Politik

Skräll i IT-världen: Kaspersky Labs avslöjande om USA:s avancerade cyberspionage

Jawbone UP24 Firmware Updater - 02

Trots att Kaspersky Labs har sitt högkvarter i Ryssland så är företaget en allmänt aktad på cybersäkerhetsområdet, även i USA. Så när Kaspersky Labs nu går ut med information om USA:s avancerade cyberspionage så accepteras det även av den nationella pressen här i USA.

Nicole Perlroth och David E. Sanger skriver i New York Times:U.S. Embedded Spyware Overseas, Report Claims

The United States has found a way to permanently embed surveillance and sabotage tools in computers and networks it has targeted in Iran, Russia, Pakistan, China, Afghanistan and other countries closely watched by American intelligence agencies, according to a Russian cybersecurity firm.

In a presentation of its findings at a conference in Mexico on Monday, Kaspersky Lab, the Russian firm, said that the implants had been placed by what it called the “Equation Group,” which appears to be a veiled reference to the National Security Agency and its military counterpart, United States Cyber Command.

It linked the techniques to those used in Stuxnet, the computer worm that disabled about 1,000 centrifuges in Iran’s nuclear enrichment program. It was later revealed that Stuxnet was part of a program code-named Olympic Games and run jointly by Israel and the United States.

En orsak till att Kaspersky Labs avslöjande accepteras är att företaget har omfattande internationell erfarenhet från länder som har blivit föremål för amerikanska cyberattacker, men också för att avslöjandena är troliga.

För att sammanfatta, vad NSA och USA:s militära cyberkommanda har gjort är att infektera s.k. firmware.

Som Wikipedian skriver så är

mjukvara som är inprogrammerad i hårdvara, ofta i ROM eller flashminne. En vanlig användning av firmware är i BIOS (eller liknande som t ex Open Firmware) i persondatorer. Inbyggda system såsom digitalkameror, dvd-spelare, digitala TV-mottagare och routrar har ofta all programvara installerad som firmware.

M.a.o. NSA har placerat datakod som inte kan upptäckas av några anti-virusprogram och som kan manipulera infekterade datorer på fundamentala sätt som är svåra att upptäcka.

Det är också viktigt att komma ihåg att de här avslöjandena inte kommer från Edward Snowden och är betydligt färskare än de avslöjanden som Snowden hittills har gjort.

Ett tecken på hur USA idag satsar väldiga belopp på cyberkrig som knappast bara kan kallas för defensivt.

Pressklipp:
SvD

One thought on “Skräll i IT-världen: Kaspersky Labs avslöjande om USA:s avancerade cyberspionage

Comments are closed.