Politik

Inte i mitt namn, ett växande antal israeler vägrar värnplikt i de ockuperade områdena

Brother's Keeper Operation in Judea & Samaria

Efter ett halvt århundrade är en historisk förändring på gång i Mellanöstern. Den märks på på flera sätt, den syns på flera håll men den fokuserar på ockupationen av Palestina och på att tiden nu har kommit för att ge palestinierna sin frihet. I Sverige har röster t.o.m. höjts för att erkänna Palestina inom det ockupationsvänliga Folkpartiet, även om Birgitta Ohlsson hittills har lyckats hålla locket på den långsamt kokande grytan.

Men det är i Israel och USA självt som den största förändringen märks. Medan tusentals amerikanska gymnasieungdomar tjänstgör i den Israeliska krigsmakten, däribland kamrater till mina egna barn, så växer antalet Israeler som nu vägrar värnplikt.

Moriel Rothman-Zecher skriver i dagens New York Times om sina erfarenheter som en vapenvägrare :Why I Won’t Serve Israel

There is a growing chasm between Israeli rhetoric and reality. In the discourse of Israel’s Knesset and media, the Israel Defense Forces represent a “people’s army.” Refusal to serve is portrayed by politicians and pundits — many of whom began their careers through service in elite units — as treacherous and marginal. This rhetoric becomes the common wisdom: A popular bumper stickers reads, “A real Israeli doesn’t dodge the draft.”

The outrage is disproportionate. Rarely do more than a few hundred Jewish Israelis publicly refuse to serve each year in protest against Israel’s occupation of the Palestinian territories. The shrill condemnation of refusers is thus an indication of the establishment’s panic.

Last year brought something of a surge in refusals. Open letters of refusal were published by a group of high schoolers, a group of reservists, veterans of the elite intelligence Unit 8200 and alumni and former staff members of the prestigious Israel Arts and Sciences Academy. All were denounced by politicians and in the media: In September, the Knesset’s opposition leader, the Labor member Isaac Herzog, blasted the letter from Unit 8200 as “insubordination.”

Vad som gör den här artikeln värd att uppmärksammas är att den har publicerats i den traditionellt Israel-vänliga New York Times, som under det senaste året har publicerat ett växande antal artiklar som aldrig hade kunnat publicerats för några år sen.

Alla känner idag till att den arabiska våren krossades av diktaturer och bakåtsträvande krafter. Det är idag inte helt uteslutet att det arabiska våren kan hålla på att växa sig stark i Israel. Ett fritt Palestina, när det nu kommer och det kan givetvis dröja i ytterligare decennier, kommer som få andra händelser att ge näring åt den arabiska våren. Och att Palestina nu blir medlem i Internationella brottmålsdomstolen och ett antal andra FN-organ är ett steg i rätt riktning.

Ett litet antal praktiska steg kan hjälpa till att få slut på ockupationen. Som Som BDS-rörelsen, Bojkott, Desinvesteringar och Sanktioner som är aktiv på amerikanska universitet, som att den framgångsrika Israeliska IT-industrin börjar investera i Palestina. Idag utlokaliserar man till bl.a. Indien. Men om man utlokaliserade till Palestina så skulle de ockuperade områdena kunna minska sitt beroende på bistånd och skapa sin egen IT-industri, i symbios med israeliska startupföretag.

Pressklipp:
SR,AB,AB

5 thoughts on “Inte i mitt namn, ett växande antal israeler vägrar värnplikt i de ockuperade områdena

 1. Ann-Katrin Roth

  Samarbete mellan israeler och palestinier pågår fortgående på universitet, sjukhus, industri mm. Varför skulle någon annan än virulenta politiska anti tvivla på att Israel är en demokrati? Jag befarar dock att ju hätskare omvärlden behandlar enbart Israel, ju mer man blundar för de antisemitiska attackerna, desto bättre går det för dagens styre i nästa val.

 2. Marcin

  Min vännina som älskade Israel högt, lämnade landet just för att hon inte kunde tänka sig tjänstgöra i armen. Menachem Daum har gjort några intressanta filmer som visar på försoning, även om det inte var med palestinierna.

  1. Lennart

   Marcin: Det är nog inte alls ovanligt att unga israeler inte vill vara med på ockupationen. Och det tror jag är viktigt det uppmärksammas att alla Israeler inte följer Netanyahus ockupationslinje. Det visar ju att Israel faktiskt är en demokrati.

   Ska kolla Menachem Daums filmer.

 3. Bosse

  Ja trots allt elände så händer även del positivt vad gäller konflikten Israel VS Palestina. Jag har skrivit om det tidigare men det tål att upprepas att många, både israeler och palestinier är trötta på onda cirkeln av dödande, hämnd och mer dödande, och istället har valt att försonas med “de andra”. I dokumentären “En farlig idé” berättas det om detta.

  1. Lennart

   Bosse: Precis, det här är något som kan lösas om man bara vill. Och det verkar onekligen som om ett nytänkande med en ny generation är på gång. Små men ändå viktiga tecken.

Comments are closed.