Politik

Mellanöstern moderniseras, Alibabas kamel ersätts av robotryttare!

Alla som gillar Vivian Stanshall och Bonzo Dog Doo-Dah Band känner till hur viktiga kameltävlingar har varit i den muslimska kulturen.

Vad som däremot är helt nytt är att kamelkuskarna, som ofta har varit kidnappade barn så unga som två år, och därför lätta, nu håller på att ersättas av robotar. Ett tecken i tiden så gott som något.

Sam Borden skriver i New York: Tough Day at the Track? Blame the Robot. Camel Racing Blends Centuries-Old Traditions and Modern Technology

Camel racing, in one form or another, has been part of Arabian culture for generations, with some historians tracing races to the seventh century. Camels are viewed as magnificent creatures here — there are even camel beauty pageants — and racing is seen as a unifying activity, a sport that brings together people of all backgrounds, whether royals or paupers, businessman or laborers.

… As races became more competitive (and prize money grew), many camel owners began to use lightweight children as jockeys, some as young as 2 or 3, importing them from countries like Bangladesh, Afghanistan, Pakistan and Sudan. Falls and critical injuries were common. Trading, bartering and kidnapping of child jockeys, as well as accusations of physical and sexual abuse, were frighteningly frequent, too. …

The horrors of that human trafficking left a scar for the sport that lingers, even now, 12 years after the practice was officially banned in the U.A.E. Some owners said quietly that they still might prefer to have human jockeys — though none would say so publicly — but the majority, perhaps recognizing the troubling perception of using children to ride animals that stand 6 feet tall and can run up to 40 miles per hour, unabashedly praised the technology that is now in widespread use: robots.

Den som möjligtvis hade tvekat om robotarna verkligen är på väg in i samhället kan knappast göra så längre. När robotar lär sig rida kameler och räddar kidnappade 40 000 småbarn från ett liv i elände och misär, ja då är det dags att inse att vi befinner oss i en helt ny värld.

Undrar nu om någon kommer att kräva att man ändrar texten på Bonzo Dog Doo-Dah Bands klassiska visa.

3 thoughts on “Mellanöstern moderniseras, Alibabas kamel ersätts av robotryttare!

 1. Bossebus

  Mja,robotarna sitter i vadslagningsprogrammen specifikt på Malta i Europa. Möjligen Las Vegas i USA.

  Tror någon att dessa programsnuttar INTE är manipulerade?

  (Behövs inga robotryttare). 😀

 2. Lennart

  Bossebus: ja det kan man verkligen fråga sig. Ett tecken på att den muslimska världen ligger före oss, i alla fall på kapplöpningsområdet kanske?

 3. Bossebus

  Sesam öppa dig,var väl magin,upphittad av ngn västerlänsk sagovetefan.

  Man kan hitta originalsagor från Iran om man ids leta.

  Varför har västerlandet inga robotar som styr travhästarna?
  Borde ju vara enkelt. 😀

Comments are closed.