardärer utan alla i IT-branschen, som finner de tysta förstadsgatorna och dånande motorvägarna tysta och tråkiga. Och som alla dras till storstan. Och eftersom dagens startupföretag till skillnad från tidigare alla är pyttesmå och lätt kan rymmas i en vanlig tvåa, så gentrifieras San Francisco nu som aldrig förr.

Amy Gamerman skriver i Wall Street Journal: Michael and Xochi Birch: A Digital City’s Duke and Duchess
The Internet multimillionaires are part of a generation of techies transforming San Francisco’s real-estate landscape

The Birches are emblematic of the group of affluent young techies who are transforming San Francisco’s real-estate landscape. Between tech ventures, they’ve been busy building a Bay Area property empire. Bored by the city’s social scene, the couple transformed a 58,000-square-foot industrial building into the Battery, a private-membership club and hotel. Monkey Inferno, their tech incubator, is a high-style mashup of living and working spaces, complete with fur pillows and craft beer on tap.

The Birches have amassed nearly 600 acres in Sonoma, where they are building a 13,000-square-foot home on their vineyard estate. And they just picked up a 16th-century manor house and a thatch-roofed pub in Devon, England.

“I enjoy turning buildings into amazing spaces and creating great social environments. It’s a luxury we can indulge in,” said Mr. Birch, 44. “I don’t think we’re wealthy enough to afford a plane.”

En utveckling som vi också kommer att se i Sverige där inget hett startupföretag längre vill ligga i Kista när an kan ha sin bas inne i stan.

[tags]San Francisco, Gentrifiering San Francisco, San Francisco IT[/tags]