Politik

Hur Vladimir Putins nya form av krigföring i Ukraina påverkar Nato

War in Ukraine

Vladimir Putin kommer att gå till historien som en innovatör och nydanare på krigskonstens område. På samma sätt som Hitler med sitt Blitzkrieg. Och precis som med Hitler så tvingas nu västvärlden att snabbt vidta motåtgärder för att kunna motarbeta Putins krigspolitik.

Richard Norton-Taylor skriver i Brittiska Guardian om hur den brittiska krigsmakten nu skapar helt nya förband som ska kunna motarbeta den nya ryska krigsföringen: British Army faces radical shakeup

Russian activities in Ukraine have confirmed what was becoming increasingly obvious in Iraq and Afghanistan but which Britain’s military establishment seemed slow to understand – namely, that the character of war is changing.

“One of the follies of our current age has been an unmatched ambition to change the world without bothering to understand it first”, said General Sir Nick Houghton, in his first annual lecture as chief of the defence staff in 2013.

His refreshing and pointed aside is quoted in High Command, by Christopher Elliott, former director of military operations in the Ministry of Defence, the latest book (published by Hurst) on the political and military follies of the Iraq and Afghanistan Wars.

The emphasis now is not so much on military force but “political warfare”, including psychological operations (psyops), deception, and media operations (hence the numerous references in recent stories by defence journalists to “facebook warriors”).

Det här är något som förhoppningsvis även den svenska krigsmakten kommer att kunna imitera.

Sveriges ÖB Sverker Göransson har visat sig förstå den nya tidens strömningar.

11 thoughts on “Hur Vladimir Putins nya form av krigföring i Ukraina påverkar Nato

 1. Peter Andersson

  Nej Roger skulle det visst vara, har inte vant mig att namnet står under kommentaren ännu. Och apropå det – varför funkar inte styckebrytning i den här layouten?

 2. Peter Andersson

  Nej Lennart, jag tänker på den “filosofi” inom t.ex Stureplanscentern och Miljöpartiet som redan FÖRE inbördeskriget i Syrien ville öppna gränserna helt och hållet och låta vem som helst i hela världen invandra till Sverige utan några som helst förbehåll.

  Där grundlades mycket av den politiskt korrekta åsiktskorridor vi har i dag – för har man redan sagt ja till precis ALLA i hela världen på megalomana kulturella egoboostgrunder så går det ju liksom sedan inte att ens överhuvudtaget börja diskutera hur man skall organisera mottagande av folk som det är synd om på RIKTIGT…

 3. Bosse

  roger: Ja flyktingproblemet och lidandet i världen är enormt och det visar tyvärr inga som helst tendenser att minska i framtiden heller. Så självklart måste omvärlden göra sitt bästa för att minska nämnda lidande så mycket som möjligt. Rent spontant tänker man att alla med flyktingskäl som kommer hit bör få stanna. Tyvärr finns det även en annan sida av saken nämligen att kommunernas resurser är ändliga och många orter har redan nått gränsen för vad de klarar av. Så ska nuvarande flyktingpolitik behållas ograverad måste betydligt mer (statliga) resurser föras över till kommunerna samtidigt som säkert både de kommunala skatterna likväl som den statliga garanterat måste höjas ett snäpp. Vad vi än tycker och hur vi än gör måste ändå saken ändå kunna diskuteras för annars kan inga förbättringar åstadkommas, och utan förändringar/förbättringar riskerar vi att det hela rasar ihop.
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/antalet-flyktingar-maste-fa-diskuteras_4306359.svd

 4. Peter Andersson

  “One of the follies of our current age has been an unmatched ambition to change the world without bothering to understand it first”

  Den svenska varianten av detta, “alla skall få komma hit för vår kultur är så pass mycket bättre att de då automatiskt alla kommer att anpassa sig och vilja bli som oss” är antagligen t.o.m värre/farligare eftersom den är minst lika storhetsvansinnig.

  1. roger

   Tror du det är därför vi hjälper flyktingar?
   “alla skall få komma hit för vår kultur är så pass mycket bättre att de då automatiskt alla kommer att anpassa sig och vilja bli som oss”
   Verkligen?
   Jag trodde det var så att vi tycker OSKYLDIGA människor, familjer, kvinnor, män och barn inte skall behöva bo i en miserabel krigszon där det regnar granater. Så att när de väl lyckats ta sig hit, då har vi inte hjärta o säga: Polis, tvinga denna familj med dess bebisar tillbaka in i granatelden och deras sönderbombade hus.
   I klarspråk är det vad många svenskar förespråkar, men de vill inte erkänna det för sig själva.

 5. Bosse

  Hmm nu är det ju ofta så att det vi tycker oss se genom medias ögon inte är riktigt detsamma som det som de facto sker. Mupparna inom mainstream-media agerar ständigt nyttiga idioter åt de som vill hamra in ett budskap. Jag säger inte att det alltid är så men här ligger det i farans riktning att det är just så. Att till varje pris försöka isolera och fjärma sig från Ryssland och mana fram ett nytt kallt krig borde inte gynna någon part, men här är det uppenbarligen någon som tycker sig tjäna på det. Putin & company har såklart sin del i den spända situationen men de är inte ensamt skyldiga till problemen. När Sveriges sämste utrikesminister genom tiderna Carl Bildt lät antyda att allt just var Rysslands fel så borde alla med ett IQ över 25 ha dragit åt sig öronen och funderat lite. Carl Bildt har, vad jag kan komma på, över huvud taget aldrig haft rätt i någon enda fråga av betydelse. 😀

Comments are closed.