Politik

Mellanöstern: Obama-regeringen för fortsatt ockupation

Bethlehem

Efter att ha vunnit Nobels fredspris och efter två halvhjärtade och totalt misslyckade försök att få Netanyahu-regeringen att utrymma delar av Västbanken för att skapa en rudimentär palestinsk stat, så har nu president Obama övergått till att lojalt stödja de Israeliska regeringens fortsatta ockupation av Västbanken.

Att president Obama nu öppet stöder ockupationen av Västbanken och illegala och snabbt utökade bosättningar kommer att kosta USA under de närmaste åren.

Carol Morello och Ruth Eglash skriver i Washington Post: Palestinian-backed resolution fails at U.N. Security Council

The U.N. Security Council on Tuesday rejected a resolution that would have called for Israelis and Palestinians to strike a peace deal within a year and for Israel to withdraw to its 1967 borders within three years — a blow to Palestinians seeking to increase pressure on the government of Benjamin Netanyahu.

The resolution fell one vote short of the nine necessary for passage, sparing the Obama administration, which opposed the measure, the need to wield its veto power on the council.

After the vote, Samantha Power, the U.S. ambassador to the United Nations, said the administration’s opposition to the resolution stemmed from its belief that peace will come through a negotiated agreement between Israel and the Palestinians, not through a “staged confrontation.”

The failed resolution called for a peace deal with Israel within 12 months, and an end to Israeli occupation by late 2017. It said a final deal should be based on borders that existed before the 1967 war when Israel won control of the West Bank, East Jerusalem and the Gaza Strip. It declared East Jerusalem would be the capital of a Palestinian state, a more hard-line stance than an earlier version that described Jerusalem as a shared capital. It also demanded an end to Israeli settlement building.

Vi kan ta det för givet att den svenska ockupationslobbyn med Folkpartiet och Birgitta Ohlsson i täten gör tummen upp.

Ännu en palestinsk Nakba stundar. Världen vänder bort blicken. “Vi visste ingenting”. Precis som på trettiotalet.

Pressklipp:
HD,Expressen

28 thoughts on “Mellanöstern: Obama-regeringen för fortsatt ockupation

 1. Ann-Katrin Roth

  Håller med helt, Lennart. Jag hade tänkt i samma banor. Det är bara att acceptera att somligt inte berör i denna komplexa konflikt.

 2. Ann-Katrin Roth

  Klas, när jag skrev att det fick vara nog menade jag mina ord, mitt inlägg, hur långt det blev. Jag satte tom en tom rad för att särskilja men den jämarns datorn förbjuder stycken med mellanrum.

  Jag anser att de individer och grupper som står bakom och med uppsåt och förplanering utför hemska dåd mot oskyldiga civila är homicida galningar. Jag tycker de som begick massakrarna mot tecknare, judar och policer i Paris var homicida galningar. Fel? Vad är de då? Frihetskämpar som gör motstånd? Abbas marscherar nu mot terrorn i Paris. Från Ramallah hyllar han terrorister.

  Du känner kanske inte till vad våld och särbehandling kristna palestinier lidit från islamistiska håll, så jag borde kanske inte ta upp det. Belägg finns, inte i svenska tidningar antar jag. Blev bara mer för dig att irriteras över.

  Ockupationen som den har utvecklats har naturligtvis blivit av ondo för folket men jag tror inte avslutet går att genomföra innan våldet, incitamenten stoppas och terrorgrupperna avväpnas. Man kan ju försöka men jag befarar ett än större krig som resultat om det inte går i etapper av lugn, ett stopp på belligerance som skrivs om i res. 242.

  PK är många gånger bra, för somligt medmänskligt måste man faktiskt lära sig och avlära sig gamla stereotyper, som t.ex. “giriga judar”. Vidare, “smutsiga araber” existerar inte, har aldrig tänkt så, men sett och hört orden på engelska. Jag har lärt mig av min israeliska väninna att renligare folk än araberna finns inte.

