Politik

2015 Den kinesiska chatappen WeChat visar vägen mot framtidens webb

wechat

Klicka på bilden för att installersa WeChat på Android. Tjejen extra.

De s.k. chatapparna med kinesiska WeChat i spetsen handlar inte bara om miljoner människor, däribland jag själv, som chattar eller har videokonferenser med varandra. WeChat har snabbt utvecklats till en plattform som erbjuder ett växande antal tjänster till sina hundratals miljoner användare. Tjänster som nu börjar konkurrera med de flesta mobila tjänster. Allt från Amazon till bankärenden och taxitjänster.

Carmel DeAmicis skriver på GigaOm: Chat as a platform

Some of the biggest social networking companies are turning their messaging applications into portals for other purposes. They’re following in the wake of China’s hugely successful WeChat app, which people use to flag cabs, manage their mortgage, send gifts, purchase goods, and play games.

Western companies are betting that Americans can be convinced to do the same. Facebook CEO Mark Zuckerberg recently said, “We believe that messaging is one of the few things that people actually do more than social networking.” If that level of engagement can be captured and channeled into other features, there’s money to be made.

Snapchat has already started adding functions powered by other companies, like its new Snapcash payment partnership with Square. Facebook’s head of messaging, David Marcus, said that Messenger will be pursuing a portal play too.

De här apparna är mycket smidiga, lätta att använda och i kina velar hela samhället idag på WeChat, som min dotter har berättat. Det är för att de representerar en helt ny dimension på webben som riskkapitalet satsar så många miljarder på de här till synes oviktiga apparna.

Pressklipp:
GP