Politik

Det nya kalla kriget, Vladimir Putins hybridkrig mot väst

putin west

Vladimir Putins kommer att gå till historien som mannen som utvecklade en helt ny form av krigföring, det s.k. hybridkriget. Termen Hybridkrig är mycket passande och går tillbaks till Hitlers blandning av propaganda, nyutvecklade vapensystem invarvade i politisk och militär krigföring.
I Hitlers fall handlade det om inmarschen i Rhenlandet 1936,ockupationen av Österrika i mars 1938Münchenöverenskommelsen och ockupationen av Sudentenlandet 1938, den illegala tyska återupprustningen , inmarschen i vad som fanns kvar av Tjeckoslovakien i mars 1939 allt åtföljt av en massiv propagandakampanj och politiska manövrer som var minst lika sofistikerade som Vladimir Putins politiska offensiv. Som t.ex. den tysk-polska tysk–polska icke-angreppspakten 1934

Economist skriver i veckans nummer: From cold war to hot war. Russia’s aggression in Ukraine is part of a broader, and more dangerous, confrontation with the West

Nearly a quarter-century after the collapse of the Soviet Union, the West faces a greater threat from the East than at any point during the cold war. Even during the Cuban missile crisis of 1962, Soviet leaders were constrained by the Politburo and memories of the second world war. Now, according to Russia’s chief propagandist, Dmitry Kiselev, even a decision about the use of nuclear arms “will be taken personally by Mr Putin, who has the undoubted support of the Russian people”. Bluff or not, this reflects the Russian elite’s perception of the West as a threat to the very existence of the Russian state.

Behind Russia’s confrontation with the West lies a clash of ideas. On one side are human rights, an accountable bureaucracy and democratic elections; on the other an unconstrained state that can sacrifice its citizens’ interests to further its destiny or satisfy its rulers’ greed. Both under communism and before it, the Russian state acquired religious attributes. It is this sacred state which is under threat.

Mr Putin sits at its apex. “No Putin—no Russia,” a deputy chief of staff said recently. His former KGB colleagues—the Committee of State Security—are its guardians, servants and priests, and entitled to its riches. Theirs is not a job, but an elite and hereditary calling. Expropriating a private firm’s assets to benefit a state firm is therefore not an act of corruption.

Få tvivlar på att Putins hybridkrig kommer att fortsätta. Och att även Sverige säkert kommer att bli indraget.

Putin har redan visat att han med en enkel ubåtskränkning kan höja den politiska temperaturen i Sverige och få Alliansen att agitera för att Sverige ska gå med i Nato.

Och det här rör inte bara Europa. Putins stöd för Assadregimen i Syrien visar att han kommer att hans hybridkrig kommer att handla om betydligt mer än Krim och resten av Ukraina.

Och precis som under Hitlers hybridkrig så är diktatorns motståndare splittrade och benägna till undfallenhet och kompromisser.

Det här är bara början till ett nytt kallt och även allt varmare krig som kommer att sätta sin prägel på världen under de närmaste decennierna. Och säkert kosta hundratusentals dödsoffer.

13 thoughts on “Det nya kalla kriget, Vladimir Putins hybridkrig mot väst

 1. Johnny

  Björn, det är mitt intryck också. The Empire of Vampires (USA) har väl bara utlovat bankgaranti på 1 miljard US-dollar och efter att New York FED tagit emot Ukrainas guldreserv. New York FED verkar varar rena rama Bermuda Triangelen för olika länders guldreserver som försvunnit där, Tyskland och Holland har väl inte fått tillbaka allt sitt guld? Det blir sannolikt IMF och EU som får betala det mesta för att drygt 40 miljoner ukrainare skall överleva, Ryssland tar hand om Krim och Novarussia samt drygt 1 miljon flyktingar. Insane MacCaine vill att USA skall pumpa in vapen för 1 miljard US-dollar per år under några år och då lär det bli långvarigt blodbad i Ukraina. Svårt att se hur detta skall sluta väl, man kan bara hoppas att vapenvilan håller någorlunda och att fred uppnås så snart som möjligt.

 2. Björn Nilsson

  Johnny, USA tänker inte betala för Ukrainas dåliga affärer (statsbankrutt). Det överlåter man åt idioterna i EU som inte höll sig borta från den här sörjan.

 3. Johnny

  Fördelen med Ukraina krisen är att man får nöjet att göra bekantskap med hur ryska tänkare ser på den geopolitiska situationen i världen. Nikolai Starikov är en av dem. Han talar om hur Britiska och Amerikanska imperier när de lämnar en region ofta lämnar efter sig ex ett Anti-India (Pakistan/Bangladesh) eller ett Anti-Kina (Taiwan) och nu försöker USA skapa ett Anti-Ryssland i Ukraina.

