Politik

Glöm Hollywood och Wall Street, USA:s mjuka makt vilar på dess riskkapital

Marc Andreessen

Marc Andreessen på Andreessen Horowitz, Silicon Valleys mest kända riskkapitalbolag.

Silicon Valley vilar på tre pelare, forskningsuniversiteten Stanford och Berkeley, horder av IT-ingenjörer av olika schatteringar, och sist men absolut inte minst, riskkapitalet på Sand Hill Road i Menlo Park.

Det är de banden, kopplingarna och det ständiga minglet mellan dessa tre pelare som gör Silicon Valley så unikt. Och det betyder i sin tur att riskkapitalbolagen i Silicon Valley och resten av USA leder EU med bred marginal i de summor de förvaltar och kan investera i heta nya startupföretag.

Riskkapitalbolagen investerar för det mesta inte sina egna pengar. Och de äger heller oftast inte några större summor pengar. Vad de gör är att de förvaltar fonder åt banker, försäkringsbolag och pensionsfonder och andra investerare.

Dom kan startupmarknaden i Silicon Valley utan och innan. De har kontakter med de viktigaste beslutsfattarna och med alla de heta nya IT-stjärnorna. Och deras jobb består i att sitta med sina mobiler klistrade i örat dagarna i ända.

Och riskkapitalbolagen här i Silicon Valley och i New York, Austin och andra platser, är ännu inte hotade av riskkapitalet i EU.

Mark Scott skriver i New York Times: European Start-Ups Struggle to Keep Pace With Venture Financing

Yet start-ups in London and Berlin — two of Europe’s fastest-growing start-up hubs — still have a hard time raising money compared with companies based in New York and Silicon Valley.

Silicon Valley still dominates the flow of venture money, with tech companies in the region securing $22 billion in 2014, more than double the year before.

But a fairer comparison for Europe’s fledgling tech centers is New York. Start-ups in New York, like those in London and Berlin, rely heavily on ties to existing industries, like the local fashion and financial services sectors.

But even in a dollar-for-dollar comparison, New York out-muscles its European rivals when it comes to venture funding.

Tech companies in New York raised $4.5 billion in 2014, a 44 percent jump from 2013, according to the research company CB Insights. In contrast, London tech companies raised roughly one-third that amount, or $1.4 billion.

The figure still represents roughly double what London start-ups raised in 2013, as investors backed a number of local tech companies including the peer-to-peer lending company Funding Circle, which raised $65 million this year, and the online fashion company FarFetch, which secured $66 million in new funding.

Det här är aningen underligt eftersom det inte råder någon brist på investeringskapital i EU, det är bara det att man inte är lika effektivt organiserade som man är här i USA.

Och det ger USA en stor fördel över EU.

Förbättrat innovationstänkande är något som Sverige skulle kunna satsa betydligt mer på än man gör idag, som Johan Saks skriver i Ny Teknik:

Fler innovationer beskrivs som nyckeln till fler jobb och ett mer utvecklat näringsliv. Många gånger är det brist på riskkapital som anses vara hindret för att nå dit. Men det räcker inte som förklaring. Det är snarast en kulturförändring som krävs, en förändring som sträcker sig från skolan till universiteten och vidare ut till investerare och som påverkar varje svensks inställning till arbete och försörjning.

Den nya och den tidigare regeringen omfamnar innovationer som lösningen på sysselsättningsproblemet. Många menar att det som behövs är att ge understöd till innovationer och nystartade företag för att skapa fler arbetstillfällen och för att säkra välfärden. Sveriges näringsminister sa nyligen i en tidningsintervju att statligt riskkapital måste hjälpa mindre, nystartade företag att bli större och internationella.

Att starta regionala inkubatorer skulle inte kosta speciellt mycket. Men det är svårt för regionala myndigheter som saknar den tekniska kompetensen att tänka i nya banor.

Pressklipp:

Ny Teknik.

2 thoughts on “Glöm Hollywood och Wall Street, USA:s mjuka makt vilar på dess riskkapital

 1. ~Charmkvarken~

  Vad säger du om en annan i det tysta växande konstellation i Silicon Valley:
  Konstellationen Google – NASA – Singularity university.

  Google har sina trevare överallt.
  NASA Aimes Research Center har, liksom övriga NASA, öppnat sig mer mot akademin och industrin.
  SU, som inte är något vanligt universitet, är en exponentiellt snabbväxande maktfaktor som inte bör underskattas.

  1. Lennart

   Ck: Tack för tipset! Jag måste erkänna att jag är skeptisk till Ray Kurzweil och även till alla de perifera saker som Google sysslar med. Deras största inkomstkälla är sök, inte självstyrande bilar eller MOOC eller robotar eller något annat. Men det är givetvis bara min åsikt. 🙂

Comments are closed.