Politik

Från Charlie Hebdo till massavlyssning och diktatur

David Cameron - Caricature

David Cameron som diktator

Det är inte bara diktaturer som vill veta vad deras medborgare tycker och tänker på webben. President Obama går i bräschen med en massiv massavlyssning av vad alla amerikaner tycker och tänker som skulle få det gamla gardet i DDR att tro att de hade kommet till himlen. Nu säger Storbritanniens otäcke David Cameron att han kommer att blockera chattappar som WeChat, WhatsApp och SnappChat om dom inte ger honom och hans regering tillgång till allt som sägs på deras webbtjänster.

Precis som i Kina m.a.o. Ursäkten är givetvis att alla brittiska medborgare är potentiella terrorister och måste hållas under kontinuerlig uppsikt av regeringen. Speciellt när dom chattar.

Ark Scott skriver i New York Times: British Prime Minister Suggests Banning Some Online Messaging Apps

Popular messaging services like Snapchat and WhatsApp are in the cross hairs in Britain.

That was the message delivered on Monday by Prime Minister David Cameron, who said he would pursue banning encrypted messaging services if Britain’s intelligence services were not given access to the communications.

The statement comes as many European politicians are demanding that Internet companies like Google and Facebook provide greater information about people’s online activities after several recent terrorist threats, including the attacks in Paris.

Mr. Cameron, who has started to campaign ahead of a national election in Britain in May, said his government, if elected, would ban encrypted online communication tools that could potentially be used by terrorists if the country’s intelligence agencies were not given increased access. The reforms are part of new legislation that would force telecom operators and Internet services providers to store more data on people’s online activities, including social network messages.

M.a.o. bara några dagar efter terrorattentatet i Paris så ser David Cameron och den brittiska högern en chans att införa totalkontroll över vad medborgarna säger till varandra privat på nätet.

Det var så det fungerade i DDR, alla vet att storebror lyssnar och att man inte kan säga vad man tycker och tänker. Man kan bara viska i enrum.

Så kan den västerländska demokratin alltså komma att sluta. Med en total massavlyssning som kommer att göra slut på allt vad Charlie Hebdo står för.

Pådrivna av små skrupellösa nollor som Barack Obama och David Cameron utan minsta intresse för dem demokrati de valdes att förvalta.

I Sverige ser vi på ett liknande sätt hur Alliansen försöker att utnyttja incidenterna i skärgården för att inlemma Sverige i Nato och ge USA tillgång till svenska soldater för sina utlandskrig.

Tala om otrevliga och kortsynta politiker. Man kan gråta för mindre.

Pressklipp:
SvD,A B

11 thoughts on “Från Charlie Hebdo till massavlyssning och diktatur

 1. Christer W

  San, har du hör eller läst aforism “det mor- och farföräldrarna drömde om genom för deras son- och dotterbarn”

 2. roger

  San: Tycker det är fantastiskt att man kan tro att dagens islamistiska extremister uppstår och motiveras till terrordåd i högre grad av Frankrikes gamla förehavanden än av vad USA och dess allierade gjort i mellanöstern under de 20 senaste åren?
  Det är nog mer en fråga om att leta problem där man vill hitta dom.

  1. Lennart

   roger: Nu ändrar du frågan, som inte alls handlar om analsex utan om tryckfriheten. SvD säger att man har och tydligen kommer att backa från att publicerar material som kan kränka olika grupper i samhället eller utomlands. Dvs man trappar ner på pressfriheten. Och det betyder också att den svenska demokratin naggas i kanten. På sikt kommer det att få konsekvenser.

 3. Christer W

  Det är kanske läge att citera Edward Said.

  “Erfarenheten av att vara koloniserade betydde därför en hel del för regioner och människor i världen vars erfarenhet som subalterner och undersåtar till väst inte upphörde – för att parafrasera Fanon – när den sista vite polismannen gav sig av och den sista europeiska flagga halades. Att ha varit koloniserade var ett öde med kvardröjande, verklig grotesk orättvisa följder, i synnerhet sedan nationell självständighet uppnåtts.
  Fattigdom, beroende, underutveckling, flera makt- och korruptionspatalogier, plus naturligtvis betydande landvinningar i krig, skrivkunnighet, ekonomisk utveckling: denna blandning av särdrag var betecknade för de koloniserad som frigjort sig på ett plan men som blev offer för sitt förflutna på ett annat plan.”

  Edward W Said, Frantz Fanon, Avatar Brah kan var bra att läsa.

  1. Lennart

   Christer: mycket bra, och den förklaringen gäller även USA:s afroamerikaner som ännu lider från århundraden av slaveri, segregation och förtryck.

 4. San

  Tycker det är fantastiskt att man kan ignorera Frankrikes och Mellanösterns historia som sträcker sig långt tillbaka. Det är nog mer en fråga om att leta problem där man vill hitta dom.

 5. roger

  San, jag tror det är “västvärlden” som väckt dess grundvrede. Sedan finns det säkert lokala droppar som får bägaren att rinna över.

 6. San

  Är inte Frankrikes historia med Nordafrika tillräckligt lång för att kunna hitta svaret där snarare än i amerikanska krig som Frankrike inte ens står bakom?

 7. Marcin

  Vi kan leva rövare i Mellanöstern om vi så vill, men då får vi låta bli att ge fristad åt folk därifrån. I annat fall måste man utgå från att hämd kommer utkrävas, det säger ju sunt förnuft.

 8. roger

  Hur kunde terrordåden får ske? Det frågar sig all världens media och granskar hur Franska säkerhetstjänsten och västvärldens underättelseorganisationer kan vässas.

  Ingen gräver i frågan om Varför det finns ett sådant hat mot västvärlden?
  Att USA från drönare dödat 1000 pers utan rättegång i mellanöstern, kan sådant väcka hat? När de bombar ett oskyldigt bröllopsfölje av misstag i Jemen, kan det skapa misstro, förakt och hat?
  Varför blir det bara en notis i västs media när världens mäktigaste nation bombar och dödar ett tiotal helt oskyldiga under ett bröllop? Ur ett oberoende mänskligt utifrånperspektiv är den händelsen 20ggr värre än morden i Paris.
  Jag avskyr terrorister och deras vidriga aktioner men vi måste rannsaka oss själva också.

  1. Lennart

   roger: Jag jag har själv tänkt litet på just den frågan och om man tänker på att det finns vad är det, fem miljoner muslimer i Frankrike så är det ju rätt märkligt att av dessa så är det endast två eller tre som har blivit terrorister.

   Vilket inte betyder att jag stöder Obamas drönarkrig som är helt avskyvärt.

Comments are closed.