Politik

USA-visum: viktigt att veta om din rättssäkerhet för dig som besöker till USA

Brand New Passport


Nära en halv miljon svenskar turistar i USA varje år.
De flesta på ett s.k. ESTA-visum.

Men oavsett vilket visum du kommer på så finns det ett visst antal svenskar som flaggas av USA:s Transportation Security Agency och tas åt sidan för en betydligt mer närgången granskning.

Det är viktigt att känna till att det här kan hända precis vem som helst och om det händer dig så är det viktigt att veta vad du kan bli utsatt för.

Förutom en mycket närgången kroppsvisitering och förhör om dig själv och dina planer i USA så kommer man att gå igenom ditt bagage och din plånbok, och – och det är något som är speciellt viktigt att känna till – man kan också kräva att du låser upp din mobil och dator för att dom ska kunna gå igenom allt du har lagrat där. Och dom har rätt att beslagta din mobil och dator

Om du undrar så har du inga lagliga rättigheter. Du kan givetvis vägra att svara på några frågor eller ge dom tillgång till din dator eller mobil, men kommer dom antagligen att helt sonika beslagta den och sen sätta dig på nästa plan tillbaks till Sverige. Och givetvis kan du glömma att återvända till USA.

Nu är antalet svenskar som trakasseras vid in- eller utresan mycket litet. Men det är viktigt att känna till att det händer och det har ingenting att göra med om du inte har “rent mjöl i påsen” eller inte.

När du landar på Kennedyflygplatsen så granskas du intensivt med dolda kameror och om du uppträder på vad man anser vara ett misstänkt sätt så utsätts du för specialgranskning.

Något som alla resenärer bör känna till.