Politik

Jorge Luis Borges: Del rigor en la ciencia, Kan Princetonuniversitetets Sebastian Seung kartlägga den mänskliga hjärnan?

Sebastian Seung är en av USA:s mest kända neurologer. Med en doktorsgrad från Harvard och en karriär som har lett honom till MIT och nu Princeton, och med en högintressant bok: Connectome: How the Brain’s Wiring Makes Us Who We Are, så jobbar Sebastian Seung nu på ett av de mest ambitiösa projekt som tänkas kan, nämligen att kartlägga den mänskliga hjärnan och visa hur våra tankar flyter genom hjärnas neuroner.

Sebastian Seungs projekt liknar Watson och Cricks kartläggning av människans DNA, det är bara det att kartläggningen av de mänskliga hjärnan är oändligt mycket mer komplicerat. Och det är möjligt, som Gareth Cook skriver i en mycket intressant artikel i New York Times, kartläggningen, när den slutligen har fullbordats, kommer att bli minst lika stor som själva hjärnan. Något som Jorge Luis Borges beskrev i sin kända kort-korta historia Del rigor en la ciencia

: Sebastian Seung’s Quest to Map the Human Brain

A former colleague in Heidelberg, Germany, had just built a device that imaged brain tissue with enough resolution to make out the connections between individual neurons. But drawing even a tiny wiring diagram required herculean efforts, as people traced the course of neurons through thousands of blurry black-and-white images. What the field needed, Tank said, was a computer program that could trace them automatically — a way to map the brain’s connections by the millions, opening a new area of scientific discovery. For Seung to tackle the problem, though, it would mean abandoning the work that had propelled him to the top of his discipline in favor of a highly speculative engineering project.

Back in Cambridge, Seung spoke with two of his graduate students, who, like everyone else in the lab, thought the idea was terrible. Over the next few weeks, as the three of them talked and argued, Seung became convinced that the Heidelberg project was bound to be more interesting, and ultimately less risky, than continuing with the theoretical work he had lost faith in. “Make sure your passports are ready,” he said finally. “We are going to Germany next month.”

Det är långt ifrån säkert att Sebastian Seung kommer att lyckas, målet kan vara betydligt mer avlägset än han tror, men projektet är enastående fascinerande och om han lyckas så kommer resultatet att förändra allas våra liv. Och kanske också göra det möjligt att skapa artificiellt liv som kan tänka.

Sebastian Seungs projekt är bara ett av många på det här området. ett annat är det amerikanska Brain Activity Map Project och EU har sitt eget Human Brain Project.

Pressklipp:
SR,Expressen

3 thoughts on “Jorge Luis Borges: Del rigor en la ciencia, Kan Princetonuniversitetets Sebastian Seung kartlägga den mänskliga hjärnan?

  1. Marcin

    Verktygen och materialen finns på plats idag. Frågan är bara när vi kommer kunna sätta ihop dem på det sätt som kommer få oss att lyfta mot nya höjder.

    Låt mig tänka en tanke två gånger och förändra mitt connectome.

Comments are closed.