Politik

Algoritmer och Data formar vår värld och vårt samhälle. Men vart leder utvecklingen?

I takt med att samhället övergår från papper och vinyl och andra analoga teknologier till digitala data så tar datorerna med sina algoritmer över allt mer av arbetslivet.

Vart är den här utvecklingen på väg? Kommer algoritmer som ju mest liknar matrecept, stickningsmönster eller reglerna för en schackmatch, att kunna ta över från oss tänkande människor?

Kan vi ens tänka oss ett samhälle som helt drivs av stickningsmönster?

Ian Bogost skriver i The Atlantic: The Cathedral of Computation We’re not living in an algorithmic culture so much as a computational theocracy.

Algorithms are everywhere, supposedly. We are living in an “algorithmic culture,” to use the author and communication scholar Ted Striphas’s name for it. Google’s search algorithms determine how we access information. Facebook’s News Feed algorithms determine how we socialize. Netflix’s and Amazon’s collaborative filtering algorithms choose products and media for us. You hear it everywhere.

“Google announced a change to its algorithm,” a journalist reports. “We live in a world run by algorithms,” a TED talk exhorts. “Algorithms rule the world,” a news report threatens. Another upgrades rule to dominion: “The 10 Algorithms that Dominate Our World.”

In fact, our purported efforts to enlighten ourselves about algorithms’ role in our culture sometimes offer an unexpected view into our zealous devotion to them. The media scholar Lev Manovich had this to say about “The Algorithms of Our Lives”:

“Software has become a universal language, the interface to our imagination and the world. What electricity and the combustion engine were to the early 20th century, software is to the early 21st century. I think of it as a layer that permeates contemporary societies”.

Själv är jag övertygad om att allt mer avancerade algoritmer kommer att ta över allt fler jobb under de närmaste säg 100 åren. Ett bra exempel är självstyrande bilar som kommer att rädda livet på miljoner människor, börsrobotar som också dom räddar livet på miljoner människor, autopiloter mm.

Ett automatiserat samhälle som inte verkar ha någon självklar plats för människorna. Vilket med tanke på hur vi har jobbat under de senaste tretusen åren är lika bra.