Politik

Amerikanska hjältar, Tommy Caldwell och Kevin Jorgeson friklättrar El Capitans Dawn Wall i Yosemite i Kalifornien

El Capitan är en 910 meter hög vertikal klippformation i Yosemite nationalpark i Kalifornien, 24 svenska mil öster om San Francisco.

Det är en av de mest berömda bergen i Sierra Nevada-bergen här i Kalifornien. Och jag har själv besökt den vackra nationalparken.

Under de senaste dagarna har miljoner amerikaner, speciellt här i Kalifornien, följt Tommy Caldwell och Kevin Jorgeson, två friklättrare i deras försök att bli de första att friklättra uppför den lodräta Down Wall på El Capitan.

Och till allas lättnad så lyckades dom med den helt ofattbara friklättringen, 910 meter lodrätt uppåt.

John Branch skriver i New York Times:El Capitan’s Dawn Wall Climbers Reach Top at Yosemite

YOSEMITE NATIONAL PARK, Calif. — On the 19th day, Tommy Caldwell and Kevin Jorgeson, both now bearded, reached the summit of El Capitan’s Dawn Wall on Wednesday, completing a quest that included years of planning and that many considered the most challenging rock climb in the world.

Dozens of family members and friends greeted the climbers when they reached the top at 3:25 p.m. on a cloudless day. After Caldwell hugged his wife and Jorgeson hugged his girlfriend, they were given sparkling wine. Jorgeson sprayed his. “That’s the first shower you’ve had in a while,” Caldwell’s wife, Rebecca, said.

It was the first ascent of the 3,000-foot Dawn Wall in a single expedition, long considered impossible, using only their hands and feet to pull themselves up. Ropes were merely safety devices to break the occasional fall. By virtue of its scale and difficulty, the climb was considered by some to be the most difficult ever accomplished.

Eftersom jag är höjdrädd så måste jag erkänna att jag inte kan fatta hur någon kan komma på en sån vansinnig ide. Men det är onekligen imponerande. För mig skulle det värsta vara att sova i en liten sele flera hundra meter ovanför marken och sen vakna och glömma var man befinner sig.

Pressklipp:

AB,AB,Expressen

2 thoughts on “Amerikanska hjältar, Tommy Caldwell och Kevin Jorgeson friklättrar El Capitans Dawn Wall i Yosemite i Kalifornien

  1. ~Charmkvarken~

    Nu när du är styrkt vill vi erkänna att vi drog av några meter för att göra dig på gott humör… du är faktiskt lite mindre än halvvägs.

    (Så gör man en pudel eller räddar situationen, då man gjort bort sig i huvudräkning.)

  2. ~Charmkvarken~

    God morgon, yrvakne Lennart! Du hänger i en sele 450 ovan mark i Yosemite nationalpark. Gratulerar du är mer än halvvägs upp! Här är ditt morgonkaffe och en ostfralla…

    Peter Diamandis nya bok BOLD finns nu att förbeställa. Vi fixar ett ex när du har klättrat ända upp.

Comments are closed.