Politik

Fredsivraren Mahmoud Abbas besöker Sverige, Alliansen får fnatt

Mahmoud Abbas

Det är svårt att riktigt förstå hur ett föraktat och förtryckt folk som palestinierna, vars territorium krymper dag för dag inför växande israeliska bosättningar, plötsligt kan befinna sig på en politisk offensiv mot ockupationsmakten Israel och supermakten USA.

När Stefan Löfven sen gjorde vad regeringen Reinfeldt och Carl Bildt borde ha gjort för åtta år sen och erkänna Palestina, och när han sen bjuder in Mahmoud Abbas till Sverige, ja då får ockupationsivrarna inom Alliansen fnatt.

Typiskt är KD:s Lars Adaktusson som skriver att: Löfven måste tala klarspråk med Abbas. Sverige ger stora summor i bistånd till den Palestinska myndigheten. När dess ledare Mahmoud Abbas nu är på besök i Sverige, bör statsminister Stefan Löfven ta upp problemen kring korruption och att biståndspengar bland annat rapporteras ha gått till terrordömda palestinska fångar. Det skriver

Man undrar om Adaktusson har tänkt på att tala klartext med Israels Sverigeambassadör och kräva att Israel häver ockupationen och drar tillbaks sina bosättningar så att Palestinierna kan stå på egna ben och inte behöver något bistånd överhuvudtaget. Men för den svenska ockupationslobbyn så trumfar tyvärr ockupationen alla andra ståndpunkter.

Nathan Shachar skriver i DN om Abbas historiska insats för sitt folk: Den fredlige diktatorn

Men efter tio år vid makten har denne svage man försatt berg. Han har möblerat om palestiniernas ideologiska verklighet och brutit kampens fixering vid våld, blod och militära leksaker. Han har envisats, också då det varit farligt och impopulärt, med att diplomati är den enda framkomliga vägen mot självständighet. Också de på Västbanken som tycker allra sämst om Abbas erkänner att han haft rätt på den springande punkten: Historisk blick och kylig planering har gjort mer för den palestinska saken än alla de förlorade decenniernas ­myriader terrordåd och gerilla­operationer.

”Alla dina möten och jurister och papper leder ingenvart!” har kritikerna påpekat år efter år – med viss rätt, eftersom ockupationen och den israeliska koloniseringen mal på som förr.

Abbas och palestinierna har utmanövrerat inte bara Netanyahu-regeringen utan också president Obama och USA.

Och så skulle det inte ha gått. Palestinierna skulle tysta och utan att protestera steg för steg ha trängts in i ett hörn och sen förpassats till historiens skräphög.

Men så har det alltså inte gått. Nu är palestinierna i FN.
Birgitta Ohlsson säger att det är en tom gest vilket visar hur totalt ointresserad hon är för palestiniernas situation.

Vilket inte betyder att ockupationen kommer att lyftas eller att Alliansen eller USA kommer att bli mindre antagonistiska. Men palestinierna kommer inte att tysta gå till sin nästa Nakba. Och det är något som vi bör vara tacksamma för.

Även om Lars Adaktusson säkert är helt ointresserad.

Pressklipp:
SvD,SvD