Politik

Trots Leelahs tragiska död, 2014 blev året när USA:s transsexuella vann ökad tolerans

TRANSMORMON from OHO Media on Vimeo.

laverne cox

USA kan förbluffa, förvåna och trots de många besvikelserna över fortsatt vapenvåld, den kristna högern och de allt radikalare republikanerna ibland också överträffa de, låt oss erkänna det, rätt låga förväntningarna man har på ett så värdekonservativt samhälle.

I svallvågorna efter de historiska framgångarna för könsneutrala äktenskap under 2014 så gjorde också “T”-et i HBT-rörelsen historiska framsteg mot jämställdhet och social acceptans.

Detta trots den unga transpersonens Leelahs tragiska död som jag kommer till sist i det här inlägget.

Två transkvinnor har varit nyckelspelare i de här historiska framstegen, skådespelerskan och teve-personligheten Laverne Cox som platsade på New York Times omslag och transaktivisten Janet Mock som syns på videon från Googles högkvarter här nedanför.

Bakom de plötsliga framstegen under 2014 ligger tre faktorer: 1) nya pubertetsblockerande mediciner som gör det möjligt för trans-ungdomar att stoppa puberteten för vad som dom upplever som fel gender i väntan på att de 2) kan ta hormoner för vad de anser vara deras rätta gender. Och till sist 3) dagens föräldrars mer upplysta attityder till vad som är bäst för sina barn. Istället för att slå dom så lyssnar man nu på dom och stöder dom. Trots att fallet Leelah, se nedan, visar att det fortfarande finns värdekonservativa föräldrar som istället för att hjälpa och stödja sina barn otroligt nog vägrar att acceptera dom.

Samantha Allen och Nico Lang skriver i Rolling Stone:

While Laverne Cox and Janet Mock were scoring victories on the small screen, Mara Keisling, the Executive Director of the National Center for Transgender Equality (NCTE), was quietly working to change federal policy on transgender issues. Together, the NCTE and the Obama administration made 2014 a banner year for transgender rights. Starting January 1st, the Affordable Care Act, which prohibits discrimination on the basis of gender identity, made it possible for many transgender Americans to receive transition-related care for the first time. In April, the Department of Education granted Title IX protections to transgender students.

The wins have continued to stack up this month. In early December, the Department of Labor implemented an executive order that protects transgender federal employees from employment discrimination. And in a surprise announcement last week, Attorney General Eric Holder declared that the Justice Department now considers employment discrimination on the basis of gender identity to be prohibited under Title VII of the 1964 Civil Rights Act. This decision is a major windfall for transgender Americans, over a quarter of whom have lost jobs due to trans status.

Ytterligare en orsak är givetvis webben och det faktum att många minoriteter, däribland USA:s transpersoner nu kan nå ut och gå med i sociala nätverk och hitta expert-opinion på nätet.

Nu är det som sagt långt ifrån alla föräldrar som stöder sina barn. Något som senast inträffade i helgen när, som Ashley Fantz skriver på CNN, Leelah, ännu en ung transperson valde att ta sitt eget när hens föräldrar vägrade att acceptera hen: The transgender life: What to know, say and understand

Sveries Radio har uppmärksammat det här tragiska fallet:Transsexuella Leelah skulle omvändas – tog sitt liv

Leelah Alcorn lämnade ett offentligt självmordsbrev på bloggportalen Tumblr, där hon förklarade att hennes föräldrar var anledningen till självmordet.
Tvingades gå i terapi för sin könsidentitet

I brevet berättar Leelah att hon var transsexuell och att hon vetat om det sen fyra års ålder, men att hennes föräldrar inte kunde acceptera det eftersom det inte stämde överens med deras kristna tro.

Istället tvingades Leelah gå i terapi för att “omvända” sin könsidentitet. Det är en terapimetod som redan är förbjuden i två delstater i USA, eftersom den inte har någon medicinsk grund och kan vara rent farlig.

Trots detta fall, som säkert inte kommer att bli det sista, så har USA:s transbefolkning alltså gjort historiska framsteg under 2014.

Pressklipp:

SR,
Aftonbladet