Politik

Och nu, Internetattack mot Nordkorea, men vem ligger bakom?

Korea and the Yellow Sea

När Kim Jongun, som man antar, beordrade den spektakulära internetattacken mot Sony i Hollywood så väntade man sig kanske inte att man själva skulle bli föremål för ett motangrepp.

Men som Nicole Perlroth och David E. Sanger skriver i New York Times så har en sån attack nu skett, och den har brutit Nordkoreas få Internetuppkopplingar mot resten av världen: Attack Is Suspected as North Korean Internet Collapses

North Korea’s already tenuous links to the Internet went completely dark on Monday after days of instability, in what Internet monitors described as one of the worst North Korean network failures in years.

The loss of service came just days after President Obama pledged that the United States would launch a “proportional response” to the recent attacks on Sony Pictures, which government officials have linked to North Korea. While an attack on North Korea’s networks was suspected, there was no definitive evidence of it.

Doug Madory, the director of Internet analysis at Dyn Research, an Internet performance management company, said that North Korean Internet access first became unstable late Friday. The situation worsened over the weekend, and by Monday, North Korea’s Internet was completely offline.

Det är lätt att tro att det är NSA som ligger bakom attacken, men om så är fallet så har man varit noga med att sopa igen spåren.

Det viktiga här är dock att även Nordkorea kan skadas av cyberattacker, som kan komma att bli USA:s vapen om Kim Jongun fortsätter med sin aggressiva politik mot USA och västvärlden.

Pressklipp:
AB