Politik

Snabbt framåt för Apples nya datorspråk Swift

Datorspråken är grundvalen för dagens IT-samhälle. Idag handlar det om JavaScript, Python, Ruby, Go, C#, Java, ObjectiveC, gamla anrika PHP och inte att förglömma C och C++.

Men när ett nytt programmeringsspråk introduceras av Apple så är det som när en ny popstjärna plötsligt dyker upp. Alla programmerare blir jätteintresserade.

Och som Klint Finley skriver i Wired Magazine så skjuter Apples nya datorspråk Swift nu upp som en raket på rankinglistorna: Apple’s New Programming Language Is Growing Like Mad

Since it was introduced last summer, Swift just jumped from number 68 to number 22 in the language rankings from research and analyst firm RedMonk. The rankings seeks to gauge how interested programmers are in different languages.

That growth is unprecedented in the firm’s rankings, analyst Stephen O’Grady wrote in a blog post about the findings. By comparison, Google’s programming language Go, introduced in 2009, only just broke into the top 20 this quarter. That’s not bad considering the top languages in the rankings are still venerable languages like Java, JavaScript, PHP and C++, but it’s nowhere near as meteoric as Swift’s rise.

Java and Oracle aren’t going anywhere, but the growth of languages like Swift and Go and the rising popularity of alternative databases shows us that the days when one or two development platforms could completely dominate the industry are over.

Google har ett problem med Java som nu ägs av Oracle och som inte vidareutvecklas som det en gång gjorde när det ägdes av Sun.

Jag har själv inte kollat Swift men om någon har börjar jobba med Swift och vill berätta så vore det jätteintressant att höra.

Pressklipp:

99Mac.se