Politik

Höjd minimilön för 3,1 miljoner lågavlönade arbetare i USA

Rally to raise the Minnesota minimum wage

Att miljoner amerikaner lever på löner som ingen svensk skulle kunna överleva på är något som inte verkar vara lika känt som det borde vara i Sverige. Det skulle hjälpa till att förklara varför det amerikanska samhället ser ut som det gör.

Enligt den amerikanska folkräkningsbyrån så ser det idag ut så här i USA: In 2013, there were 45.3 million people in poverty. For the third consecutive year, the number of people in poverty at the national level was not statistically different from the previous year’s estimate.

45 miljoner fattiga amerikaner, det visar hur otillräcklig den amerikanska samhällsmodellen trots allt är.

Men i en mycket positiv utveckling så har aktivister i ett antal delstater lyckats besegra republikanskt motstånd och driva igenom höjd minimilön för 3,1 miljoner amerikanska arbetare i 20 delstater. Alltför få men bättre än ingenting.

Denver Nicka skriver i Time Magazine:

The wage hikes in several states and D.C. are expected to affect 3.1 million people

Roughly 3.1 million workers across the United States woke up to a little New Year’s Day present on Thursday, January 1, when increases in the minimum wage took effect in 20 states and the District of Columbia.

The recent bumps brought the total number of states with a minimum wage above the federal wage floor to 29, the New York Times reports. The federal minimum wage is $7.25 an hour.

Some of the increases are relatively tiny—a few cents—while some, of a dollar or more, could have a more significant impact on the economy. Minimum wage hikes in more states are set to take effect later in the year, according to the NYT.

The minimum wage hike is expected to impact 3.1 million of the 3.3 million Americans who earn the minimum wage.”
The wage hikes in several states and D.C. are expected to affect 3.1 million people

Roughly 3.1 million workers across the United States woke up to a little New Year’s Day present on Thursday, January 1, when increases in the minimum wage took effect in 20 states and the District of Columbia.

The recent bumps brought the total number of states with a minimum wage above the federal wage floor to 29, the New York Times reports. The federal minimum wage is $7.25 an hour.

Att kampen för höjda minimilöner lyckades som den gjorde är aningen oväntat. Precis som HTB-rörelsens framgångar under 2014.

Nu är frågan om man kan fortsätta kampen för att alla amerikaner ska kunna leva ett drägligt liv. För ett drägligt liv är vad miljoner och åter miljoner amerikaner aldrig kan uppleva. Ett tecken på hur den amerikanska modellen nu alltmer krackelerar.

Om man kommer att lyckas höja minimilönen igen och i fler delstater, ja det återstår att se.

Pressklipp:
SvD,DN

4 thoughts on “Höjd minimilön för 3,1 miljoner lågavlönade arbetare i USA

 1. Lennart

  Sebastian Lundh: Samhället har ett ansvar för alla sina medborgare, inte bara för cheferna. Om din tes vore riktig så skulle cheferna också ha löner de inte kunde leva på.

 2. Sebastian Lundh

  Det är ju ganska självklart att en högre kostnad för något gör det mindre attraktivt att köpa det, eller hur? Har du aldrig tänkt på att det är konstigt att folk går arbetslösa, trots att det finns ett nästan oändligt behov av personal, till och med relativt outbildad sådan? Dessutom så finns det bevis (se videon här, där minimilönen diskuteras)
  https://www.youtube.com/watch?v=lrVu_gKl7Rk
  Notera även min kommentar till videon:
  “This is how I think about statistical insignificance, and the minimum wage debate:
  Imagine that there are 1000 people, who are 105 years old. You know that about 7-10 of them will die from a heart disease within one week from now. Let’s also say that you conduct a double blind experiment (or whatever it’s called), and give one person poison, which can’t be detected in dead people, and the other people placebos. The poison kills a guy by giving him a heart attack, but when you check the death toll of all the old people, you find out that 9 people have died, and you say: “There’s no reason to believe that the poison killed anyone”
  Se även den här videon: https://www.youtube.com/watch?v=1k4UeZmrwRQ

  http://www.econlib.org/library/Columns/y2014/Murphyminimumwage.html
  Dessutom, det är upp till DIG att bevisa att en minimilön inte bara är ofarlig, utan att den också rättfärdigar användandet av tvång gentemot dina medmänniskor. Du säger att du tycker att det är omoraliskt att folk inte har en lön de kan leva på, men det ändrar inte det faktum att folk måste få styra sig själva och sin egendom, och att ingen får tvinga dem att ge sina medarbetare högre löner, precis som ingen borde få tvinga folk att arbeta längre arbetspass för sina chefers skull. Jag tycker att det är synd att jag, som har haft ganska svåra sociala problem i min ungdom ,har haft problem med att finna en flickvän, och jag har till och med funderat på självmord på grund av detta, men betyder det att staten borde införa regler som säger att tjejer måste dejta mig i minst 30 minuter, bara för att ge mig en extra chans? Nej, självklart inte. Det spelar ingen roll om man kunde bevisa att det ökade samhällets, eller t o m kvinnornas, välstånd om man gjorde så, för deras liv är deras, men om det är så varför är det inte annorlunda med lönerna?

  Förresten, vem säger att man alltid ska ha en lön värd att leva på? Ibland så måste man arbeta för en väldigt låg lön för att bevisa att man är tillräckligt kompetent och/eller engagerad, det är så livet är, och att helt enkelt snacka om hur omoraliskt det är ändrar inte den ekonomiska nödvändigheten av det.

  Nej, det är nog dags att du tänker igenom dina åsikter, precis som jag gjorde när jag lämnade vänstern. Det kan ta emot, javisst, men sånt är livet.

  Slutligen, tror du inte att orsaken till att en del arbetar flera jobb är att den amerikanska skolan inte ger folk tillräckligt med utbildning? Tror du inte att regleringar gör det svårare att driva företag, vilket minskar efterfrågan på arbetskraft, vilket i sin tur minskar lönerna för arbetskraften?

 3. Sebastian Lundh

  Synd bara att minimilöner orsakar massarbetslöshet, och att de är rent omoraliska.

  Vill man ha folk i arbeten, så borde man ha ett klimat som välkomnar företagsamhet, och en utbildad arbetskår.

  1. Lennart

   Sebastian Lundh: Tack för din kommentar. Men om nu minimilöner orsakar massarbetslöshet så bör du också lägga fram bevis på att så är fallet. USA har som du säkert vet en kultur som välkomnar företagsamhet. Problemet är att hand i hand med den kulturen så går svältlöner som tvingar arbetare att ta två och ibland också tre jobb och helt enkelt jobba ihjäl sig. Vilket är vad jag själv kallar omoraliskt. Men ge som sagt gärna exempel på din tes och varför du anser att det är omoraliskt att arbetare har en lön de kan leva på.

Comments are closed.