Politik

President Obamas tragiska vägran att ställa CIA inför rätt för tortyr

www.reprieve.org.uk

President Obamas vägran att ställa CIA och de ansvariga i president Bush administration inför rätt för tortyr är djupt tragiskt, som New York Times skriver på ledarplats. Det här är ingenting som president Obama kan sopa under mattan. Tortyren kommer att fortsätta att fräta på USA:s anseende i decennier framöver, och göra det omöjligt för USA att tala om demokrati och frihet till diktaturer:

Prosecute Torturers and Their Bosses

These are, simply, crimes. They are prohibited by federal law, which defines torture as the intentional infliction of “severe physical or mental pain or suffering.” They are also banned by the Convention Against Torture, the international treaty that the United States ratified in 1994 and that requires prosecution of any acts of torture.

So it is no wonder that today’s blinkered apologists are desperate to call these acts anything but torture, which they clearly were. As the report reveals, these claims fail for a simple reason: C.I.A. officials admitted at the time that what they intended to do was illegal.

Men president Obama har visat sig vara en helt annan person än de flesta trodde när han valdes till president för sen år sen. Hans illegala massavlyssning och hans vägran att straffa tortyr kommer att förfölja honom på samma sätt som Tony Blair aldrig kan skaka av sig sitt stöd för president Bushs Krig mot Terrorismen.

Vilket är djupt tragiskt för USA.

Pressklipp:
SvD

2 thoughts on “President Obamas tragiska vägran att ställa CIA inför rätt för tortyr

 1. Johnny

  Det visar att USA inte är en riktig demokrati eller rättsstat. Obama är som alla andra presidenter före honom en “puppet-president” som gör vad oligarkerna vill.

  Hade USA varit en rättsstat skulle de ansvariga för 9/11, anfallskrigen mot Afghanistan och Irak, tortyren och illegal avlyssning ha åtalats och dömts för länge sedan. Obama blir säkert rikligt belönad efter sin presidentperiod för sin lojalitet med alla banditer.

  Well, 2016 kommer en ny “puppet-president” att lova “Hope and Change” till amerikanska folket och efter valet kommer krigen att fortsätta och nya krig startas, folket plundras och oligarkerna berikas, allt precis som vanligt.

  Önskar alla en God Jul, 🙂

  1. Lennart

   Johnny: Ryck upp dig nu, Usama bin Laden som var den ansvarige för terrorangreppet mot New York och Washington dödades som du säkert mins av amerikanska kommandostyrkor.
   Och en God och helsvensk Jul till dig och din stackars familj, som måste leva med dig varje dag. 🙂

Comments are closed.