Politik

Svenska brudar i Beijing: nyår i mångmiljonstaden Tianjin

mmexport1420327103876

Packat på järnvägsstationen

12-miljonstaden Tianjin ligger en halvtimme med snabbtåg sydöst om Beijing. Så under nyåret så reste min dotter, som jobbar – på kinesiska – i Beijing, dit med en kompis för att se sig om. Det är dottern till vänster på bilden. Och efter nio månader i Beijing så klarar hon språket bra. Så länge som dom inte pratar någon av de svåra dialekterna.

Annika

Tianjin är Beijings hamnstad och Kinas fjärde största stad efter Shanghai, Beijing, och Guangzhou, och det är också en av de fem kinesiska städer som administreras av centralregeringen: Beijing, Shanghai, Chongqing, Guangzhou och Tianjin. Industriparken Binhai i Tianjin är idag hem till nära 300 av tidskriften Fortunes lista på världens 500 största företag.

Tianjin är också känt för Tientsintraktatet som ingicks i Tianjin 26-27 juni 1858 mellan den kinesiska Qingdynastin på ena sidan, och Storbritannien, Frankrike, Ryssland och USA på den andra. Fördragen avslutade andra opiumkrigets (1856–1860) första fas som bekräftade Frankrikes och Storbritanniens seger mot Qing.

Bilderna här under visar det västerländska inflytandet på Tianjin.

Det är mycket lätt att kommunicera med dottern via WeChat, och det är från WeChat som de bär bilderna kommer. Inte dumt för en liten chatt-app som lyckligtvis används över hela Kina.

mmexport1420327189912

Vad som är uppenbart när jag talar med kinesiska besökare från IT-industrin i Kina här i Silicon Valley är att Kina nu håller på att bli en global aktör på IT-marknaden. Något vi alla kan se med Alibaba, Xiaomi och Momo som börsintroducerades 2014. Och det kommer att bli många fler under 2015.

mmexport1420327098415

Tianjin

Om jag hade sett de här bilderna utan att veta var de kommer nånstans ifrån så hade jag lätt trott att de kom från väst.

Tian Jin, China

God Jul säger skylten, något som de kinessíska myndigheterna inte är sådär helfrälsta över. Om ni ursäktar vitsen.

mmexport1420327124351

Tian Jin, China

Tian Jin, China