Politik

Kidsen idag lär sig programmering och IT på ett helt nytt sätt idag från tidigare

Wikimedia Hackathon 2013, Amsterdam

Nej, dagens ungdomar lär sig inte programmering i skolan. Det är ingenting som varken skolpolitiker – behöver jag nämna Jan Björklund – eller lärare förstår något om. Med vissa, men alltför få, positiva undantag.

Istället börjar man ofta vid späd ålder med att skriva moddar till Minecraft och andra datorspel.

Men en ny trend har plötsligt uppenbarat sig på min radarskärm här i Silicon Valley och den är lika oväntad som förvånande.

På ett hackathon i Santa Clara tidigare i år träffar jag en kille som berättar för mig att han har flera mobila appar på Windows mobila appbutik. Det han säger sen förvånar mig storligen. Han säger att han inte kan programmera. Vad han gör är att läsa de programmeringsexempel som Microsoft lägger ut på sin webbsajt och sen modifierar han dom tills han får vad an vill han. Microsofts exempel är de bästa i hela mobilindustrin säger han.

Nej han tjänar inga pengar på apparna, men han tror att han nu har lärt sig nog för att kunna få ihop en app som han kan ta betalt för under 2015.

Och, han går på alla hackathon han kan hitta i Silicon Valley. En hackathon, som alla säkert vet är ett evenemang som typiskt varar över en helg där programmerare får 48 timmar på sig att skriva ihop en app efter vissa riktlinjer.

Hackathons lockar ambitiösa elitprogrammerare som kan vinna ett pris på några tusen dollar men om de vinner också ha något att sätta på sin resumé.

Men vad de flesta inte inser är att hackathon även lockar såna som ännu inte kan programmera. Hackathon är gratis, man får mat och minglet är bra för den som vill skaffa sig kontakter inom IT-världen. Och sen brukar man börja med att organisera sig i team. De som ännu inte tillhör ett team får chansen att gå med några andra.

Och om man är framåt nog så fungerar det alldeles utmärkt. Man hamnar plötsligt i ett programmeringsgäng. Man säger att man är nybörjare och får sig tilldelat några enklare sysslor. Och på så sätt så lär man sig steg för steg. Inte genom att sitta på sin kammare med en tjock bunt programmeringsböcker utan genom att mingla sig in i startupmarknaden.

Om man är ambitiös och lagom fräck så är det mycket bättre att börja med minglet än med programmering. Det finns många sysslor inom startupindustrin som inte har något med programmering att göra. Programledning, test, design, marknadsföring, osv. Det viktiga är inte direkt vad man kan utan vilka man känner, hur ambitiös och fräck man är och hur snabbt man kan lära sig.

En annan inkörsport är att gå med på Meetups som handlar om startuprelaterade ämnen.

På det sättet lär man sig hur andra lär sig, och vet man bara vad som är viktigt så kan man lära sig otroligt snabbt. Ofta genom att kolla programmeringsvideon på Youtube som den här, som är en i en serie:

Och sen att helt enkelt fråga på Stack Overflow.

En helt ny och mycket fascinerande värld med helt nya sätt att lära sig.