Politik

Eric Topol om hur mobilerna kommer att vända upp och ner på sjukvården

Eric Topol är en amerikansk läkare som har funnit sitt kall som futurist för hur mobilerna kommer att revolutionera medicinen. Topol är bra, han är medryckande och en mycket bra talare. Jag har själv sett honom. Och han kan sin medicin och sina mobiler. Det enda förbehåller är att han är aningen för entusiastiskt.

Mobilerna kommer utan tvekan att förändra sjukvård, men det är ännu ett löfte istället för en verklighet.

Eric Topol skriver återigen om sjukvårdsrevolutionen, denna gång i Wall Street Journal: The Future of Medicine Is in Your Smartphone. New tools are tilting health-care control from doctors to patients

Let’s say you have a rash that you need examined. Today, you can snap a picture of it with your smartphone and download an app to process the image. Within minutes, a dedicated computer algorithm can text you your diagnosis. That message could include next steps, such as recommending a topical ointment or a visit to a dermatologist for further assessment.

Smartphones already can be used to take blood-pressure readings or even do an electrocardiogram. ECG apps have been approved by the U.S. Food and Drug Administration for consumers and validated in many clinical studies. The apps’ data are immediately analyzed, graphed, displayed on-screen updated with new measurements, stored and (at an individual’s discretion) shared. I thought I’d seen it all in my decadeslong practice as a cardiologist, but recently, for the first time, I had an ECG emailed to me by a patient, with the subject line, “I’m in atrial fib, now what do I do?” I immediately knew that the world had changed. The patient’s phone hadn’t just recorded the data; it had interpreted it.

Vad som gör mobilerna så användbara inom sjukvården är att vi vanliga människor kan använda dom för att kolla vår egen hälsa. Och sen kommunicera med sjukhus och läkare om det skulle behövas. Just att mobilerna redan kan användas för att ta och skicka in bilder på misstänkta hudfläckar och liknande är mycket lovande.

Det finns t.o.m en grupp entusiaster som går under namnet Quantified Self som är aktiv inte bara här i Silicon Valley och USA utan också har spritt sig till Europa.

Ett mycket lovande område, som utan tvekan kommer att vända ut och in på den traditionella sjukvården. Det är bara det att den här rörelsen ännu inte riktigt har kommit lika långt som Eric Topol vill låta påskina. Men ge den ytterligare fem år så kommer vi alla att använda våra mobiler för att kolla vår hälsa.