Politik

Hur NSA trängde in i de Nordkoreanska datorsystemen. Avlyssning av journalister i UK, USA – och Sverige?

NSA-square

Knappast en dag passerar utan nya avslöjanden om NSA och USA:s cyberkrigskapacitet. Nu är NSA och U.S. Cyber Command, inte riktigt samma sak, trots att dom samarbetar och använder samma grundläggande teknologier.

Efter ett i det närmaste sensationellt avslöjande av tidigare regeringstjänstemän här i USA så vet vi nu att NSA eller U.S. Cyber Command trängde in i de Nordkoreanska datorsystemen inne i Nordkorea före cyberangreppet på Sony i november förra året. Som alltså kan ha varit vedergällning för det amerikanska intrånget.

Det här är mycket intressant eftersom amerikanerna nu själva säger att dom för cyberkrig mot datorer inne i Kina; datorer som i sin tur är kopplade till datorer i Nordkorea.

Man kunde sen samla in information från inne i de nordkoreanska datorsystemen med teknologier som säkert liknade Stuxnet, den datamask man använde mot Iran.

Fast i angreppet mot Nordkorea så användes masken antagligen huvudsakligen för att rapportera tillbaks till NSA och inte för att sabotera de nordkoreanska datorerna.

David E. Sanger och Martin Fackler skriver i New York Times: N.S.A. Breached North Korean Networks Before Sony Attack, Officials Say

Spurred by growing concern about North Korea’s maturing capabilities, the American spy agency drilled into the Chinese networks that connect North Korea to the outside world, picked through connections in Malaysia favored by North Korean hackers and penetrated directly into the North with the help of South Korea and other American allies, according to former United States and foreign officials, computer experts later briefed on the operations and a newly disclosed N.S.A. document.

A classified security agency program expanded into an ambitious effort, officials said, to place malware that could track the internal workings of many of the computers and networks used by the North’s hackers, a force that South Korea’s military recently said numbers roughly 6,000 people. Most are commanded by the country’s main intelligence service, called the Reconnaissance General Bureau, and Bureau 121, its secretive hacking unit, with a large outpost in China.

Det är dock inte omöjligt att man använde en Stuxnet-attack för att sätta de datorsystem som Nordkorea använder för sitt rymd och atomprogram ur spel. Men det kan vi endast spekulera om.

Avslöjandet visar att president Obama nu ser cyberkrig som ett led i landets utrikespolitik, även i fredstid. Ungefär på samma sätt som man använder drönare för att döda förmenta terrorister.

Samtidigt avslöjar brittiska Guardian att Storbritanniens GCHQ, dess FRA och NSA, har massavlyssnat journalister i USA och Storbritannien: GCHQ captured emails of journalists from top international media

GCHQ’s bulk surveillance of electronic communications has scooped up emails to and from journalists working for some of the US and UK’s largest media organisations, analysis of documents released by whistleblower Edward Snowden reveals.

Emails from the BBC, Reuters, the Guardian, the New York Times, Le Monde, the Sun, NBC and the Washington Post were saved by GCHQ and shared on the agency’s intranet as part of a test exercise by the signals intelligence agency.

The disclosure comes as the British government faces intense pressure to protect the confidential communications of reporters, MPs and lawyers from snooping.

The journalists’ communications were among 70,000 emails harvested in the space of less than 10 minutes on one day in November 2008 by one of GCHQ’s numerous taps on the fibre-optic cables that make up the backbone of the internet.

Det märkligaste och mest oroande är att, som Guardian skriver, GCHQ klassar “undersökande journalister” som ett säkerhetshot på samma nivå som terrorister och hackare.

Där försvinner alltså den fria pressen, något vi kan tacka president Obama och David Cameron för.

Frågan som svenska journalister bör utreda är om och i så fall i vilken utsträckning som FRA deltar i avlyssningen av journalister och om man i så fall vidarebefordrar information om svenska journalister och deras källor till NSA och GCHQ?

Det är rimligtvis något som regeringen Löfven borde undersöka och sen informera den svenska befolkningen om.

Pressklipp:
SR