Politik

Silicon Valley, webbaserade temp-jobb och den nya proletärekonomin

economistworkesontap

Det har skrivit mycket om en ny genre av startupföretag som erbjuder tempjobb till lågavlönade och arbetslösa, utan några som helst förmåner eller anställningstrygghet. Pigor och drängar till överklassen om man så vill. Men det är inte helt så enkelt och inte heller kanske så negativt som det an verka vid första påseendet.

Affärsmodellen är enkel. Människor med mycket pengar men ingen tid kan utnyttja webbaserade tjänster som TaskRabbit och mängder med imitatörer för att lägga ut allehanda småjobb och arbetsuppgifter på entreprenad till människor som har tid men litet pengar.

Economist skriver The future of work. There’s an app for that. Freelance workers available at a moment’s notice will reshape the nature of companies and the structure of careers

Handy is one of a large number of startups built around systems which match jobs with independent contractors on the fly, and thus supply labour and services on demand. In San Francisco—which is, with New York, Handy’s hometown, ground zero for this on-demand economy—young professionals who work for Google and Facebook can use the apps on their phones to get their apartments cleaned by Handy or Homejoy; their groceries bought and delivered by Instacart; their clothes washed by Washio and their flowers delivered by BloomThat. Fancy Hands will provide them with personal assistants who can book trips or negotiate with the cable company.

TaskRabbit will send somebody out to pick up a last-minute gift and Shyp will gift-wrap and deliver it. SpoonRocket will deliver a restaurant-quality meal to the door within ten minutes.The obvious inspiration for all this is Uber, a car service which was founded in San Francisco in 2009 and which already operates in 53 countries; insiders say it will have sales of more than $1 billion in 2014.

SherpaVentures, a venture-capital company, calculates that Uber and two other car services, Lyft and Sidecar, made $140m in revenues in San Francisco in 2013, half what the established taxi companies took (see chart 1), and the company shows every sign of doing the same wherever local regulators give it room. Its latest funding round valued it at $40 billion. Even in a frothy market, that is a remarkable figure.

Nu är det här inte helt galet. Det är litet som hemtjänsten, fats givetvis i privat regi. Och för vissa fall kan det fungera. Problemet är att de här webbaserade företaget inte har något som helst ansvar för sina “anställda”. Ja det har inte ens några anställda i egentlig mening. Allt dom ser sig sig göra är att förmedla jobb och ta bra betalt för förmedlingen.

Nu är det här en trend som jag inte tror kommer att stå sig. Alla människor i både Sverige och USA behöver fasta heltidsjobb som dom kan försörja sig på. Så den här trenden kommer förr eller senare att falna. Och tur är det. I alla fall om vi vill undvika en permanent underklass.

Pressklipp:
Affärsvärlden