  Ett problem är att Ukraina innehåller ett Anti-Ryssland (västra Ukraina) och ett Anti-anti-Ryssland (östra Ukraina), så länge västra Ukraina krigar mot östra Ukraina blir det inget direkt krig mellan Ukraina och Ryssland som USA/NATO vill. Ryssland behöver bara stödja 2-3 miljoner människor i östra Ukraina och drygt en miljon flyktingar, medan USA måste stödja resten av befolkningen på 40 miljoner ekonomiskt för att fortsätta kriget, det blir för dyrt i längden.

  De geopolitiska vinsterna med Ukraina är 1) Krim 2) Pipe Lines 3) Industrin i östra Ukraina. Ryssland har återtagit kontrollen över strategiska Krim och huvuddelen av industrin i östra Ukraina, när det gäller gasexporten så drar Ryssland ny gasledning via Turkiet och exporterar mer till Kina. Därmed har de geopolitiska vinsterna med Ukraina reducerats för USA/NATO, men kostnaderna för Ukrainas bankrutta ekonomi kvarstår.

  Den dagen USA drar slutsatsen att de geopolitiska vinsterna är mindre än de geopolitiska kostnaderna lär de helt enkelt lämna Ukraina och låta Ryssland och EU hantera problemen där. “The Empire of Caos” har fetare fiskar att steka.

  https://www.youtube.com/watch?v=HLmi75q3iRM

 4. Björn Nilsson

  Om man skall tala om ‘Hitler’ i samband med Ukraina bör tanken närmast gå till de så kallade nationalister som ser sagde Hitler som en förebild, och som i sin dagliga gärning är ännu värre än exempelvis Gyllene Gryning i Grekland. De är inte många, men är man tillräckligt våldsam behöver man inte vara så många för att kunna orsaka mycket elände. Som ombud för ‘väst’ spelar de väl ungefär samma roll som våldsamma islamister spelar i Irak, Syrien, Libyen etc. Men som de senare exemplen visar så kan det inte alltid gå att knäppa på och av dessa grupper enligt ‘västs’ behov.

 5. Björn Nilsson

  Att åberopa Hitler antyder att man inte har några egna argument av någon betydelse i den aktuella sakfrågan.

  1. Lennart

   Björn: Att jämföra någon med Hitler är för det mesta rätt meningslöst eftersom den politiska situation som existerade i Tyskland på 30 och 40-talen lyckligtvis för länge sen är död och begraven. Att påpeka att den Hybridkrigföring som Putin sysslar med har sina rötter i den krigföring som Hitler utvecklade fram till Andra Världskriget är en fråga om historia inget annat.

 6. Johnny

  Vad har Tjetjenien med Ukraina att göra? Skall vi nu nämna USAs krig i Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien, Arabiska våren och Ukraina också? Det är bevisat utom all rimlig tvivel att USA planerat, finansierat och genomfört den blodiga och olagliga statskuppen i Ukraina, det har vi inspelade telefonsamtal på som finns på Internet. USA försöker att få igång ett proxykrig mellan Ukraina och Ryssland för att försvaga och underminera ryska regeringen och landet, så att Ryssland inte kan utmana USAs världsherravälde i framtiden, samma sak gäller även Kina.

 7. Marcin

  Johnny, Putin är ingen duvunge, för vi glömmer väl inte vad han uträttade i Tjejenien? Den onde spelar i ett smutsigt spel, där båda parterna gör allt för att ändra reglerna till sin egen fördel. Det som är oroande är hur ensidigt båda falangerna utmålas i våra medier, men det hör väl till sakens natur.

 8. Johnny

  Det tragiska är att lennart inte själv förstår hur hjärntvättad han är av NATO-propaganda som han citerar från. Bara att man inte nämner den blodiga och illegala statskuppen som USA planerade, finansierade och genomförde tillsammans med lokala nazister och zionister säger väl allt. Sedan beskyller man Ryssland för att folket i Krim väljer i folkomröstning att tillhöra Ryssland i stället för Ukraina. Vem kan klandra krimborna för att inte vilja leva under nazist och zionist regeringen som vill döda dem för att de talar ryska? Det är märkligt att västerlänningar lägger sig platt för västerländsk krigspropaganda och inte klarar av att tänka självständigt utan lydigt underkastar sig politikernas och medias lögner. Sverige skulle naturligtvis aldrig sanktionera Ryssland, en kärnvapenmakt vi haft fred med i över 200 år, vi är inte ens med i NATO.

 9. Marcin

  Vladimir, Adolfs barnbarn. Hetsen fortsätter för ingen kan sova förrän Europa har blivit ett befriat Libyen och Syrien i kvadrat.

Comments are closed.