Politik

Svenska brudar i Beijing: som en kinesisk målning, magnifika risfält utanför Guiyang i Guizhou-provinsen i södra Kina.

AnnikaGuizhou

Foto USABloggen. 11/1/2015. Fält utanför Guizhou i södra Kina.

Guizhou-provinsen i södra Kina med drygt 34 miljoner invånare år 2010 är en av Kinas fattigaste provinsen. Provinsen är känd för sin stora minoritetsbefolkning och för sin vackra natur.

Min dotter som jobbar på ett kinesiska företag i Beijing är på besök i Guiyang med utkanter och skickade just den här bilden av risfält och bakomliggande berg via den alldeles utmärkta sociala chattappen WeChat.

Det här är typiskt kinesiskt natur precis som man ser på kinesiska målningar. Det enda som saknas är litet kinesisk musik, så vi lägger till det också. Det finns inte mycket kvar av den klassiska kinesiska kulturen. En hel del poesi, litteratur, arkitektur och målningar. Ingen filosofi utom Laozi. Men dagens Kina,som jag har skrivit i den här serien, är påverkad av väst och USA på ett sätt som skulle få de gamla svenska maoisterna att vända sig i sina gravar.

Fast streets of Guiyang

Guzhous huvudstad Guiyang.

En mycket speciell kultur, på gott och ont. En intressant sak som jag har kunnat erfara själv är att jag träffar en del unga kinesiska IT-ingenjörer på kortvariga besök här i Silicon Valley. För tio år sen undvek dom att prata politik. Idag är dom öppet kritiska mot regeringen.

Men det vackra kinesiska landskapet som inspirerade poeter som Li Bai och Du Fu, som var samtida på 700-talet under Tangdynastin, lever alltså vidare.

Än idag i det snabbt moderniserande Kina. Där jag alltså har en liten dotter som jobbar på ett kinesiskt och inte ett västerländskt företag. Det är enorm skillnad. Och t.o.m. på kinesiska. Det är så att man är litet stolt i alla fall.

Pressklipp:

SR