  Klas, du fantiserar tydligen om att jag skulle avse alla palestinier när jag kritiserar ledares ageranden, som om jag hade anklagat alla palestinier, vilket jag inte gör. Jag tillåter mig inte att kollektivanklaga palestinier. Men eftersom du tar kritik av dessa ledare så hårt att du går i spinn, måste jag anta att du håller dem speciellt varmt om hjärtat? Palestinierna skulle ha bättre framtid med mer demokratiska och människorättsinspirerade ledare i st. f. dem som driver orealistiska mål att överta landet från floden till havet, något som florerar bland både Fatah och Hamas. Man ska inte kritisera palestinska ledare alltså, bara israeliska. Rule #1?

  Det fel du och Lennart begår är att tro att grupper som Hamas skulle bry sig om palestiniers väl och skulle vara mottagliga för rationella, konstruktiva lösningar. Deras mål är större än palestinska rättigheter. De är islamister, födda ur muslimska brödraskapet. Jag är precis som Lennart för alla projekt som verkar för fredlig samexistens för alla i regionen. Ni två verkar inte tro att det finns någonting viktigt palestinska ledare måste ta tag i för att få bättring? Slå på budbäraren.

  Lennart, du gillar Klas sarkasm vad Israels agerande under Hamas krig gäller men tål tydligen inte klarspråk om den palestinska terrorismen.

  Lennart, behöver vi då “ständiga utfall” mot israelerna? Kritik är bra om övergreppen men det beror på tonen och om man ger immunitet till den sida som startade kriget och fortsätter planera hemska dåd. Jag ser osmaklig sarkasm i Klas meningar. Du beundrar.

  1. Lennart

   Ann-Katrin Roth, jag tycker att den här diskussionen börjar bli aningen tröttsam. Som du säkert själv också gör. Återkom gärna med kommentarer till några av alla de andra ämnena som jag tar upp här på bloggen, som du också har gjort.

   Men vi vet var vi står och ingen av oss har tid att fortsätta att gå över samma argument igen. Livet är för kort för det.

 3. Klas Sandberg

  Nu för det banne mig vara nog.

  Du avrundar kärnfullt.

  Problemet är att så mycket som publiceras bara är PK klagar du.

  Politiskt Korrekt.

  Men vad är det som är så fel med att vara politiskt korrekt Roth? Man anklagar inte en ingenjör för att han försöker vara matematiskt korrekt. En arkitekt för att vara arkitektoniskt korrekt.

  Är det fel att vara socialt korrekt Roth? Om du är bortbjuden kanske du omgående talar om att maten smakar illa och värdinnan är ful?

  Och i ditt inlägg är du där igen Roth. Du kan bara inte låta bli. Å ena sidan klagar du över världen är fördomsfull mot mot det arma Israel. Därefter brister du ut i grovt fördomsfulla tirader om palestinier och Mellanöstern i största allmänhet. ”Homicida galningar” som länge trakasserat kristna i Betlehem. (De kristna palestinierna i Betlehem kan å andra sidan berätta att deras problem är ockupationen och i synnerhet den mur israelerna smällt upp i och runt deras stad.)

  Israel bara måste få rasera biståndsfinansierade brunnarna, bevattningsdammarna, solpanelerna, reningsverken, avsaltningsanläggningarna och ekologiska experiment jordbruken. De står ju på palestinskt område så de har säkert terroristanknytning.

  1. Lennart

   Klas: Som alltid, mycket bra skrivet, uppskattar det! Vindarna håller nu på att vända sig, långsamt men ändå.

   Palestiniernas situation uppmärksammas allt mer och ockupationen ter sig allt mer brutaliserande och otidsenlig. Vad som nu behövs är konstruktiva lösningar för att få slut på ockupationen och fred i området. Det sista vi behöver, som du så riktigt påpekar, är ständiga utfall mot palestinierna.

 4. Ann-Katrin Roth

  Hej igen!

