Politik

Obama, Kuba och Venezuelas olja, vad händer om kubanerna får till gång till ett fritt Internet?

Cuba - Havana Street - March 2014 - I Think I Know Which House Won The Lottery

Medan den amerikanska högern fortfarande befinner sig i chocktillstånd så jublar alla de latinamerikanska länder som under decennier har kritiserar USA för blockaden av Kuba. President Obama har plötsligt blivit en hjälte i sydamerika på samma sätt som Nikolaj Gorbatjev när Berlinmuren föll.

Och trots massivt motstånd från ursinniga republikaner så planerar Obama att lyfta några av de befintliga restriktionerna utan att konsultera kongressen: Obama Intends to Lift Several Restrictions Against Cuba on His Own

Men vad fick Castro-regimen att oväntat gå med på detente med USA?

Simon Romero och William Neuman skriver i New York Times: A ‘Brave’ Move by Obama Removes a Wedge in Relations With Latin America

As for Cuba, experts said a significant factor pushing it to favor better relations with the United States was the economic trouble in Venezuela, whose leftist government has propped up Cuba for years with shipments of oil, much as the Soviet Union once did.

Venezuela ships about 100,000 barrels of oil a day to Cuba, in exchange for Cuban doctors, nurses, athletic trainers and military advisers. The relationship is worth billions of dollars a year to Cuba.

Mr. Maduro has pledged to continue supporting Cuba, but Venezuela is in the throes of a deep economic crisis that is being made worse by a drastic drop in the price of oil, Venezuela’s main export.

“That’s been an ongoing problem for the Cuban government for some time now, trying to figure out how they can diversify their economic relationship so they weren’t so dependent on Venezuela,” said Ted Piccone, a senior fellow at the Brookings Institution, a research organization. “When they looked at their options, they realized that better relations with the United States were critical to their economic strategy.”

Obamas ses redan nu som hans kanske största framgång på det utrikespolitiska planet och ett formellt slut på det kalla kriget.

Den stora frågan här i USA just nu är vad som kommer att se om och när kubanerna får tillgång till ett fritt Internet. Kommer dom då att slänga ut det kubanska kommunistpartiet och välkomna den amerikanska livsstilen?

Som vi kan se i Kina och även här i USA så fungerar inte Internet som man först trodde. Det är inte alls svårt för den kinesiska regimen att släppa in Internet men samtidigt behålla makten genom finmaskig censur.

Och vi kan se i sydstaterna här i USA som har ett fritt Internet att den sociala effekten på den kristna högen, sydstaternas motsvarighet till den kubanska kommunistpartiet, har blivit minimal.

Och varför det har blivit så kan man diskutera i oändlighet.

Pressklipp:
SR

[tags]Castro Obama, Obama Kuba Kuba Castro, Castro USA [/tags]

14 thoughts on “Obama, Kuba och Venezuelas olja, vad händer om kubanerna får till gång till ett fritt Internet?

 1. San

  Roger

  Republikanerna bryr sig inte nämnvärt om Kuba, ingen annan i USA heller för den delen så när som på lite college studenter. Det finns i Florida en väljartekniskt viktig grupp exilkubaner. Florida är USA:s största swingstate i elektorsröster räknat.

  Den äldre gruppen exilkubaner hatar Castro-regimen passionerat, alla försök att på något sätt samtala med Castro motsätts av dom, så för att försäkra sig om att inte på ett bräde förlora 2-3 miljoner exilkubanska röster så har Demokrater och Republikaner gått dessa exilkubaner till mötes med att försöka isolera Kuba från omvärlden så gått det går. Barnen till exilkubanerna påminner mer om övriga hispanics i sina väljarmönster så Obama, som fick en majoritet av de exilkubanska rösterna, hoppas väl att Demokraterna inte ska förlora för många av dom i valet 2016.

  Republikanerna å sin sida hoppas väl försöka vinna tillbaka de exilkubanska rösterna genom att spela på dessa känslor.

  1. Lennart

   San: Kunde inte sagt det bättre själv. Sen är det väl så att det handlar om en hel radda generationer sen Castro-revolutionen. De som en gång flydde måste ju minst vara i 80-årsåldern, deras barn i sin tur i 50-årsåldern, osv. Man undrar hur många som ens talar spanska idag.

 2. Christer W

  Vad som oftast glöms i debatten är att de första åren efter Batistas störtande sökte Castro politiskt stöd hos us ledning, men fick inget.
  Us var totalt ointresserade av att lyfta levnadsvillkoren för kubanerna i allmänhet. Rent reellt så drev us gov kuba in i moskvas intressesfär genom att inte vilja ha någon förändring av social och politisk karaktär där.

 3. roger

  L: Borde de inte inse att samarbete och dialog fungerar bättre än fientlighet och isolering? Visserligen inte bara Republikanerna som tror på den flerfaldigt motbevisade taktiken.

 4. roger

  Hur låter den Republikanska kritiken? Har inte 50 år av deras variant visat att det inte funkar? Borde vara ganska lätt o tysta kritikerna i denna fråga tänker jag.

  1. Lennart

   roger: Republikanerna säger att Kuba är en kommunistisk diktatur och att USA ska fortsätta bojkotten tills man störtar Castro-regimen. Att USA har nära relationer med t.ex. Kina är något man helst inte vill tala om.

 5. Bossebus

  L:

  Till yttermera förvisso (!) så borde du veta att det finns internet både här och där illegalt men dock.

  Så var är det hela nu? Egypten,Syrien,Libyen etc etc etc.

  1. Lennart

   Bossebus: Som jag tror att jag skrev så kommer inte ökad tillgång till Internet att få några nämnvärda konsekvenser. Så har det inte blivit i de amerikanska sydstaterna eller ens i Kina. Nu beror mycket givetvis på hur och vad vi mäter. Men det verkar inte som om Internet leder till ökad liberalism.

 6. Bossebus

  L: Såvitt jag vet är det inget bestämt om “massinvandring” av kubaner till Florida.
  Varför skulle alla? Hur ser migrationsreglerna ut?

  Troligen ett löst skott typ okej med mexikaner som är till intet förpliktigande.

  1. Lennart

   Bossebus: Jag tror inte att det kommer att bli någon invandring att tala om. Då är det troligare att vi kommer att få se amerikanska investeringar och en höjd BNP.

 7. San

  Förhållandet till Latinamerika är en stor sak, är övertygad om att min son när han är 20 år kommer att tala flytande spanska och hellre åka till Brasilien eller Argentina på studentutbyte än Europa.

  1. Lennart

   San: Det latinamerikanska sambandet är precis som du säger en mycket stor sak i det här sammanhanget. Obamas schackdrag förändrar med ens USA:s relationer till en hel kontinent. Och det kommer i sin tur att leda till förbättrade kontakter.

   Jag gillar verkligen Brasilien, skulle gärna vilja återvända.

Comments are closed.