Politik

Tuffare än Teflon-Bildt: Margot Wallström och busen Netanyahu

UN Special Representative on Sexual Violence in Conflict

Vid deras första möte i Vita Huset i början på president Obamas första mandatperiod så tog Israels premiärminister Binjamin Netanyahu omedelbart kontroll över det mödosamt koreograferade mötet från president Obama som inte fick en syl i vädret. Och under de sex år som har förflutit sen dess så har Obama steg för steg förvandlats till en tragisk nickedocka. Som idag inte vågar säga ett pip om Israels ökade bosättningar på Västbanken.

Det är svårt att inte beundra en man som Binjamin Netanyahu, som helt och hållet struntar i vad folk säger och som säger sin egen agenda. En tuff man och en oerhört farlig och oberäknelig fiende. Frankrikes president Holland bad t.ex. Netanyahu att inte komma till minnesceremonin över Charlie Hebdo-attentaten i Paris. Netanyahu ba’ kom i alla fall. Han helt och hållet struntade i vad Hollande tyckte. Och vad kunde Hollande göra?

De flesta människor som får med en utpräglad buse som inte följer spelets regler backar, vänder undan blicken, vilket givetvis är vad busen strävar efter.

Men Margot Wallström är inte en räddhågad Obama eller en Teflon-Bildt som aldrig stötte sig med någon och som bara eftersträvade att få flyga världen runt och gå på flotta möten.

Wallström har råg i ryggen, hon kapitulerar inte hur mycket ovett som Netanyahu-regeringen än vräker över henne. Hon är till skillnad från Carl Bildt en moralisk person som står för vad hon tror och tänker och som inte låter sig skrämmas. Och som verkligen försöker göra något och inte bara gå på möten.

Michael Winiarski skriver i DN: Tonen är väldigt hård och oförsonlig

Utrikesminister Margot Wallström har plötsligt hamnat mitt i en mindre storm om den svenska regeringens erkännande av Palestina. Men hon står fast vid att det var ett riktigt beslut: det krävs en tvåstatslösning, eftersom tiden för en fredsuppgörelse är på väg att rinna ut.

De fördömande orden från israeliskt håll var väntade, säger hon:

– Vi visste att israelerna skulle reagera, och de har ju en retorik som har gått över alla gränser. Det är inte acceptabelt hur de har pratat om oss och om alla andra. Det har retat inte bara oss utan också amerikanerna och alla som har med dem att göra just nu. Det finns en väldigt hård och oförsonlig ton.

Vad har gått över gränsen?

– Hur de har pratat om Sverige på olika möten. Vad de kallar oss. Titta på vad ambassadör Isaac Bachman skriver på Facebook. Det är så anmärkningsvärt.

Hon syftar på ett inlägg som den israeliske ambassadören i Stockholm publicerade i veckan, med innebörden att allt våld och alla terrordåd är ”muslimernas” fel, inte andra religioners. Efter massiv kritik tog Bachman i går bort inlägget från Facebook.

Inte helt olik USA:s Jimmy Carter som också han stod för vad han tyckte och tänkte. En mild men förvånansvärt tuff utrikesminister. Precis vad Sverige behöver.

Pressklipp:
AB,Expressen,DN.

4 thoughts on “Tuffare än Teflon-Bildt: Margot Wallström och busen Netanyahu

 1. Kurt

  Det intressanta med teflonbildt är ju att han efter att han slutade som utrikesminister nu fortfarande flyger världen runt och gå på samma flotta möten. Hans arbete har överhuvudtaget inte alls ändrats, helt enkelt eftersom han som utrikesminister tillbringade 90% av tiden med privata affärer och privata möten.

  1. Lennart

   Kurt: Man undrar onekligen vem det är som betalar för hans resor, som ju trots all måste kosta en hel del.

 2. Bosse

  Japp du har rätt. Det går inte att dutta och gulla med personer som Netanyahu för sånt folk känner lukten av undfallenhet på långt håll, och då blir man helt överkörd.

  Det verkar finnas en stark längtan efter fred och försoning hos gräsrötterna bland både israeler och palestinier, men tyvärr så tror jag inte att det finns någon chans till fred i mellanöstern så länge Israel håller sig med ledare som Netanyahu. Men det är självklart upp till israelerna själva att rösta bort extremisterna från makten, liksom palestinierna måste ta tag i sina egna galningar i Hamas.

  Extremister som Netanyahu och provokativa galningar som Hamas är de stora stoppklossarna på vägen mot fred. Det är såna människor som är orsak till allt lidande i mellanöstern.

  1. Lennart

   Bosse: Jag tror själv att Netanyahu inte vågar utmana den ytterst starka bosättarlobbyn. Skulle han göra det så skulle han förlora nästa val. Precis som Obama så har han ingen strategisk vision. Han är ingen DeGaulle.

Comments are closed.