  Klas: Jag skrev ett svar i morse och lyckades tappa bort det och hamna på en annan sida. Lennart kunbde ha hjälpt mig få tillbaka det men jag aborterade, lika bra det. Men nu är jag här igen, men inte på det sätt du menar.

  Ska man ta upp precis alla vinklar i mejldebatt? Går inte. Ska man anta hej vilt om vad andra skriver? Icke, för då blir det bara tjafs och folk tror sig behöva försvara det de inte har sagt.

  Kan man beklaga att delar av stöd och bistånd till ett folk i behov av hjälp, hur stora eller små det brottsliga svinnet än är, gått till korruption/uppvigling/vapen/terrortunnlar mm, i stället för till folket? Jag tycker det. Det är inte israelerna som lider av att palestiniers ledare svindlar bort hjälpen. Israelerna kan rösta bort svindlare, eller tom sätta dem i fängelse.Israel får bidrag, lånegarantier etc, liksom Egypten och andra länder i regionen. Och? Ser man Israel som den ende ansvarige boven tål man naturligtvis inte klander av deras motpart, den sida som resolut vägrar förhandla direkt. Så du och Lennart driver det till men Israel då, Israel då. Men vad ska PM göra för att få fred, säkerhet och utveckling???

  Så Klas, jag reagerar på detta:

  “…naturligtvis bara förskingrar allt…” med naturligtvis i italics.

  Va? Allt? Har jag aldrig sagt eller menat. Palestinier på VB som klagar på vart pengarna gått trakasseras eller värre till tystnad eller drivs från sina ämbeten. I Gaza är det livsfarligt att klaga. Farliga tiden på båda ställen.

  “…Det som fördyrar det hela är att en viss stat i regionen är mycket förtjust i att bomba sönder sagda biståndsprojekt…”

  “Förtjust”? Då är du där igen och har dig. Så ett valfritt land attackerat i decennier av homicida galningar ska fundera ut vilka projekt som kom från bistånd innan de försvarar sig, attackerar terrornästen, vapendepåer etc som gömts i skolor, sjukhus, moskér eller flera UNWRA-byggnader, många av vilka klart visats undervisa barn i hat och att älska jihad. För omvärldens biståndspengar.

  Psst: Kanske det är ett visst annat styre i regionen som envisas med att driva krig och terror och som gör det förtjust, eftersom det hurras och firas med karameller när små barn, tonåringar och rabbiner mördas?

  Jag minns hur det var under andra intifadan. Homicida galningar, bland dem jihadister som länge trakasserat kristna i Betlehem drev sina mordbombningar och ett kontor användes av förövarna i något syfte. Israel förstörde det. I Sverige gick klagan stor över att Israel hade förstört biståndsprojekt, datorer. Det var viktigare än de otaliga sprängoffren i bussar och på glassbarer och kaféer. Under samma tid lärde man sig om snedvriden rapportering, den s.k. “massakern” i Jennin.

  “…Det kan bara handlat om en meningslös styrkedemonstration…”

  Hm… “bara” och “meningslöst”. Du verkar mena med detta att det Hamas gjort och planerar i form av jihad och övertagande inte är nånting att bry sig om? Du är inte ensam. De flesta israeler jag känner vämjs över den styrka Israel har tvingats använda under alla dessa år av krig nästan undergång (1973) och terrorism. Min bästa israeliska väninna med stor kontakt med sin israeliska släkt kritiserar starkt sin regering. Men – hon luras inte av de hycklande progressiva tyckarna och deras nonchalans vad israelers och judars säkerhet rör. Kriget Hamas startade och drog medvetet till folkrika områden var nånting israelerna inte kunde leva med längre. På vilket sätt reagerade moralens väktare när Hamas igen drog igång ett krig, mördade och slaktade? Relativ tystnad. Vågar man inte eller vill man inte säga ifrån?

  Lennart: “…En mycket diger lista som man sällan eller aldrig ser något om i den svenska pressen…”
  Det är mycket man inte ser där. Och mycket som är bakåfram eller bara PK.

