Politik

Bredbandskriget i USA, en supermakt utan ett modernt bredband

fibre broadband

Trots att den amerikanska IT-industrin är världsledande, även om Kina nu har börja nafsa USA i hälarna, så saknar USA en nationell bredbandspolicy och ligger långt efter andra ledande industriländer i bredbandshastighet. Nu väntas USA:s Federal Communications Commission (FCC) den federala myndighet som ansvarar för etermedierna i USA att lägga fram en ny definition av bredband. Som kommer att slänga ut dagens rent löjliga definition på fyra megabitar per sekund och ersätta den med 55 megabitar per sekund. Något som telekomföretagen och den republikansk-legga kongressen kommer att bekämpa med alla till buds stående medel. Innan dom väntas försöka slänga ut Internetneutraliteten och slänga USA:s Internet på historiens skräphög.

Amy Schatz skriver på Recode: Will 25 Mbps Soon Be the New U.S. Definition of Broadband?

Federal Communications Commission Chairman Tom Wheeler proposed Wednesday to increase the U.S. definition of broadband to 25 megabits per second, saying the current definition of four Mbps just doesn’t cut it anymore.

That “dated” standard is “inadequate for evaluating whether broadband capable of supporting today’s high-quality voice, data, graphics and video is being deployed to all Americans in a timely way,” according to an FCC fact sheet about the proposal.

(The proposed 25 Mbps definition would be for downloads, while the standard for upload speeds would be just three Mbps.)

If the FCC adopts the change — which is likely — it means that about 55 million Americans won’t technically have access to “high-speed” broadband service, FCC officials say. Almost half of those households are in rural areas where it has been more expensive to build out high-speed fiber networks. Millions of Americans in those areas rely on slower DSL Internet service offered by phone companies.

Man kan fråga sig hur supermakten USA väntar sig kunna hävda sig och sin samhällsmodell mot de anstormande kineserna utan modernt bredband.

Och med den republikansk-ledda kongressen så kommer det knappast att bli bättre.

Problemet för USA är att så mycket av den moderna industrin är beroende av ett supersnabbt bredband, som de insulära amerikanerna helt enkelt inte är medvetna om existerar.

Och för ny teknologi som de kring sakernas internet så kommer frånvaron av modern bredband att bli mycket hämmande.

Det är intressant att jämföra med Sverige där det finns ett nationellt bredbandsmål som är oändligt mycket mer avancerat än vad som finns i USA:

Marie Hansson skriver på Sveriges Radio:Trög utbyggnad av snabbt bredband hinder för näringslivet

Inte minst är det viktigt att företagen kan få tillgång till fiberbredband. Gösta Bergström är aktiv i organisationen Företagarna i Bergslagen och saknar bra bredband.

– För vissa företag som vill bygga säkerhet med kameraövervakning så är ju det ett uppenbart problem att kommunicera om man inte har bredband, säger Gösta Bergström som har sitt företag i Bergslagsorten Ludvika.

Han hör ofta om behovet av bredband, för en del företag skulle det vara avgörande för fortlevnad eller etablering att kunna sända och ta emot stora mängder data. Det här är en utveckling som går alldeles för långsamt i stora delar av Mellansverige, bland annat Värmland, menar Gösta Bergström.

– Med tanke på den teknikutveckling som man ändå har känt till under lång tid vad det gäller fiber, borde man hunnit längre idag, det tycker jag.

Regeringens mål är att 90 procent av landet ska ha tillgång 100 MB år 2020 och för det behövs det fiber nedgrävt i backen. Patrik Sandgren är projektledare på regeringens Bredbandsforum och menar att en del län som Värmland i början satsade på annan teknik än nedgrävt fiberbredband, något som i backspegeln blev fel.

200 Megabytes år 2020 är lika med 1600 megabitar. Och i dagens USA talar man alltså att – kanske – höja bredbandefinitionen till 25 megabitar. 25 mot 1600, där har vi skillnaden mellan USA och Sverige. Det är så man kan gråta.

Pressklipp:
Trög utbyggnad av snabbt bredband hinder för näringslivet

4 thoughts on “Bredbandskriget i USA, en supermakt utan ett modernt bredband

  1. Lennart

    Kalle, jo nu när i synnerhet video och Audio blir allt vanligare så klarar jan sig inte utan ett bra bredband. Jag har också LTE på mobilen och gör nu allt mer på mobilen, som att svara på din kommentar just nu.

    Utan bredband stannar Sverige kan man kanske säga, och de länder som satsar på snabbt bredband kommer att ta ledningen rent ekonomiskt.

  2. Kalle

    Man blir så snabbt bortskämd. Drog in fiber härom året och har bara haft 4G telefon i drygt ett år men förväntar mig redan att hela tiden vara uppkopplad och bara med ett knapptryck bort komma åt allt, kunna göra bankärenden och swicha pengar, etc. Man blir grymt påmind när man åker utomlands att det inte alltid är så.

    Förövrigt skulle jag egentligen inte behöva fiber då jag får drygt 100Mbit/s på LTE på telefonen med Bredbandskollen (snabbare än wifi, ca 60) i vardagsrummet men ser det som en framtidsförsäkring. Och förstås att det finns obegripliga begränsningar på hur många GB man kan tanka per månad på mobilabonemangen.

Comments are closed.