Politik

Riskkapital och gräsrötter på webben. Vad kan du om frågesajten Stack Overflow och Stack Exchange?

Den öppna kodrörelsen har verktyg som deras föräldrar inte ens kunde drömma om. Som kodhotellet GitHub som alla programmerare som överhuvudtaget finns använder. Som datormoln som Amazons AWS eller Bluemix som jag själv jobbar med. Som öppen kod-språk som Python, Ruby, Go, Node.js osv.

Och sen frågesajten Stack Overflow. Stack Overflow är en resurs som man inte ens kunde drömma om före år 2008 när Jeff Atwood och Joel Spolsky startade sajten. Själv använder jag sajten varenda dag och för det allra mesta så hittar man svaret på så gott som alla programmeringsfrågor man överhuvudtaget kan ha.

Ingen läser manualer längre. Man använder Stack Overflow.

Så att riskföretaget Andreessen Horowitz nu plöjer hela $40 miljoner i Stack Overflow och dess moderföretag Stack Exchange är bara naturligt. Speciellt eftersom Andreessen Horowitz år 2012 investerade hela $100 miljoner i GitHub.

Riskkapitalisten Chris Dixon skriver på sin blogg: A16Z Invests in Stack Exchange

Today we are announcing that A16Z is leading a $40M investment in Stack Exchange, along with earlier investors USV, Bezos Expeditions, Spark, and Index.

Stack Exchange is a network of 133 sites (and growing) where people can ask and answer questions about topics related to engineering, science, hobbies, and more. The biggest site on the network is Stack Overflow, which alone gets over 40 million unique visitors per month. The other sites cover a very wide variety of topics, including: math, gardening, English language usage, graphic design, physics, cryptography, chess, astronomy, Buddhism, data science, martial arts, home improvement, photography, bicycles, board games, economics, to name a few.

GitHub och Stack Overflow är exempel på dagens globaliserade IT-värld där alla IT-ingenjörer var dom än finns har tillgång till samma verktyg och samma sajter. Och där man vet att har man en programmerings eller IT-fråga så är det bara att ställa den på Stack Overflow, som är baserad på Gamification, så får man ett svar.