  Nu får det banne mig vara nog.

 5. Klas Sandberg

  Men nu är du där igen Ann-Katrin Roth.

  Först säger du att du vet att det finns korruption i Israel också. De många skandalerna är rentav ett tecken hur frejdigt demokratiskt landet är. Därefter övergår du till att veklaga dig över att bistånd går till palestinierna som naturligtvis bara förskingrar allt.

  Att stora internationella bidrag har använts till att att göra multimiljonärer av ledare (Arafat, Abbas, Hanjiye, Meshal) etc. etc.

  Så går det när man ger massor med pengar till de där typerna.

  Den där israeliske ekonomen jag nämnde, Shir Hever heter han, har undersökt söken. Enligt honom är Israel en vida större mottagare av internationellt bistånd än de palestinska områdena per capita. Israel låg någonstans i nivå med Kap Verdeöarna. De palestinska områdena låg långt längre ner på listan.

  Men bistånd till det palestinska självtyret är dyrt. Det har du helt rätt i Ann-Karin Roth.

  Det som fördyrar det hela är att en viss stat i regionen är mycket förtjust i att bomba sönder sagda biståndsprojekt. Listan är lång, mycket lång. Du har flygplatsen i Gaza som bombades, sen gick den israeliska armén in med sina bulldozrar och plöjde upp den.. sen bombades den igen.

  Det kan bara handlat om en meningslös styrkedemonstration. Hade israelerna behövt stänga flygplatsen hade ett telefonsamtal räckt.

  Du har det där nya reningsverket i Gaza som tyskarna bekostat. Bombades sönder och samman. Du har har bevattningsdammar på Västbanken. Solpaneler som Spanien finansierade och som israelerna raserade så snart de var klara. Efter kriget mot Gaza 2009 hade 45 svenska biståndsprojekt förstörts. Värdet på skadorna uppgick till 144 miljoner kronor bara den gången.

  I slutet av 2014 kom rapporter om växande gräl mellan Israel och EU för att så många europeiska biståndprojekt raserats av israelerna. Det handlade om brunnar, avsaltningsanläggningar, reningsverk, kraftverk och mycket, mycket mera. Lägg därtill att EU tjänstemän klagade över att israelerna såg till att skumma grädden av det internationella biståndet genom tvinga biståndgivarna att köpa materialet från israeliska leverantöter, att anlita israeliska åkare för transporter trots att det blir dyrare än om de kunnat vända sig lägstabjudande.

  1. Lennart

   Klas: En mycket diger lista som man sällan eller aldrig ser något om i den svenska pressen. Och ännu mindre om i den amerikanska pressen. Och som förklarar varför palestinierna aldrig kan få en dräglig levnadsstandard så länge som ockupationen fortgår. En infernalisk ockupationspolitik som dessutom betalas med amerikanskt bistånd.

 6. Ann-Katrin Roth

  Lennart och Klas: Ni har naturligtvis rätt om korruptionen i Israel också. Trodde du,Lennart, att jag var omedveten om detta och att jag måste tala om det när jag kritiserar palestinska styret? Man blir förbannad varje gång israeler beter sig. Det är ju väl känt då det tas upp och man har sett i pressen, offentligt, anklagelser, rättegångar och domar. Flera ministrar tom. Jag tog upp korruptionen inom det palestinska ledarskapet sett mot en anklagelse enbart(!) om om israelers s.k. girighet. Att stora internationella bidrag har använts till att att göra multimiljonärer av ledare (Arafat, Abbas, Hanjiye, Meshal), har gått till vapen avsedda att skicka mot civilbefolkning, tunnelbygge avsedda att terrorisera förskolor, och att ledarna som åtnjuter bidrag som ska gå till samhället och folket använder sin position till att uppvigla till och hylla massakrar, det är något som jag inte tyckar ska tystas om. Men det är tydligen en non-issue eftersom enligt recept Israel är den ende ansvarige.

