Politik

Alliansen, de Rödgröna, SD: dags att ersätta riksdagen med Big Data och politiska autopiloter?

Riksdagen

Det här är faktiskt inte ett nyårsskämt även om det kanske kan låta som det. Men förr eller senare så kommer automatiserade beslutssystem som dom som redan finns inom flyget, autopiloter, inom börshandeln på Wall Street, inom sjukvården, osv att även kunna användas av regering och myndigheter.

Om vi tar budgetarbetet så är det redan till en stor del datoriserat och det enda politikerna behöver göra är att peka med hela handen åt ett visst håll så sköter kalkylprogrammen resten. “Sänk skatterna” ropade Andres Borg, och så sänkte kalkylprogrammen skatterna. “Mindre pengar till försvaret” ljöd det i korridorerna i finansdepartementet och så hördes dånet från propellrarna när helikoptrarna försvann.

Med dagens moln-baserade Big Data-system så kan vi idag kontinuerligt utvärdera regeringens politik på olika områden. Vi kan sen snabbköra simuleringar om hur det kommer att gå om oljepriserna faller, stiger, om invandringen ökar med så och så många procent, om barnafödandet minskar. Osv i all ändlighet.

Faktum är att vi snart inte kommer att behöva några politiker för att formulera den mest effektiva politiken. I alla fall inte så länge som politikerna är helt okunniga på det område de företräder, som Beatrice Ask och Jan Björklund, för att bara ta två exempel.

Den politiska riktningen kommer inte längre att vara relevant.

Och varför behöver demokratiska val bara hållas vart fjärde år?
Medborgarna kan säga sitt i app-baserade demokratiska val hur ofta som helst.

Vi behöver inte ens rösta själva. Våra personliga -mobilbaserade assistenter kommer snart att veta hur vi kommer att rösta och kan göra det för oss.

Nu är jag medveten att det här är en utopi. Men det finns ingen som helst anledning till varför Big Data-baserade beslutssystem inte steg för steg kan införas inom säg de närmaste 20 åren.

Vi talar mycket om innovation och disruption. Det är hög tid att också innovera det ålderstigna politiska systemet.

Pressklipp:
Aftonbladet,
Aftonbladet

2 thoughts on “Alliansen, de Rödgröna, SD: dags att ersätta riksdagen med Big Data och politiska autopiloter?

  1. Lennart

    Peter, jo orsaken till att vi röstar så sällan är ju att det kostar så mycket. Som vi blev påminda om när extra valet var på tapeten. Det är m.a.o. en historisk kvarleva. Med en röstapp så skulle det i stort bara vara att trycka på en knapp. Samtidigt skulle man kunna ha hur många folkomröstningar som helst.

  2. Peter Andersson

    Håller med om det där med att bara rösta vart fjärde år, kan man köpa och sälja en aktie hundratusen gånger per sekund så borde det vara möjligt att rösta oftare. Kan tänka mig ett tvådelat system där man först får välja om man vill rösta hemligt eller öppet; väljer man hemligt så förblir allt som nu, då får man bara rösta vart fjärde år, men väljer man öppet så får man också ändra sig så ofta man vill. Kunde bli mycket intressant, att det finns datorer som skulle kunna hålla reda på “ställningen i matchen” tar jag för givet.

Comments are closed.