Politik

Den Kristna Högern stärker sina positioner i Silicon Valley

2011-12-17 Palo Alto, Stanford University 030 Memorial Church

Den här vackra kyrkan på Stanforduniversitetets campus har ingenting med den Kristna Högern att göra.

Silicon Valley är smockfull med kyrkor. Inom ett lätt gångavstånd från min egen lilla villa kan jag lätt passera förbi flera dussin på en timme. Och i en smal dal där varje kvadratmeter är värd gigantiska belopp så har kyrkorna hur mycket skattefri mark som helst.

Men de här samfunden har hittills inte haft något större inflytande.

Nu, som Annie Gaus skriver i brittiska Guardian så kan det vara på väg att förändras. Den Kristna Högern liksom det republikanska partiet satsar nu hårt på att infiltrera Silicon Valley av två orsaker.
Det är här som pengarna nu finns. Och minst lika viktigt, det sekulariserade Kalifornien är idag det största hotet mot den fundamentalistiska Kristna Högern som finns.

: Hipster churches in Silicon Valley: evangelicalism’s unlikely new home

I grabbed a free bagel and was quickly welcomed by a young pastor named Tim. We were then ushered into the basement, where a three-piece band played a gentle song about keeping promises. Following announcements – Epic would soon be moving to a new, larger venue closer to downtown – lead pastor Ben Pilgreen began a sermon on the idea of resurrection that mixed self-deprecating humor with notes on the ruthlessness of the corporate ladder, as well as occasional asides about processed food: “Have you ever looked at the ingredients in a McRib? What are pig innards?” “You don’t want to know!” called out a scientist in the second row, to rippling laughter.

Pilgreen’s resurrection talk was shrewdly adapted to the worries that would keep any ambitious professional up at night: what happens after a failed project, a faded dream, or even a lost sense of humility following the kind of dizzying financial success that many San Franciscans have sought ever since the tech boom days.

De kinesiska och speciellt de koreanska invandrarna har hittills stått för det starkaste kristna fundamentalistiska inflytandet i Silicon Valley. Men deras inflytande har inte nått ut utanför invandrargrupperna.

Men nu satsar alltså den amerikanska Kristna Högern på att etablera sig i dalen. Om man kommer att lyckas är en annan sak.

Då och då ser hur kristen intolerans blossar upp i Silicon Valley. Mest ökänd är mormonernas kampanj mot könsneutrala äktenskap. Men även Mozillas VD Brendan Eich som tvingades bort på grund av sin homofobi, är ett välkänt exempel.

Klart är att Silicon Valley idag har blivit en gigantisk magnet för alla guldgrävare och mängder med andra människor som nu steg för steg förändrar den en gång så idylliska dalen.