Politik

Varför har svenska dagstidningar inga IT-journalister som man har i USA?

Nick Bilton

Nick Bilton

Amerikanska dagstidningar som New York Times, Washington Post och Wall Street Journal, som idag är de enda nationella tidningar som finns kvar, har alla nationellt kända IT-journalister och stora IT-sektioner, något som svenska dagstidningar som DN och SvD, men även SvT och SR verkar sakna.

Vilket betyder att de svenska läsare som fortfarande läser svenska tidningar, vilket kanske inte är så många utanför ekonomiskt eftersatta områden på vischan i det Norrländska inlandet, i mörkaste Småland och olika ålderdomshem för socialgrupp tre, inte har någon aning om den senaste utvecklingen på IT-området.

Som New York Times Steve Lohr, Quentin Hardy och Nick Bilton och Molly Wood. Av vilka Nick Bilton i mitt tycke är den bäste. Han har också skrivit en uppmärksammad bok Hatching Twitter.

De här journalisterna, och det finns flera andra, skriver bra, har goda kontakter inom IT-världen, och stort inflytande i USA och utomlands.

Men DN och SvD, och Sveriges Radio och SvT verkar inte satsa på IT-området. Konstigt nog. Nu finns det fristående medier som Computer Sweden och andra som har mycket bra och kunniga IT-journalister.

Men deras inflytande är mer begränsat eftersom dom inte når ut till läsarna i dagspressen.

Det här är aningen underligt eftersom Sverige ligget långt fram på IT-området.

Om det är någon som har några tankar om det här så vore det intressant att höra.