Politik

Röda armen på marsch, EU och USA lamslaget, dags för Sverige att agera

Efter att gång på gång ha utmanövrerat USA och EU så är det uppenbart att vi är tillbaks på 30-talet med en diktator vars aptit växer för varje gång han visar hur enkelt han kan utmanövrera de pinsamt aningslösa EU och USA.

En orsak till att både EU och USA har visat sig så okunniga om dagens Ryssland är att man när Sovjetunionen kollapsade nedmonterade sin Rysslandsövervakning, skar ner utbildning i ryska språket och som i fallet Obama, gjorde en “pivot” mot Kina.

Steven Erlanger skriver i New York Times:

For too long, the European Union’s relationship with Moscow had been predicated on the “optimistic premise” that Russia was becoming a democratic, law-abiding country, the report said, rendering member nations insensitive to the degree of Russian hostility toward European Union efforts to negotiate a closer political and economic relationship, known as an “association agreement,” with Ukraine.

European states “have been slow to reappraise the relationship and to adapt to the realities of the Russia we have today,” the report said, and lack a long-term strategic response.

The analytical failure and “glaring absence of political oversight” was compounded by a decline in Russia expertise and analysis in Britain and across the European Union, the report said.

“A loss of collective analytical capacity has weakened member states’ ability to read the political shifts in Russia and to offer an authoritative response,” it said.

Det är nu hög tid för Sverige att agera genom att satsa mer på undervisning i Ryska och för svenska medier att fokusera mer på att rapportera från vad som allt mer håller på att utvecklas till ett existentiellt hot mot alla de stater som gränsar till Putins alltmer irrationella Ryssland. Inklusive Sverige.

En möjlighet, som Gideon Rachman beskriver i Fiancial Times, är att USA och EU stänger av av Ryssland från det internationella finansiella Swift-systemet, som man har gjort med Iran: The Swift way to get Putin to scale back his ambitions

Pressklipp:
DN

10 thoughts on “Röda armen på marsch, EU och USA lamslaget, dags för Sverige att agera

 1. San

  Indien kommer inte att hänga på något BRICS-tåg. Det tvivlar jag på att Brasilien också kommer att göra. Sydafrika är med i den där bokstavskombinationen av ren artighet.

  Indien, liksom de flesta asiatiska länder litar inte de minsta på Kina och av allianser med Sovjetunionen har man bara dåliga minnen av.

  Dagens Indien närmar sig främst Japan och USA. Men fortsätt ni fantisera.

  http://www.japantimes.co.jp/news/2015/01/18/national/politics-diplomacy/japan-india-agree-to-beef-up-trilateral-alliance-with-u-s/#.VOtY4CmDTzI

  http://news.asiaone.com/news/asia/why-asia-ready-us-india-japan-alliance

  http://www.firstpost.com/world/united-against-china-can-india-us-japan-become-the-new-power-trio-1692773.html

 2. Marcin

  Det ryktas om att brics länderna vill starta upp en egen development bank. Lavrovs långfinger mot hoten om SWIFT som vapen?
  -Älskling, det blir nog storkrig hur vi än gör.
  -Lugn, inget slår dollarn.

 3. Christer W

  Det är nog snarare dags att titta på vilka ledare västeuropa har. Det är ju ingen tillfällighet att EU har gått i baklås och att de nationalistiska 1800-rörelser poppar upp som svampar ur jorden.
  När den politiska västeuropeiska eliten lägger mer kraft på att bromsa och stoppa partier, moderna vänsterrörelser, som syriza, podemos m.fl och och lägger ingen kraft andra interna eu-problem säger oss rätt mycket. Det säger oss att eu,s ledning är egentligen inte intresserad av den egen demokratiseringsprocess och utveckling utan bara sina egna positioner.
  Men det säger oss också att västeuropas etablissemang ser inte dessa nationalistiska rörelser som ett problem och att dessa rörelser kommer inte störa dem nämnvärt.
  Det var förmodligen av det skälet eu,s signaler till ukraina om medlemskap kom, men de hade inte räknat med ryssarna “natoskräck”.

  1. Lennart

   Christer: som vanligt en mycket bra analys. Så varför poppar de olika nationalistiska rörelserna upp som svampar ur jorden? Eller är dom verkligen nationalistiska? Kan man se dom som ett svar på den växande invandringen? Eller något annat?

 4. Björn Nilsson

  Det finns inget oberäkneligt i den ryska (obs: ryska, Putin arbetar i den ryska traditionen) linjen. Snarare tvärtom. Den är klart igenkännbar för den som bekvämar sig med att titta efter. Äldre USA-diplomater (och den gamle ärkeskurken Kissinger) har varnat för att tro att man kan trycka in ryssarna (och då spelar det ingen roll om deras ledare heter Putin eller något annat) i ett hörn och hota dem. Ryssarna är traditionellt bra på diplomati, att prata, men den som tror att det är ett svaghetstecken kan få en obehaglig överraskning. När de känner att läget är ohållbart sätter de klackarna i marken och slutar backa. Det är det som individer som Victoria Fuckland inte inser och därför ställer till med en ohygglig röra. Vem annan än en fullständig dåre kunde tro att Ryssland skulle låta NATO/USA ta över Sevastopol?

 5. Björn Nilsson

  “… en diktator [som] visar hur enkelt han kan utmanövrera de pinsamt aningslösa EU och USA. … Putins alltmer irrationella Ryssland …” Hur kan man vara ‘alltmer irrationell’ men samtidigt ‘utmanövrera’, det verkar inte gå ihop. Och vara ‘diktator’ men ändå folkvald och mycket populär? Har man sådana konstiga idéer lär inga språkkunskaper hjälpa. Paret Putin-Lavrov torde tillhöra samtidens mest analytiskt skickliga politiker.

  Man behöver bara notera att USA är på nedgång och har tvingat ett motvilligt EU att gå med på påfund som mest skadar EU (vilket givetvis dess politiker är medvetna om, och påminns om av affärsfolket). Ryssland tuffar vidare med BRICS-tåget, ‘atlantisterna’ i rysk politik är bortgjorda och isolerade och i stället är det ‘euroasiaternas’ linje som gäller. Det får man dock vad jag vet inte läsa om i vanliga svenska media. Samma gäller Ukraina: att Kievs styrkor höll på att gå på ett jättenederlag i Debaltsevo-kitteln var klart för många dagar sedan, men först för någon dag sedan kunde man i DN utläsa att något allvarligt hänt. – Hur som helst, om vi ser till svenska intressen så borde det handla om att i lämpliga delar återgå till Östen Undéns klassiska utrikespolitik (egentligen grundad redan av Karl XIV Johan) och sedan se hur vi också kan hänga på BRICS-tåget och den del av världen som utvecklas. Och då kan ju kunskaper i ryska, mandarin, hindi, portugisiska och andra språk passa bra. Låt USA i enskildhet utöva sin exceptionalist-självömkan.

  1. Lennart

   Björn Nilsson, kunskaper i andra språk än engelska och speciellt då i språk som ryska och kinesiska är mycket viktiga. Speciellt när man har med en så oberäknelig person som Putin att göra.

Comments are closed.