Politik

Big Data och Sakernas Internet: USA:s städer blir digitala

Downtown Los Angeles

Los Angeles

Allt fler människor bor i städer och världens storstäder brottas med väldiga problem på grund av sin storlek. Allt från infrastruktur till trafik, skola, säkerhet, miljö och befolkningsproblem måste lösas.

Hittills har städerna skötts med papper och analoga teknologier, tänk trafikljus. Men nu håller städerna på att digitaliseras och det kommer att göra dom betydligt mer effektiva.

Köpenhamn ligger i täten på det här området. Men flera amerikanska städer satsar också på den digitala stagen.

Shawn DuBravac skriver på Recode: “Smart” Cities and the Urban Digital Revolution

Last year, Los Angeles became the first city in the world to synchronize its traffic lights — all 4,500 of them — reducing traffic time on major LA corridors by about 12 percent, according to the city’s Department of Transportation. In Singapore, city authorities are testing smart systems for managing parking and waste disposal to adjust to daily and weekly patterns.

IoT (Sakernas Internet) promises to put cities across the globe on the fast track to becoming “smart.” But we’re not there quite yet.

The evolution of IoT involves three distinct phases. First, physical objects facilitate access to digital information. Second, physical objects are embedded with digital sensors to capture and transmit relevant information. And finally, physical objects receive digital prompts and cues which then alter the state of the physical object. This final stage will result in a seamless physical-digital sphere that holds tremendous promise in the building of smart cities.

Det här är en mycket viktig trend som förhoppningsvis kommer att göra stadslivet betydligt mindre stressigt än det är idag. Ock på så sätt öka flykten från landsbygden.

Pressklipp:
SvD