Politik

Algoritmerna följer dig på nätet. Måste Läsas: Michael Fertik “The Reputation Economy”

reputation economy

Klicka på boken.

Det är egentligen rätt logiskt att när all information som finns digitaliseras så öppnar det också för automatiserade algoritmer att analysera allt med data. Vi vet redan att vi alla blir massavlyssnade av NSA och FRA för att inte tala om Google. Facebook, Twitter osv. Men vad vi ännu inte riktigt har fått kläm på är att vi också är massavlyssnade på arbetsmarknaden och på jobbet. Och på sätt som vi kanske borde bli medvetna om.

Att resuméer idag inte läses av människor utan skannas av datorer vet de flesta redan. Som sen kan samköras med dina aktiviteter på Facebook, LinkedIn och andra platser. Som både kan hjälpa och stjälpa dig. Om du är aktiv inom den öppna kod-rörelsen och har kod på GitHub t.ex. så är det ett stort plus.

Nu har Michael Fertig, som är VD på Silicon Valley-företaget Reputation.com skrivit en bok om hur ditt rykte kan påverkas på nätet på sätt som du aldrig hade en aning om. Som att du kollar din LinkedIn sida litet för ofta.
Nu får man kanske vara en liten smula försiktig med att ta allt han skriver som dagsens sanning, eftersom boken uppenbarligen är avsedd att marknadsföra hans företag. Men den är trots det intressant och värd att läsas.

Natasha Singer skriver i New York Times: Whether Working or Job Seeking, the Algorithm Is Watching

Companies also use such scoring programs, the authors write, to rate their own workers — on productivity, teamwork, creativity and so on — and to identify promising employees to select for promotion or management training programs.

“Sometimes, humans will be involved, but not until the last step of the process — such as making the final choice as to which candidate to hire or which employee to let go,” the authors write, “by which point the computer has already shaped the outcome by preselecting which candidates are up for consideration, or by gently pushing candidates forward or backward through the course of their careers.”

To better position oneself for such technology-aided hiring and workplace ranking systems, the authors suggest that people make their résumés “machine-readable.”

Frågan som EU har drivit mot de amerikanska IT-jättarna och främst då Google, om rätten att få negativt material raderat från nätet är en del av den nya situationen på nätet. Och visar på enorma skillnader mellan hur amerikaner och européer ser på nätet.

En annan bok på samma tema är Frank Pasquales
The Black Box Society
The Secret Algorithms That Control Money and Information
som är utgedd på Harvard University Press och därför kanske aningen mer seriös.

Pressklipp:
Forskning.se,Ny Teknik

2 thoughts on “Algoritmerna följer dig på nätet. Måste Läsas: Michael Fertik “The Reputation Economy”

  1. Marcin

    Får man fråga var du köpt boken?

    Kan man skapa algoritmer som dränker mitt digitala fotavtryck i bruset?

Comments are closed.