  Tanke i samband med tragedien i Paris, utan att behöva diskutera saken: Je suis Charlie! Folk i Europa sluter upp mot terrorn. Annat är det när terrorn slår mot Israels civila. Israel döms enligt västerländska mått eftersom Israel är byggt enligt västerländska traditioner. Så man kan döma Israel enligt andra måttstockar enligt devisen: man väntar sig bättre. O.K. Men vad gäller hemska dåd som slakten av rabbinerna inne i Jerusalem: Vilka europeiska ledare och progressiva ens tänkte på att visa solidaritet på något sätt som visar empati för de drabbade och avsky mot dåden som kommer från Hamas, Al-Aqsas martyrbrigad etc och som hyllas av PM? Ain’t gonna happen, för Israel allena är paria bland världens progressiva tyckare.

  Nog sagt. Var det inte du,Lennart som inte ville diskutera vidare om detta, inte vill höra något som går mot din inristade uppfattning?

 7. Klas Sandberg

  Om man skall sammanfatta tankegångarna här: 1. det är fel att uttala sig generaliserande om palestinier liksom om israeler.

  2. Hela det palestinska självstyret är korrupt.

  Hur många miljoners miljoner hamnade i palestinska ledares fickor?

  Korruptionen inom PA har undersökts Roth. Den ligger någonstans mellan Mellanöstern och Sydeuropa. En israelisk ekonom jag mött har berättat att korruptionen inom Självstyret är rätt godartad jämfört med hans eget land.

 8. Ann-Katrin Roth

  Lennart, någon blogg har jag inte men hade jag haft ork, it’s a long story, skulle jag skriva om bär och bärplockning i de svenska skogarna. Skriver man förstående om Israels situation kommer bara skit och påhopp. På Ulf Bjerelds blogg kom nyligen en signatur med orden “girig” och “spela offerrollen”- om Israel.Skit och eländes inställning! Hur många miljoners miljoner hamnade i palestinska ledares fickor? Korruption finns på båda håll, men toppskiktet inom PM tar priset. Så vad syftar “girig” på? Inte kan det vara judarna enligt gammal stereotyp? 🙂

  Om det israeliska samhället, kan du t.ex. läsa artiklar på många områden, kultur, politik etc. på Judisk Krönika på nätet, israeliska och svenska, eller googla fram annat som inte bara följer den föreskrivna svenska linjen. Precis som på pro-palestinska sajter få du var uppmärksam på dem som gått “Hog Wild för den ena eller den andra sidan. Som medlem i Hadassah följer jag regelbundet hur israeliska och palestinska läkare och annan sjukhusperaonal samarbeter, t.ex. Kanske vore nyttigt läsa från lika olika håll.

  Jag vill inte stoppa dig från att skriva om det som för dig är ett hjärteämne. Jag har också förståelse för palestiniernas situation. Jag förstår att du inte vill diskutera detta och ska hålla mig i skinnet. (Fråga: Får jag åtminstone skicka en liten kommentar, som t.ex. Hrummph? Om det skulle vara warranted.) Lika bra inte diskutera. Man bara lockar fram hatarna ur träpanelen, par for the course.

  Kommentar från det du skrev nu, dock : Nej, det är inte palestinierna som folk som är ansvariga för att ockupationen kom till. Det får man tacka kriget 1967 för. Och detta krig handlade inte om VBGR, det gällde för kringliggande länder och palestinska grupper att krossa landet från floden till havet. Dessa ord används fortfarande av ledare inom Fatah och PLOs egen Al-Aqsas martyrbrigad, inte bara Hamas. Det är fortfarande ett mål och det vill mycket till innan Israel tillåter att krigiska grupper placerar sig på VB så att de har hela Israel som måltavla.

  Om palestinska samlade ledare vill etablera ett eget land sida vid sida med Israel i fred får de bete sig på ett icke uppviglande sätt. Vansinne att hemnska avrättningar och terrordåd sker och hyllas av PM! Och avväpna terrorgrupperna! Men detta verkar vara förbjudet att säga?

