Politik

Virtuell verklighet kommer, men låt inte Hollywood och Silicon Valley förstöra konceptet

För att citera Wikipedian så är Virtuell Verklighet, som det heter på svenska, en datorgenererad skenvärld i vilken användaren upplever sig vara och agera. Det finns flera tillämpningsområden för VR-tekniken inom en rad olika forskningsområden, till exempel utbildning, träning, sjukvård, design, konstruktion, forskning och spel.

Men som Molly Wood skriver i New York Times, och visar i videon ovan, så verkar det gå på samma sätt med Virtuell verklighet som med teve-industrin in USA, allt handlar om underhållning och inte seriös användning av Virtuell Verklighet: The Virtual Reality Content Race

Once you try virtual reality, even despite some technical and visual drawbacks, you can easily imagine that watching short videos, playing games or interacting with friends would be fun, immersive and transporting. It’s truly a new form of entertainment — once there’s something to watch.

And content is coming. This week’s Sundance Film Festival, for example, featured a slate of virtual reality films that included immersive news programming from Vice, and a short companion film to the movie “Wild,” created by Fox Searchlight Pictures, that lets viewers stand on the trail alongside the movie’s star, Reese Witherspoon. And 8,000 Google Cardboard headsets were handed out so festivalgoers could watch.

Förhoppningsvis kommer startupföretag i EU att fokusera på mer seriös användning av VR på områden som utbildning, träning, sjukvård, design, konstruktion och forskning. Där VR skulle kunna spela en en helt och hållet banbrytande roll.

Vi kan bara hoppas.

One thought on “Virtuell verklighet kommer, men låt inte Hollywood och Silicon Valley förstöra konceptet

  1. Peter Anderssons

    Jag förutspår ett gigantiskt genomslag för porrfilm av typen
    POV.

    Det kommer antagligen inte ens att bli den bästa teknologin som blir störst utan den som först satsar hårt på porr, som när VHS konkurrerade ut videoteknikerna Betamax och Video 2000.

Comments are closed.