Politik

Anna Sandalova, Facebook och gräsrotsfinansiering för Ukrainas armé mot Putin

ukrainaPNG

Klicka på bilden för att hjälpa Ukrainas armé.

Startupindustrin här i Silicn Valley har inte bara gett oss Facebook, den har också gett oss gräsrotsfinansiering med sajter som Kickstarter och Indiegodo.

Om man lägger samman de här två komponenterna och dessutom har en armé som har försummats under årtionden och ett land som gränsas till Putins Ryssland, ja då kommer någon förr eller senare på att imitera den svenska Finlandshjälpen under Andra Världskriget, fast med moderna medel.

David Patriskarakos skriver i New York Times: Ukraine’s Facebook Warriors

Colonel Semeniuk was meeting with Anna Sandalova, a former public relations executive and a founder of Help the Army of Ukraine, a foundation that uses Facebook to raise money to buy equipment for Ukraine’s desperately underfunded army. Ms. Sandalova has become something of a star in her country, especially to its soldiers. She supplies them with everything from body armor to night-vision goggles, to sleeping bags and food. Since her group was established in March, it has raised over $1.3 million, Ms. Sandalova told me, for the fight against the pro-Russian separatists who have occupied large parts of eastern Ukraine.

An overwhelming majority of the money is crowdfunded from the Ukrainian people through Facebook. The process is simple: Ms. Sandalova liaises with army divisions fighting in the field. They tell her what they need and she posts their requests to Facebook. People donate via bank transfer into the foundation’s account, and Ms. Sandalova and her colleagues then drive the goods to eastern Ukraine personally.

Ett synnerligen intressant initiativ som vi kanske också kan behöva imitera i Sverige.

Jag inser att det kan vara aningen svårt att ge Anna Sandalova Nobels Fredspris, men vi kanske kunde starta en annan Facebookgrupp och använda gräsrotsfinansiering för att instifta ett Nobels Krigspris för såna här lovvärda initiativ. Alltså till individer som går i krig mot diktatorer och allmänna gangstrar.

Pressklipp:
Aftonbladet