  Sätter stopp här. Svara inte på frågorna som är retoriska så får vi slut på tjabblet.

  1. Lennart

   Ann-Katrin Roth:

   Det är underligt att du inte också tar upp korruptionen i Israel: http://www.jpost.com/National-News/Israel-among-most-corrupt-of-OECD-countries-319315 :

   According to the numbers, Israeli political and cultural institutions are among the most corrupt of the OECD member countries – but Israelis are more willing than their international peers to take the fight against corruption into their own hands.

   Transparency International’s Global Corruption Barometer 2013 gathered its data on Israel based on 1,004 online responses to a battery of questions about perceptions of corruption, experiences of bribery, and opinions about political institutions and the effectiveness of civic participation.

   Israelis, like most around the world, report that corruption has worsened over the course of the last year. This accords with Israel’s recent and steady slide in global corruption rankings, from 30th in 2007 to 39th in 2012. In a hallmark feature of corruption, over 80 percent of Israelis believe that personal contacts are important or very important for getting things done in the public sector – with only Lebanon, Ukraine and Russia reporting equally high results.

   Similarly, Israel ranked second to only Greece among Organization for Economic Cooperation and Development nations on the perception that government is run by a few big interests, described by Transparency International as a sign of “deep-rooted failures of governance.”

   Seventy-three percent of Israelis identified their government as captured by special interests, as compared to 62% of Mexicans, 49% of Turks and 5% of Norwegians.

 9. Lennart

  Ann-Katrin Roth: Vad jag skulle uppskatta är om du skrev gästinlägg om dina erfarenheter av det israeliska samhället, som jag själv är intresserad av. Eller om du har en egen blogg du kan hänvisa till. Det vore verkligen intressant.

  Jag kommer att fortsätta att skriva om palestinierna och ockupationen. Mina åsikter ligger f.ö. så nära den israeliska fredsrörelsen som överhuvudtaget är möjligt.

  Jag är mindre intresserad av försök att lägga skulden för ockupationen på palestinierna själva.

  Som jag har skrivit så uppskattar jag dina inlägg, men kan kommer inte att gå i debatt om palestinierna.

  Jag är helt på det klara med att palestinierna inte är klanderlösa. Men det är inte palestinierna som är ansvariga för ockupationen.

  Och ockupationen har nu snart pågått i 50 år. Den får inte pågå i ytterligare 50 år. Det finns ingen som helst orsak till att den inte kan stoppas nu, idag.

 10. Ann-Katrin Roth

  Lennart, det blev lite godda yxskaft, det. Jag skrev ingenting om ockupationen. Jag skrev om tonen och hånet mot en grupp människor. Jag tror jag måste nyansera så du förstår hur jag tänker. Hoppa inte till fel slutsatser om mina motiv bara!

  Bland bosättare finns vanligt anständigt folk som bor på platser parterna tidigare kommit överens om ska tillfalla Israel vid markbyte efter kompromisser vid direkta samtal, de som Abbas vägrar fullfölja. Fanatiska bosättare som agerar med våld har jag ingenting till överst för. De agerar orättfärdigt mot sina medmänniskor.

  Men kollektivanklagelserna mot just dessa människor känns till slut lite oanständigt, lika oanständigt som kollektivanklagelser mot palestinier. En av dina kommentatorer gick så långt att han på sin egen blogg beklagade (förstås som sig bör) hamasmorden på de tre kidnappade tonåringarna, men kände sig sedan tvungen att tillägga något i förklaring, att betänka var de befann sig, alltså att de var bosättare. Jag chockades av detta människoförakt! Så du förstår att jag inte går efter varje medelsvenssons marinerade, slentrianfördömande av dessa människor som bor där somliga inte tycker att de ska bo. Barn har väl ingen skuld över var de bor?

