Politik

Gräsrotsfoton perfekt affärsmodell för svenska Mapillary

mapillary

Jag brukar gå i bergen ovanför Silicon Valley på helgen och passerar då rätt ofta grupper av IT-ingenjörer. Lösryckta ord och meningar ekar i bergen, gräsrotsmodell, fotoapp, community, sociala medier, så skulle man kunna sammanfatta den framgångsrike IT-entreprenören Jan Erik Solhems senaste startupföretag, . Ge människor en ursäkt att jobba för dig så kan du bli mycket framgångsrik på webben. Tänk Facebook, Snapchat, WeChat, Twitter osv.

I fallet med Mapillary så handlar det om att göra det enkelt för människor att ta bilder utefter gator och vägar med sina mobiler och sen ladda upp dom på Mapillarys site. Som använder sig av OpenStreetMap, som är en öppen kod-konkurrent till Google Street View.

Och sen kan man följa andra fotografer på Mapillary och dela med sig av deras bilder på sociala medier.

En perfekt affärsmodell.

Lars Anders Karlberg skriver i Ny Teknik: Dollarregn över svenska Googleutmanaren

Mapillary startades 2013 av den internationellt välkände entreprenören och it-stjärnan Jan Erik Solhem. Hans första stora framgångsföretag var Polar Rose med en unik ansiktsigenkänningsteknik som lockade Apple att köpa hans företag.

Efter två år som anställd på Apple i San Francisco slutade han och flyttade hem till Malmö och startade karttjänstföretaget Mapillary, delvis med samma teknik som i Polar Rose.

Idén är att samla in bilder från varenda plats på jorden – långt mer än vad som finns i Google Street View. Och låta användarna göra jobbet.

Det här är ett klassiskt startupföretag som har alla möjligheter att växa rejält i framtiden. Något som bevisas av att riskkapitalföretaget Sequoia, som Mike Butcher skriver på IT-bloggen TechCrunch, nu har investerat $1,5 miljoner i såddfinansiering i Mapillary: Sequoia Invests In Mapillary To Crowd-Map The World Faster Than Street View

Såddfinansiering eller seed round på engelska, är den första rundan av riskkapital som tidiga startupföretag typiskt får. Sen kommer en A,B och C-runda med betydligt större kapital.

Om några år kan Jan Erik Solhems företag bli värt åtskilliga hundra miljoner dollar. Bra för Sverige och inte minst bra för Malmö där Mapillary är baserat.

Och tack för L1 för tipset!