Politik

President Obamas initiativ för USA:s papperslösa skjuts i sank

the Border

Från att ha varit en av världens mest immigrationsvänliga nationer så har motståndet mot invandring och speciellt mot papperslösa vuxit lavinartat inom det republikanska partiet.

När president Obama lanserade ett initiativ för att ge miljoner papperslösa i USA ökade förmåner så gick republikanerna genom taket. Något som nu har lett till att en domare i Texas har stoppat presidentens planer under hänvisning till att dom inte följer lagen.

Michael D. Shear och Adam Liptak skriver i New York Times: White House Struggles on Immigration Ruling


President Obama’s lawyers, facing what could be months of delay on the White House’s immigration efforts, are struggling for a response to a Texas judge’s ruling that has imperiled one of the president’s potential legacy achievements.

A top administration official said Wednesday it was unclear whether the Department of Justice would seek an emergency order that would allow the president’s immigration programs to go into effect while an appeal proceeds. A spokeswoman for the Justice Department said that no decision had been made on an emergency application to an appeals court, but she pledged to fight all challenges to the president’s actions.

Monday’s late-night 123-page ruling by Judge Andrew S. Hanen forced Mr. Obama to halt plans to protect millions of undocumented immigrants. White House supporters attacked the judge’s ruling as “shaky.” Conservative legal critics hailed it as a powerful argument.

Regardless of which side prevails, the Texas ruling did show how deft Mr. Obama’s adversaries had become in their efforts to delay — if not derail — a program that immigration advocates have been intensely clamoring for.

President Obamas problem är att för det här ärendet att långsamt behandlas i en utdragen rättsprocess kommer att ta år. Och han själv kommer för länge sedan att ha lämnat Vita Huset när ärendet en gång i framtiden avgörs.

Det största invandringsproblemet är arbetskraftsinvandringen till Silicon Valley och den amerikanska IT-industrin. Som idag går på sparlåga mot vad IT-industrin skulle vilja se.

Nu är IT-industrin inte direkt sympatiska i den här frågan. För man skulle lätt kunna satsa på att utbilda inhemska IT-ingenjörer för att fylla behovet. Men det skulle kosta pengar och man föredrar då istället att låta utländska skolsystem betala för att utbilda IT-ingenjörer i Indien, Kina, Ryssland eller EU och sen få dom till USA gratis.