Politik

Filmen American Sniper, kan du vara USA-patriot utan att bära vapen?

American-Sniper

Att en film om en amerikansk krypskytt som deltar i det illegala Irak-kriget skulle bli en gigantisk framgång i USA är som om en film om tyska prickskyttar under Andra Världskriget skulle svepa dagens Tyskland. Det är lätt att föreställa sig hur den amerikanska pressen skulle explodera om nynazism i Tyskland.

Men i USA går en film om en krypskytt i Irak som dödar allt som rör sig, däribland barn, hem som glass i solen. Speciellt inom den fromma Kristna Högern. Och ve den som vågar kritisera filmen. Det är ingenting man gör om man är det minsta intresserad av sitt eget liv

Gail Collins skriver på New York Times opinionssida: ‘American Sniper’ Moral

“American Sniper” tells the story of Chris Kyle, a real-life Iraq war veteran and sharpshooter. The film is certainly powerful, and it celebrates our Iraq veterans. But it also eulogizes the killing of Iraq insurgents, including children, and critics feel it ought to be put in the context of an invasion that didn’t need to happen in the first place.

There’s been less conversation about the final scene in the movie, which shows the hero walking through his family home, where the kids are romping. He’s carrying a handgun, which he points at his wife Taya, playfully telling her to “drop them drawers.” Taya says she can see he’s finally getting over his war traumas and back to his old fun-loving self.

This is, by virtually any standard, insane behavior. Mike Huckabee, a big “American Sniper” fan, recently published a book called “God, Guns, Grits and Gravy,” which is so wildly opposed to any weapon regulation that Huckabee opens his chapter on modern education by complaining that public schools are anti-gun. Yet he also presents a list of universally accepted gun safety rules, many of which boil down to don’t point it at anybody as a joke.

Det underligt hur svårt det är för någon inom den svenska alliansen att kritisera någon aspekt av det amerikanska samhället.

Frågan är om Alliansen, och då kanske främst Moderaterna, uteslutande tittar på Fox News. Eller om det kanske finns USA-kritiska Moderater.
Fredrik Reinfeldt sade faktiskt en gång att han inte gillar den extrema kristendomen i USA.

Jag vet uppriktigt sagt inte. Är det någon som vet?

Pressklipp:

Aftonbladet

4 thoughts on “Filmen American Sniper, kan du vara USA-patriot utan att bära vapen?

  1. San

    Jag tittar för skojs skull på Fox News rätt ofta, mer negativa om USA undrar jag om ens Nordkoreansk TV är. Gårdagens tema var vilken karlakarl jordaniens kung är jämfört med mes-Obama.

    1. Lennart

      San: Nu är väl inte Fox News egentligen kritiskt mot USA utan kritiskt mot alla som inte motsvarar deras USA-ideal. Dvs bokstavstrogna karlakarlar med automatvapen i gigantiska SUV:e som struntar i miljön och för vilka kvinnor endast är sexobjekt.

Comments are closed.