Politik

Pinsamt: förbittrade exilkubaner demonstrerar mot Obama och diplomatiska relationer med Kuba

La Esquina Tropical

Exilkubansk affär i Miami

Några hundra åldriga demonstranter var allt dom den fruktade exilkubanska lobbyn i Miami lyckades åstadkomma när man på söndagen visade sitt motstånd mot president Obamas öppning mot Kuba. För dessa förbittrade människor så har Kuba och Castro-regimen fungerat som en snuttefilt som har gett deras rätt grådaskiga liv mening. Drömmen om en triumfatorisk återkomst till det förlorade landet har varit alla har drömt om och planerat för.

Nu ligger allt i spillror och man tvingas acceptera att den amerikanska regeringen inte kommer att ge dom ersättning för egendomar man säger sig ha förlorat för ett par generationer sen.

Förbittringen jäser bland exilkubanerna i Miami.

Nick Madigan skriver i New York Times: Cuban Exiles at Miami Rally Denounce Obama for Rapprochement

Surrounded by Cuban flags flapping in the hot afternoon sun, several hundred protesters loudly excoriated the president in Spanish for his overture to the Cuban government after more than half a century of embargo and political stalemate, a move that they insisted would only cement the Castros’ hold on power.

“The government in Cuba will still repress and throw into jail anyone who opposes the Castro regime,” said Blanca Gonzalez, 65, who moved to the United States 13 years ago and whose son, Normando Hernandez, spent seven years in a Cuban prison for, she said, “practicing independent journalism.” He was freed in 2011.

Many Cuban exiles here have always held an ardent and implacable opposition to any hint of rapprochement with the Castro government. This week’s announcements from Mr. Obama and the Cuban president, Raúl Castro, have revived in stark fashion the resentments of these exiles, many of whom now feel utterly betrayed by the government of their adopted land.

Man undrar om exil-iranierna här i Silicon Valley kommer att agera på samma sätt när USA en dag, som kan komma att komma tidigare än de flesta tror, kommer att agera på samma sätt. Jag tvivlar faktiskt på det. Baserat på de kontakter jag har inom den sistnämnda gruppen.

Att öppningen mot Kuba har lett till ett mindre inbördeskrig inom de republikanska partiet gör bara saker mer smaskig:som Lucy McCalmont och Daniella Diaz skriver på Politico: Rubio fires back at Paul

Rubio was responding to this from his Senate colleague, and putative 2016 rival: “The 50-year embargo just hasn’t worked, if the goal was regime change, it sure doesn’t seem to be working,” the Kentucky senator said in a radio interview earlier in the day. “Probably, it punishes the people more than the regime because the regime can blame the embargo for hardship.”

Rubio, the son of Cuban immigrants, has emerged this week as the furious face of the GOP’s opposition to Obama’s opening to Cuba. While it does not lift the embargo — that would require congressional approval — the policy shift does ease restrictions and open diplomatic ties.

“The embargo is not what’s hurting the Cuban people, it’s the lack of freedom and the lack of competent leaders,” Rubio continued.

Paul shot back on Friday in a pointed series of tweets and Facebook posts.

“Hey @marcorubio if the embargo doesn’t hurt Cuba, why do you want to keep it?” Paul began.

Read more: http://www.politico.com/story/2014/12/marco-rubio-rand-paul-cuba-113699.html#ixzz3MXqelW5i

Pressklipp:
SvD,SvT

[tags]Exilkubaner, Obama Kuba, Obama Florida [/tags]

Pinsamt: förbittrade exilkubaner demonstrerar mot Obama och diplomatiska relationer med Kuba

2 thoughts on “Pinsamt: förbittrade exilkubaner demonstrerar mot Obama och diplomatiska relationer med Kuba

 1. roger

  “Probably, it punishes the people more than the regime because the regime can blame the embargo for hardship.”

  Exactly!
  På samma tema stöder nu 85% av Ryssarna Putin medans de blir allt fattigare, bittrare och farligare pga västs sanktioner.
  Dessutom straffar vi våra egna ekonomier.
  Politiker, politiker & politiker, att de aldrig lär sig.

Comments are closed.