Politik

Amerikansk fotboll i USA och Sverige

STU U15/U17 Camp 2013 @ Bosön

Täby Flyers AFC

Det finns en anledning till att amerikansk fotboll heter just så, nämligen att den ursprungligen kommer från USA. I USA är det en enormt stor sport, vilket man bland annat kan se på hur många olika sätt man kan satsa på den. På Bet365, till exempel, kan man satsa på veckans matcher, huvudspecialare, poängspecialare, lagspecialare, 1:a halvlek specialare, 1:a quarter specialare, matchspecialare och långtidsspel 2014/15 i NFL, förutom olika satsningsmöjligheter i NCAAF. Innan man börjar satsa är det en bra idé att läsa tips på betting, så att man har bättre chans att satsa rätt.

Till Sverige kom amerikansk fotboll under 1970-talet med utbytesstudenterna och spelades därför först på gymnasierna i Sverige. Den första föreningen i Sverige bildades 1982 och Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet 1984. Den första SM-finalen spelades redan 1985, men det var inte förrän 1991 som den rikstäckande ligan Superserien sattes igång. I Superserien spelar idag nio lag och i damernas serie, Div 1 Dam, endast fyra. Förutom herrarnas Superserie finns även Superettan och tre regionala div 1-serier. Det svenska landslaget tog en bronsmedalj i första VM i amerikansk fotboll 1999, men där spelade varken USA eller Kanada. 2005 var glädjen också mycket stor, då Sverige vann EM i Malmö.

På damsidan finns det som sagt endast fyra lag i den högsta serien, Div 1 Dam. Seriespel för damer har bara funnits sedan 2012, så kanske kommer det att komma fler lag framöver. Tidernas första VM för damer spelades i Stockholm 2010 och där deltog naturligtvis Sveriges damlandskap.

För studenter finns en inomhusturnering i amerikansk fotboll för lag från universitet och högskolor. Turneringen kallas Touchdown Sverige, startades under läsåret 2011-2012 och drivs tillsammans med Sveriges Akademiska Idrottsförbund, SAIF.

Det finns även amerikansk fotboll för juniorer i Sverige. Den första SM-finalen för juniorer spelades redan 1991 i Borås och innehåller en lite rolig anekdot. Finalen spelades mellan Lidingö och Göteborg och det visade sig att man i Lidingö spelat med nio man, medan man i Göteborg spelat med elva… Detta löstes dock och matchen kunde spelas.

Det är ganska lätt att förstå att amerikansk fotboll inte precis är en prioriterad sport i Sverige, men den finns ändå. Faktum är att sporten ändå är så stor att den skapar rubriker i dagspressen, till exempel i Upsala Nya Tidning. Visserligen handlar artikeln om att det är en amerikansk tränare som tar över, men den handlar ändå om amerikansk fotboll i Sverige.

Amerikansk fotboll är som sagt ingen särskilt stor sport i Sverige, till skillnad från i USA, där var och varannan utövar sporten. Det är lätt att fråga sig varför sporten inte vuxit och blivit större i Sverige. Kanske är det en fråga om tid, vilket innebär att sporten kommer att växa för var år som går, eller kanske det inte finns något riktigt behov för sporten i Sverige. Det finns redan så många populära sporter i Sverige, så att de flesta kanske föredrar att hålla sig till dem. Det är bara att låta tiden utvisa…

11 thoughts on “Amerikansk fotboll i USA och Sverige

 1. Peter Andersson

  Lite bandykuriosa: B-VM 2013 arrangerades i Småland. Den officiella mediabevakningen sköttes av journalistelever från en Folkhögskola.

  http://www.worldbandy.com/wcsd/

  Japans spelare var inhysta allihopa privat hos någon gammal svensk ledare i trakten, med förkärlek för att skjuta dem och deras blessyrer till akuten på kvällen.

  Somalias landslag(sic!), som allihopa kom från samma flyktingförläggning utanför Borlänge, var FÖR dåliga för att få vara med ens officiellt men har också varit i Vetlanda och spelat träningslandskamper samt fått storstryk mot lokala pojklag.

 2. Peter Andersson

  Jag slänger in min åsikt om bandy trots att frågan inte var ställd till mig – och den är att utebandyn har överlevt med näsan precis strax över vattenytan tack vare innebandyn, det kommer väl en och annan vilsen själ den vägen som vill köra båda sporterna, men det är fortfarande bara tre länder som slåss om VM-titeln (Sverige, Ryssland och Finland) och mer än så kommer det aldrig att bli för den funkar inte som tevesport.

  Som någon sade redan när jag var liten: Bandy skulle vara mycket roligare att se på teve om de införde en boll också och inte bara åkte omkring…

  1. Lennart

   Peter: Haha, kul att höra att Bandy överlever. Jag minns hur man spelade det på studenternas idrottsplats och precis som du säger så kunde man aldrig se bollen. 🙂

 3. roger

  Är det bara jag som tycker detta inlägg känns köpt i syfte att ge pagerank åt 365? Exceptionellt åsiktslöst och oanalyserande för att komma från Lennart.
  Var ett par obegripliga, åsiktslösa, menlösa och, för bloggen helt, missanpassande inlägg om betting för ngn månad sen också.

  “Innan man börjar satsa är det en bra idé att läsa tips på betting, så att man har bättre chans att satsa rätt.”

  Lennart, verkligen?

 4. Bosse

  Jag är långtifrån någon expert på amerikansk fotboll men vet i alla fall så mycket som att här i Sverige är det just nu Carlstad Crusaders som dominerar och har vunnit fem raka SM-guld. Men den amerikanska varianten av fotboll är alltså inget som jag följer. Nä här i mina trakter är det nog hockey som är den stora publiksporten. Fotboll (den europeiska/latinamerikanska varianten alltså) domineras – med undantag av några stycken 08-lag – av “sörlänningarna” dvs. lagen från landet söder om Vänern. 😀

  1. Lennart

   Bosse: Hur är det med bandy idag, hur populärt är det jämfört med ishockey? Vi spelade ishockey i Uppsala när jag växte upp, men bandy var något man mest spelade i Norrland vad jag minns.

 5. San

  Nej, det heter Football för att sporten är en utveckling av Gaelic Football (som irländarna tog till Amerika), som då är en variant av Football vilket naturligtvis är den enda sport värd att följa som åskådare 🙂

  En fördel att komma till USA är att jag haft oerhört svårt att komma in i deras sporter, jag besitter egentligen ett oerhört idrottsintresse och spenderade mycket tid åt att följa det i Europa. Men här har jag tiden över till annat.

  Soccer börjar dock bli populärare och snart ska MLS lagen vara med i Copa Libertadores, det kommer att bli en game changer.

 6. Peter Andersson

  Som tevesport är ju Amerikansk Fotboll helt överlägsen i princip precis allting annat, särskilt Europeisk Fotboll. Ibland slötittar jag lite på teve på söndagskvällarna innan jag somnar och då fastnar jag ofta framför veckans match (beror ju iofs också på att alla svenska kanaler i övrigt just då kör med helidiotiska 7-8 minuter långa reklamavbrott – helt omöjligt att följa en handling någonstans då om man inte sätter sig ned med intent från början – man knappar över till matchen och blir kvar där).

  Anyway – För övrigt så trodde jag att det hette “football” därför att bollen är “one foot long” – det kanske inte stämmer?

Comments are closed.