Politik

Grytans flyktingförläggning, när Sverige förlorade sin oskuld om flyktingpolitiken

grytanPNG

Klicka på bilden.

Det är kallt i Jämtland på vintern, det är mörkt och långt från civilisationen. Så det är långt ifrån oväntat att när en busslast med nyanlända flyktingar från det varma Mellanöstern plötsligt fick sin första smak av den norrländska vintern så är “entusiastisk” kanske inte den första beskrivning som kom i tankarna.

Och istället för att bocka och tacka och ta emot så gjorde det något som fick i alla fall Lena Melin på Aftonbladet att häpna. Dom ställde sina egna krav på Migrationsverket!

Skulle någon släppa av mig mitt i mörkaste Jämtland just nu så tror jag att jag skulle göra gemensam sak med dom.

Lena Melin skriver i Aftonbladet: De bör besinna si

Sverige har ett generöst flyktingmottagande. Förra året tog vi emot ungefär 80 000 asylsökande, 2013 var siffran drygt 50 000 och året dessförinnan drygt 40 000.

I år väntas det landa, på grund av en ännu osäkrare värld, kring 95 000 personer. Det är visserligen bara drygt en halv promille av världens flyktingar men ändå ganska många människor för ett land med Sveriges befolkning.

Den inställningen riskerar att minska om fler flyktingar beter sig som de i bussen utanför Grytan. Som asylsökande i Sverige har man inte rätt att bo var man vill. Antingen ordnar man sitt boende själv, som en handfull av bussresenärerna i Malmö gjort. Eller också tvingas man att acceptera det boende som Migrationsverket anvisar.

Det har alltid legat något oerhört naivt över den svenska immigrantlobbyn. Som verkar ha förläst sig på Vilhelm Mobergs utvandringsepos.

Det var då det och USA kunde erbjuda bosättarna hur mycket gratisland som helst som man hade tagit från Indianerna. Som helt plötsligt blev de nya utvandrarna.

Det naiva i den svenska inställningen är tron att hundratusentals och i förlängningen under de närmaste decennierna, miljoner invandrare från Mellanöstern och angränsande områden alla ska vara tacksamma och anamma den svenska livsstilen och snabbt förvandlas till svenskar.

Det här är ett oerhört riskfyllt samhällsexperiment som kan sluta med katastrof för alla inblandade eftersom det rör sig om ständigt ökade invandringskvoter. Det är inte invandrarnas fel, men vi får inte förvånas om invandrarna själva börjar ställa krav på Sverige. Och om det sen ger ökar grogrund för SD.

Allt det här hade kunnat undvikas om man gjort som Norge och begränsat invandringen och satsat mer för att hjälpa människorna i Mellanöstern.

Östersundsposten har en föredömlig serie artiklar om Grytans flyktingförläggning: Flyktingar känner sig lurade till Grytan

Och Grytans gamla skjutfält var sanningen att säga inte särskilt inbjudande den här dagen. Det var gråväder och blåst och de senaste dagarnas töväder hade gjort gångstråken glashala.

Till dominerande del var det män från Syrien som anlänt och de var uppriktigt chockade.

– Jag är 75 år och kommer från Mellanöstern. Så skickas jag till ett ställe där det ser ut så här, säger Isan Hydr och pekar på det isiga underlaget.

– Det är ju livsfarligt för mig att vistas här.

Det var lite svårt att få någon samlad bild över vad de upplevde som mest upprörande. Men alla menade att de lurats när de klev på bussen i Malmö. Först fick de höra att det skulle röra sig om en bussresa på ett par timmar.

När resan helt uppenbart drog ut på tiden fick de i stället veta att de skulle till en plats som låg 40 minuter från Stockholm. 16 timmar efter avresan hamnade de alltså i Grytan.

– Det här känns ju som ett fängelse, mitt ute i skogen. Visst, jag skulle kunna stanna här i några veckor eller högst ett par månader. Men nu ska jag stanna här i nio månader, konstaterar Isan.

Pressklipp:
SvT

5 thoughts on “Grytans flyktingförläggning, när Sverige förlorade sin oskuld om flyktingpolitiken

 1. Sofie

  Är man inte van vid skog så kan den nog upplevas som väldigt skrämmande, med djur som man inte känner till hur farliga de är tex. Men jag tycker att polisen hanterat det föredömligt med dialog istället för avhysning.

  1. Lennart

   Sofie, Tack för kommentaren, ja det verkar som om allt har avlöpt på ett positivt sätt.

   Jag skulle själv bli vettskrämd om någon släppte av mig mitt i mörkaste Norrland mitt i vintern. Jag blir t.o.m. skrämt av Norrland på somrarna. I alla fall av de åskfyllda och mygginfekterade skogarna i Hälsingland där jag har tillbringat måna somrar. Och då tvingades jag i alla fall inte att äta surströmming 🙂

 2. Marcin

  Att det krävdes en kvinna från Libanon för att skälla ut dem säger väl allt om situationen.

 3. Ann-Katrin Roth

  Bra tänkt, förutom lite beklagligt nedlåteri mot Norrland och Jämtland. Skäms, Lennart! Tänk positivt: Norrsken, klimatombyte, kanske skidåkning, efter krig, svält, elände som att ha sovit på gatan i Libanon i månader och i limbo i Tyskland ett taginnan de kom till Sverige. Det verkar dock ha varit en hel del missförstånd, brist på klarspråk mellan asylsökarna och Migrationsverket? Det är temporärt boende för bövbeln. Det borde flyktingar kunna acceptera. Bocka och tacka behöver de inte, men det vore nog inte fel heller. Sverige har en generös flyktingpolitik!

  Skulle inte finnas civilisation i Östersund, en kvarts bussresa från boendet? Vad är du för en? What are you for one? 🙂

Comments are closed.