Politik

Helvetestrafiken i den framgångsrika Silicon Valley som spricker i sömmarna

Silicon Valley Traffic Hell

När Silicon Valley byggdes upp under decennierna efter Andra Världskriget så var det som en kopia av de stora villaområdena i Mellanvästern. Vilket är varifrån stadsarkitekterna på den tiden kom från. Så man byggde gigantiska utomhusgallerior med parkeringsplatser stora som halva Småland, motorvägar och kvadratkilometer efter kvadratkilometer av villaområden. Plus hundratals och åter hundratals kyrkor på väldiga och skattefria tomter.

Eftersom dalen var smal och utrymmet begränsat så var det här rent kriminellt. Och eftersom man fortfarande saknar en genomgripande plan för hur Silicon Valley ska utvecklas. Den planering som finns är helt undermålig och de stora IT-företagen som har mycket pengar som helst gör allt dom kan för att undvika att skatta i Silicon Valley och är inte intresserade av att tvinga politikerna till en långsiktig lösning.

Och när tusentals och åter tusentals IT-ingenjörer väller in i Silicon Valley och San Francisco för att söka lyckan och miljarderna, så betyder det att trafiken förvandlas från hemsk till helvetisk.

Michael Cabanatuan skriver i San Francisco Chronicle: New king of ugly commutes: evening eastbound I-80 on Bay Bridge

The Bay Area’s economy is booming, and with it comes a rise in gridlock and the time drivers spend stuck in traffic. That’s a familiar theme. But the worst commute around — that’s changing.

The king of the region’s terrible commutes is now the evening drive out of San Francisco across the Bay Bridge. Eastbound traffic on Interstate 80 creeps from Highway 101, then crawls in fits and starts across the bridge’s west span to east of the Yerba Buena Island tunnel.

That tortuous stretch supplants a longtime champion. Since Caltrans started keeping records in 1981, the morning commute westbound on I-80 from Hercules to the Bay Bridge toll plaza had held the top spot for all but one year — 1998 — when Interstate 680 over the Sunol Grade captured the dubious honor.

Så här kan det inte hålla på mycket längre till. Hela dalen kommer att kollapsa.

Det konstiga är att IT-företagen inte låter sina anställda jobba hemifrån mer än dom gör. Men det gör man alltså inte.