Politik

För långtidssparande, spar dina data i DNA i miljoner år!

DNA

Det är intressant att jämföra. Mina far och morföräldrar lämnade efter sig några megabytes av data. Mina föräldrar kanske någon gigabyte. Själv producerar jag kanske flera megabytes per dag. Och när Sakernas Internet nu håller på att bli verklighet så kommer vi och vår omedelbara omgivning att producera gigabytes och åter gigabytes per dag. Hur mycket våra barnbarn kommer att producera kan vi bara gissa.

Men hur spar vi alla den här ofattbara datamängden? På diskar säger något snille, men diskar har en livslängd som inte är speciellt lång. Hur gör vi om vi vill spara datan i hundratals, tusentals miljoner år? Och spara informationen i en form som kommer att överleva med datan?

Svaret som Signe Brewster skriver om på GigaOm är DNA, eller deoxyribonucleic acid, som det egentligen heter: Man-made DNA can now store data for millions of years

One gram of DNA can potentially hold up to 455 exabytes of data, according to the New Scientist. For reference: There are one billion gigabytes in an exabyte, and 1,000 exabytes in a zettabyte. The cloud computing company EMC estimated that there were 1.8 zettabytes of data in the world in 2011, which means we would need only about 4 grams (about a teaspoon) of DNA to hold everything from Plato through the complete works of Shakespeare to Beyonce’s latest album (not to mention every brunch photo ever posted on Instagram).

Man har redan testat att det går att skriva in datorkod i DNA. Orsaken till att det är såp enkelt är att datorns binärkod har två symboler, som man brukar skriva so 0 och 1, men som egentligen är abstrakta symboler. DNA-koden i sin tur har fyra symboler. A,T,C,G, så det är lätt att överföra binärkod till DNA.

Det viktiga är att man måste frysa DNA-koden för att den ska behålla informationen.
Eftersom den mänskliga DNA-koden innehåller stora mängder s.k. skräp-DNA som bara har blivit över och som inte har någon effekt på oss människor, så skulle det i princip vara möjligt för oss att föra rätt stora mängder med information genom tullen i vår egen DNA.

Om det sen skulle gå att få den DNA-kodade binärkoden att påverka oss människor, det är något som jag inte är insatt nog att avgöra. Men spännande är det att de två viktigaste kodsystemen i världen, DNA och binärkoden kan överföras i varandra.

Pressklipp:
SvD