  Kollektivanklagelser står mig upp i halsen. Brutaliseringen sker inte bara från ockupationen. Och tror man att ett slut på ockupationen nu, skulle vara den heliga lösningen på konflikten utan att det lyfts ett finger att avväpna de grupper som varje dag planerar brott mot mänsklighete, då sysslar man nog med önsketänkande. Brutaliseringen sker också direkt från det palestinska ledarskapet i hur det behandlar sintt eget folk och i form av incitement to violence och hyllandet av “lyckade dåd”.

  Lennart, finns det inte, om du tänker efter, en hel del självcensur, tystande av kritik av palestinska ageranden och mål? Se bara hur Löfven fick löpa gatlopp för att han vågade säga det uppenbara. Obs, läs inte in vad jag inte skriver!

 11. Jan Grönholm

  Ja, på något sätt kan jag få för mig att bosättarna inte tycker att palestinierna ska få finnas där. I alla fall inte just där bosättarna vill bygga och bo.

 12. Ann-Katrin Roth

  Tonen och hånet mot vissa människor som befinner sig där andra tycker att de inte ska få finnas är riktigt beklämmande. Spekuleringen från Lennart om vad detta onda land/folk har i sikte likaså. Däremot verkar inte detta land och folks fienders agerande bekymra ett enda dugg. Suck.

  1. Lennart

   Ann-Katrin Roth: Ockupationen måste upphöra, den brutaliserar de ockuperade och det finns inget som helst försvar för den.

 13. Jan Grönholm

  Käcka människor de där bosättarna. Förmodligen dessutom amerikaner vilket bara gör det mer pikant. Man frågar sig hur länge USA ska låta sig hunsas av Israel.

  1. Lennart

   Jan Grönholm: Ja verkligen riktigt käcka. Och på frågan hur länge amerikanska regeringar kommer att stödja ockupationen så är min gissning minst 50 år till, eller tills det inte finns några palestinier kvar på Västbanken eller i Gaza. Vilket säkert inte kommer att dröja speciellt länge.
   Och därmed har man ju onekligen löst problemet.

  1. Lennart

   Dessa mina minsta bröder: Tack för kommentaren. Ja så är det, jag är säker på att Obama kommer att be om ursäkt. Och Gott Nytt År!

 14. Jan Grönholm

  Det förvånar mig inte ögonblick att USA fortsätter att gå Israels ärenden. Men det är ändå sorgligt att se det än gång. På detta område ger Obama verkligen inga skäl för något hopp.

  Det som förundrar mig är att det finns människor som inte kan eller inte vill se, att det stora hindret för en tvåstatslösning är att Israel för död och pina inte vill ha den.

  1. Lennart

   Hej Jan, svarar från högt uppe på Black Mountain i Silicon Valley. Nej för bosättarna är det ett heligt krig precis som vilket Jihad som helst. Och att de ockuperade områdena sen är värda mångmiljardbelopp gör inte saken bättre.
   Mest tragiskt är FP:s stöd för fortsatt ockupation. Mer när jag kommer ner på marken.

 15. ~Charmkvarken~

  Nobelpristagare brukar bli mindre produktiva inom det område de fått priset för, särskilt fredspristagare.

 16. Jan Grönholm

  Det vore trevligt med några tecken på en uppriktig vilja till en tvåstatslösning från Israels sida. T. ex sluta bygga nya bosättningar. Svårare än så är det inte.

  1. Lennart

   Jan: Det går tyvärr åt helt motsatt håll. Guardian har en artikel i dagens tidning om hur John Kerry och Binjamin Netanyahu jobbade i par för att sätta press på Nigeria för att inte rösta för resolutionen. Obama-regeringen står nu inför världen som garant för fortsatt ockupation och expanderande bosättningar. Däremot röstade Frankrike och Luxemburg för resolutionen om att tidsbestämma ett slut för ockupationen.

 17. Ann-Katrin Roth

  Det behövs ett riktigt tecken på vilja till en varaktig fred från Abbas sida. Det finns det inte nu när han vägrar samtala direkt och samtidigt låter Fatah uppvigla till och hylla terrordåd.

Comments are closed.