Politik

NoSQL-databasen MongoDB får $80 miljoner i nytt riskkapital!

NYみやげのMongo goods貰った!

I en värld som alltmer handlar om Big Data, alltså gigantiska datamängder som samlas in av sensorer över hela samhället, så är databaser en nyckelteknologi. Och NoSQL-databaserna är de absoluta kungarna på datamarknaden. Och bland dom så är den New York+baserade öppna koddatabasen MongoDB den ledande.

Colleen Taylor skriver på TechCrunch att MongoDB nu har fått ytterligare $80 miljoner i nytt riskkapital, en mycket stor summa: MongoDB Has Raised Another $80 Million

MongoDB, the company known for its next-generation open source database technology, has closed on nearly $80 million in new funding, according to a regulatory document filed with the SEC this week.

The filing, which was signed by MongoDB CEO Dev Ittycheria, says that MongoDB has closed on $79.99 million so far in an equity offering worth a total of $100 million. That means there is just over $20 million in company stock remaining to be sold in the round. According to the document, the first sale in the offering was made on December 10, 2014.

MongoDB har nu fått hela $231 miljoner i riskkapital vilket betyder att den är värd ett par miljarder.

NoSQL-databaserna har varit oerhört framgångsrikt mot de etablerade SQL-databaserna. Men SQL-språket kommer att leva kvar och de båda olika databastyperna används för olika slags data. NoSQL som står för Inte Bara SQL använder oftast data i s.k. JSON-format som lämpar sig bra för Big Data och realtids data.

Och det bästa är att det är så lätt att börja leka med MongoDB. Det är bara att ladda ner databasen och sen skriva kod i t.ex. Pythonspråket.

Jag har t.om. lagt ut en datorkurs i Python och MongoDB här på bloggen.

4 thoughts on “NoSQL-databasen MongoDB får $80 miljoner i nytt riskkapital!

 1. Bosse

  Lennart: Ja JSON-formatet har blivit väldigt populärt på senare år och till en del utmanövrerat XML som format för hämtning av data genom s.k. öppna API:er. Kanske anses det enklare att arbeta med JSON-format jämfört med XML. Själv tycker jag XML känns mer logiskt och strukturerat men det är säkert bara en vanesak. PHP har f.ö bra funktioner för att läsa av såväl XML- som JSON-data.

  1. Lennart

   Bosse: JSON utvecklades som ett enklare och mindre skrymmande dataformat än XML, har och har verkligen blivit framgångsrikt. De allra flesta startupföretag som jag talar med använder JSON. Och som du säger, PHP, liksom f.ö Python och Node.js har bra funktioner för att hantera JSON. Jag tror inte att jag har talat med något företag här i Silicon Valley som använder SQL eller XML. Alla verkar bekänna sig till JSON-rörelsen.

 2. Lennart

  Bosse, nej NoSQL-databaserna är bättre på att hantera data i JSON format än SQL. Det är lättare och snabbare att skriva appar för NoSQL än för SQL. Båda har sina egna användningsområden, så SQL kommer absolut att överleva.

 3. Bosse

  NoSQL-databaser är något som jag inte vet särskilt mycket om. Själv tycker jag att SQL är ett utmärkt språk för att föra in och hämta ut information från en databas, så vad är fördelen med NoSQL-databaserna? Är de kanske bara en fluga som snart blåser över, eller? 😉

Comments are closed.