Politik

Amerikanska passpoliser på Arlanda, varför inte svenska på Kennedy?

Airport

Att regeringen nu kommer att låta amerikanska poliser från den kritiserade TSA: Transportation Security Administration att tjänstgöra på Arlanda för att samla in personinformation om svenska USA-resenärer med ögonskanning och fingeravtryck på svensk mark, innan dom anländer till amerikanska flygplatser, är på både gott och ont.

Eftersom jag har flugit en hel del mellan Kanada och USA på sistone, där dom redan har ett motsvarande system, så vet jag hur det fungerar.

Först av allt så är det inte ens klart vad det här handlar om. För USA har ett antal olika system som ska göra det smidigare för affärsmän att ta sig genom den amerikanska passkontrollen: Global Entry vs. TSA PreCheck: Which Is Worth It?

Först Mikael Bondesson i DN om hur det här systemet presenteras i svenska medier: Amerikanska tjänstemän kan kolla dig redan på Arlanda
CLASS=”TextWrapLeft”

Regeringen ska tillsätta en utredning om frågan och näringsminister Mikael Damberg har redan uttalat sig positiv till systemet.

– Ett införande av preclearance skulle spara tid och pengar för såväl svenska som amerikanska företag”, skriver näringsminister Mikael Damberg (S) i pressmeddelandet från regeringen.

Med största sannolikhet innebär preclearance att svensk lagstiftning måste ändras när en utländsk myndighet ska arbeta på svensk mark. Enligt TT kommer det ta två år att bygga upp verksamheten.

Som det fungerar i Kanada så blir man granskad av amerikanska passpoliser på kanadensiska flygplatser när man ska flyga till USA. Och det tar precis lika lång tid som när man blir granskad vid ankomsten till USA. Jag kan i alla fall inte märka någon skillnad.

De amerikanska passpoliserna sitt i ett speciellt område som är avskärmat från resten av flygplatsen och som är amerikanskt territorium på kanadensisk mark.

Fördelen med systemet är att man när man anländer till en amerikansk flygplats efter en lång flygning inte granskas alls. Man går bara rakt in i terminalen som när man flyger inrikes. Men den totala granskningstiden minskar alltså inte.

Men trots den livliga flygtrafiken mellan USA och Kanada så tillåter inte USA att kanadensiska passpoliser tjänstgör på amerikanska flygplatser. Det är skillnad på en supermakt och små struntmakter som Kanada och Sverige.

Om det ens är det kanadensiska systemet som det här gäller.

Men att amerikanska passpoliser ska börja verka på Arlanda låter inte bra under några som helst omständigheter. Speciellt inte om inte Sverige också utarbetar samma rättigheter till svenska passpoliser i USA.

Då är det väl bättre att amerikanerna effektiviserar och moderniserar sin egen passkontroll så att resenärerna behöver stå och vänta så himla länge när dom anländer till USA?

2 thoughts on “Amerikanska passpoliser på Arlanda, varför inte svenska på Kennedy?

  1. Marcin

    Helt plötsligt skall romerskt lag anpassas till the law of the sea. Varför inte till the law of the land?

Comments are closed.